Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет
Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

До понеделник партиите имат възможност да разговарят с определения за служебен премиер Димитър Главчев по обявения от него състав на кабинета и евентуално да се нанесат някакви корекции.

За това ги призова президентът Румен Радев, обобщавайки първите по рода си консултации с политическите сили преди назначаването на служебната власт. Тази нова процедура бе разписана при промените в конституцията, които ограничиха президента сам да назначава служебен кабинет.

След като изтече срокът до понеделник вечерта, във вторник сутринта Румен Радев ще издаде 3 указа - за насрочване на изборите за европейски парламент, за насрочване на предсрочните парламентарни на същата дата - 9 юни, и за назначаване на служебния кабинет. Така вече официално е потвърдено - вотът е 2 в 1, затова и 9 април е последният възможен ден за насрочването им, тъй като по хронограмата за вота трябват 2 месеца за организацията.

Главчев и екипът му ще влязат в Министерския съвет в сряда, разкри още Румен Радев. Според конституционните промени за първи път служебно правителство ще се закълне в Народното събрание - като редовно. Президентът обясни, че ще говори с шефа на НС Росен Желязков тази процедура да се организира спешно още на 10 април и същият ден да стане предаването на изпълнителната власт. А с клетвата в НС вече е ясно коя институция носи отговорност за служебния кабинет, обърна се Радев с усмивка към политическите сили, след като преди това в хода на разговора си с тях няколко пъти дебело подчерта, че променяйки основния закон, са го освободили от тази отговорност.