Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев си тръгва от президентството, след като Румен
Радев му даде 7 дни за съставяне на служебно правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Димитър Главчев си тръгва от президентството, след като Румен Радев му даде 7 дни за съставяне на служебно правителство. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

ЦИК: Ако не е 2 в 1 на 9.VI., може чак на 23-и втори вот

С папка с имена на министри ще влезе тази сутрин на “Дондуков” 2 Димитър Главчев - ден преди крайния срок, даден му от президента. Поне трима от сегашните министри в кабинета “Денков” остават, твърдят запознати.

Въпреки директното обвинение от настоящия премиер в оставка към МВР шефа, че не се справил с купуването на гласове, първият от тях е вътрешен министър - Калин Стоянов. Вече го подкрепиха синдикатите в МВР.

Очаква се да продължи и министърът на образованието Галин Цоков. Профилът на професора отговаря на търсения за служебни министри - политически неутрален и експерт. В досегашния кабинет е бил посочен от Мария Габриел, разкри акад. Денков.

Най-любопитно е остава ли и министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той е ярко лице на “Продължаваме промяната”. Хора от ПП-ДБ нямат място в този кабинет, обяви Денков, а от т ПП-ДБ разпратиха позиция, че няма да участват под никаква форма и няма да дадат политическа подкрепа на отделни министри. Неофициално обаче “24 часа” научи, че в “Промяната” дали свобода на министрите си в оставка сами да решат.

Самият Гвоздейков не вдигаше телефона си в четвъртък. За поста се спрягаше и общинският съветник от ГЕРБ в София Прошко Прошков.

Засега не се потвърждава, но и не се отрича, че четвърти министър може да остане - земеделският Кирил Вътев. Или пък ще е Васил Грудев, който заемаше поста в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Сигурно е обаче, че управителят на НОИ Ивайло Иванов е приел да поеме труда и социалната политика.

Людмила Петкова ще е финансов министър, както “24 часа” първи съобщи. Тя е дългогодишен шеф на дирекция “Данъчна политика”, била е зам.-министър, приемана е от всички политически сили като експерт.

Обсъждано било последният служебен министър Росица Велкова да бъде поканена за заместник на Петкова и да бъде натоварена да отговаря за влизането ни в еврозоната, тъй като имала отлични контакти с министри от ЕС за приемането на еврото.

Потвърждава се и името за министър на енергетиката - шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Бившият служебен министър и шеф на филхармонията Найден Тодоров отново се очаква да води културата. “В Италия е, има концерт - само това мога да кажа. Телефонът му е изключен”, лаконичен бе пиарът му.

А Калин Сърменов, чието име също се завъртя, обясни: “Имаше такъв вариант, имаше разговори, но предложението е за по-дълъг период от време или има по-сериозен вид перспектива. Знам кой е, но няма да кажа. По-разумно е в момента да не съм аз - и за Сатирата, и за министерството. Имам още 2 г. от мандата, не е сериозно да разруша усилия за 7-8 години за 3 месеца”.

За здравното министерство пък изборът се спрял на д-р Галя Кондева, специалист по вътрешни болести и хематология. Тя е бивш шеф на хематологията в София, както и бивш член на НЗОК.

За формула на служебната власт и източник на потенциални кандидати се гледало към несъстоялия се кабинет на проф. Николай Габровски, довериха запознати с процеса. Така в правосъдието отново се говори за Меглена Тачева, която бе министър при тройната коалиция и предложение от папката на професора невролог.

В неговия проектокабинет за министър на икономиката и индустрията бе посочен Мартин Дановски, а сега има очаквания той да поеме иновациите. За икономическото министерство до последно нямаше фаворит.

В МРРБ пък се очаква да влезе Добромир Симидчиев, зам.-министър при три правителства преди 10 г.

Звездно име се чува за спорта - първия българин в НБА и настоящ шеф на баскетбола Георги Глушков.

Още днес имената ще бъдат съобщени официално след разговор и с партиите, защото новите разпоредби в конституцията задължиха президентът да назначава служебен кабинет след консултации с парламентарните групи.

А с това ще знаем и датата на вота - за да я посочи, Румен Радев трябваше да има министри - указите му за служебния кабинет и за насрочване на изборите се издават заедно.

Сценарият изборите да са 2 в 1 на 9 юни се затвърди и след срещата на ЦИК с Радев в четвъртък. Те му дадоха два варианта - или двойни избори, или парламентарните да се изтеглят на 23-и. “Ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще си позволя да кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения”, обясни на президента шефката на комисията Камелия Нейкова.

Една седмица не стига хем да се обработят и съобщят резултатите от избори за Европарламент, хем да се организират парламентарни избори, посочи тя. Затова от ЦИК се обявиха твърдо против изборите да са през седмица, т.е. на 9 юни евровот и 16-и за Народно събрание. 2 юни пък отпада, комисията няма да се справи за малкото време до датата.

Нейкова изтъкна същите като на президента и на повечето партии аргументи в полза на вот 2 в 1 - ще се спестят пари и хората няма да се разкарват два пъти.

Освен това разминат ли се изборите, ще се получи така, че в деня за размисъл на европейските ще може да продължи агитацията за парламентарните и ЦИК няма как да санкционира партиите - те ще са в кампания.

От комисията подсказаха и друго - ако изборите са заедно, партиите, които се явяват на двата вота в един и същ формат, могат да използват един и същи номер в бюлетините. Единственото затруднение при 2 в 1 ще е с обществената поръчка за фирма, която да обезпечи машинния вот. Такава вече бе обявена за евроизборите и срокът за кандидатстване изтече в сряда. Ако се реши за едновременни избори, трябва да се обяви нова обществена поръчка.