Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И ЦИК иска избори 2 в 1, може и да не успеят да организират избори и на 9, и на 16 юни

"Господин Главчев днес заяви, че ще бъде готов със състава на Министерския съвет до края на деня, така че утре в изпълнение на чл. 99, новата ал. 5 от ремонтираната ни конституция аз вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9,30, за да проведем консултациите" - това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с ръководството на Централната избирателна комисия.

Той отново обяви, че ще работи за избори 2 в 1, за да се спестят пари, както и за да не се разкарват хората два пъти до избирателните секции. Попита ЦИК имат ли възможност за два вида вот на 9 юни, както и за парламентарни избори на 16 юни.

Вчера председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК очаква издаване на указ за насрочването на избори, независимо в каква комбинация ще бъдат.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че комисията е в "голяма степен готова" за изборите за Европейски парламент, тъй като датата е била ясна отдава и се работи още от началото на годината.

Вчера изтече срокът за кандидатстване за обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на изборите. Има само едно постъпило предложение. Ако изборите са 2 в 1 обаче, вероятно ще се наложи да се обяви нова обществена поръчка, тъй като по закон няма вариант сегашната да се промени. За това ще са нужни 25-30 дни.

"Ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще си позволя да кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения. В изборите за членове на ЕП резултатите от изборите се обявяват в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок от пет дни трябва да се обявят имената на избраните за членове на ЕП от Република България. В изборите на народно събрание резултатите от изборите се обявяват не по-късно от четири дни след изборния ден, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от седем дни след изборния ден. Дали изборите за членове на ЕП биха били първи, а след една седмица - избори за НС, или обратно, това при всички случаи ще доведе до невъзможност, както казах, но ако се наложи, ще трябва да се справим и с такава ситуация", обясни Нейкова.

"Разлика само от една седмица между двата вида избори ще създаде доста сериозни затруднения за ЦИК и за целия изборен процес", каза още тя и също се обяви за избори 2 в 1. Предупреди обаче, че въпреки че ще се похарчат по-малко пари, има разходи, които няма как да се спестят. Ще се икономиса все пак от логистика и осигуряване на изборните помещения.

Поне 2-3 седмици са нужни за спокойно организиране на изборите, ако не са на една дата, обясниха от ЦИК. "Когато времето е изключително кратко, това се опасявам, че може да рефлектира върху качеството на изборния процес", предупреди Нейкова.

Като допълнителен аргумент за изборите 2 в 1 от комисията посочиха, че партиите, които се явяват и на двата вота с едно наименование и състав, ще получат един и същи номер, докато ако са на различни дати, ще имат различни номера, което може да доведе и до обърквания. Освен това при различни дати в деня на размисъл за евровота, ще може да продължи агитацията за изборите за парламент и ЦИК няма как да санкционира.

ЦИК и президентът се съгласиха, че парламентарни избори на 2 юни са почти невъзможни, а ако са на различни дати - 23 юни е най-ранната дата за национален вот, ако не е 2 в 1.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Работна среща с ЦИК във връзка с провеждането на изборите за Европейски парламент и предсрочните парламентарни избори

Работна среща с представители на ръководството на ЦИК във връзка с провеждането на предстоящите избори за Европейски парламент и предсрочните парламентарни избори

Публикувахте от Румен Радев в Четвъртък, 4 април 2024 г.