Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.
Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала Петя Банкова на адвокатката си Аделина Натина

В момента г-жа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво ще се случи с нея. Има процесуални начини едно лице да бъде в определено помещение, без да бъде задържано. В момента тя е в КПК. Това заяви адвокатката на шефката на агенция "Митници" Петя Банкова - Аделина Натина в студиото на Би Ти Ви. Вчера Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и още 5 души, сред които двама бизнесмени от Хасково и митничари бяха отведени за разпит. 

Когато искаш да бъде задържано едно лице, което официално няма заповед за задържане за 24 часа се дава призовка на всеки 2-3 часа, допълни още Натина. Тя обясни, че реално на този етап Банкова не е официално задържана, но е получила "достатъчно" призовки. 

И двете не знаят кои са другите задържани лица и за какво става дума. Обиски както в дома, така и в офиса на Банкова обаче е имало. Търсени са пари, но такива не са намерени. "Една стотинка не е иззета", каза адв. Аделина Натина. Иззети са обаче служебни документи и лични бележки, курсовете за чужди езици на Банкова, както и договор на съпруга ѝ за потребителски кредит. В иззетите от офиса служебни документи шефката на агенция "Митници" е имала написани лични бележки за разбиването на действащи канали за наркотици и други корупционни дейности - събиране на подкупи по гранични пунктове и пр. 

Това е човек, който е с високи морални качества. Г-жа Банкова направи за себе си личен анализ. Имаше данни, които са само начални, а не са доказателства, че кокаинът, който наскоро беше иззет в много големи количества в Бургас, парите от него щели да се използват за купуване на изборите. Това са първоначални данни, но някой се погрижи тя да не си свърши работата докрай, каза още Натина.

Засега Петя Банкова не е била разпитана и се водела свидетел. По думите на адвокат Натина нито тя, нито клиентката ѝ имат информация какво се случва и как върви разследването. За да са наясно двете четяли в медиите от телефона на Аделина Натина. Действията вчера обаче не били съгласувани с прокуратурата на Република България, вече е докладвано и на Софийска районна прокуратура. 

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала самата Петя Банкова на адвокатката си. По думите на Аделина Натина Тези поръчки идвали от ръководството, а Банкова е напуснала, заради шефа на ДАНС Пламен Тончев. 

От това, което тя ми сподели, когато е била служител на ДАНС, е била принуждавана в качеството си на такъв да извършва дейности, които по нейна преценка не съответстват на закона. На Аделина Натина не ѝ е известно дали Банкова е подавала сигнали по случая. Затова било и командироването ѝ в Благоевград - защото не искала да изпълнява поръчки.

Натина определи Петя Банкова като "човека, който винаги е имал най-силна воля и нетърпимост към корупциите".