Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.
Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.
  • Родното ФБР и антикорупционната комисия влязоха и отведоха директора Петя Банкова. Тя: Партньорите от чужбина ме подкрепят
  • Акцията е по неотложност и без прокуратурата дни преди смяната на редовния кабинет със служебния

Дни преди смяната на редовния кабинет със служебен ДАНС и антикорупционната комисия влязоха по неотложност в митниците.

За разпит бяха отведени директорът на приходната агенция Петя Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов, както и още 5 души. Сред тях са и двама бизнесмени от Хасково, както и митничари. Всички бяха задържани за 24 часа по закона за МВР, а до късно днес прокуратурата не беше повдигнала обвинения. Неофициалната информация е, че

операцията е заради контрабанда

Заловени пратки с наркотици, нарушени интереси при нелегален внос и износ на стоки, разчистване на администрацията преди вота са част от версиите, които се обсъждат в парламента и в бизнес средите.

Операцията е по информация на ДАНС, където Банкова е работила до август 2022 г. Заради поста ѝ разследването е на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). След промяната в закона от октомври тя заработи самостоятелно от другата комисия - за отнемане на незаконно придобито имущество.

ДАНС и КПК влизат в офисите и жилищата на Петя Банкова и Людмил Маринов по неотложност, каза адвокатката ѝ Аделина Натина пред “24 часа”. В подобни случаи

прокуратурата не ръководи действията им и няма разрешение от съда за претърсвания и изземвания,

каквато е практиката. ДАНС влиза в апартамента на Банкова в кв. “Сухата река” в 7,30 ч сутринта.

От дома ѝ бяха иззети лични записки на Банкова от образователните курсове, които посещава, както и договорът на съпруга ѝ за ипотечен кредит. От кабинета - служебният компютър и бележки за контрабандни канали, по чието разбиване е работила, обясни адвокат Натина.

4 часа след началото на акцията се появиха информации, че ДАНС и КПК разследват връзки на Банкова с легендарния контрабандист Николай Николов - Паскал (кой е той - в карето).

Аз разбивам Паскал! Махнала съм всички служители, които са му били близки. Не го познавам, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която пречи на цялата държава.

Вероятно акцията е политическа поръчка

Дори международната общност се възмущава от това, което се случва в България. Имаме тяхната подкрепа. На ГКПП Капитан Андреево има служители от САЩ по моя инициатива. Това е единственият начин да се спре контрабандата. Да, ще е разочарован американският посланик.

Ето, аз съм първата жертва на новото КПКОНПИ, но няма да се предам, заяви Петя Банкова днес по обед, когато излезе от сградата на Агенция “Митници” и отиде на разпит в Комисията за противодействие на корупцията.

По-рано пред “24 часа” адвокат Натина свърза акцията на ДАНС с конфликта между председателя Пламен Тончев и Петя Банкова. Тя го потвърди след това. 

Пламен Тончев
Пламен Тончев

Преди няколко години Тончев реши да ме прати в Благоевград за добри резултати. Това е основната им схема - командировка. Казах, че

няма да изпълнявам поръчки, и напуснах,

обясни още Банкова. Тя е назначена от Асен Василев, който пък е министър от коалицията, която поиска оставката на Пламен Тончев още през лятото на миналата година, но президентът отказа.

На 11 август 2022 г. председателят на ДАНС Пламен Тончев издава заповед, с която командирова Петя Банкова на по-ниска длъжност в териториалната дирекция на агенцията в Благоевград, показа проверка на “24 часа”. Дотогава тя е главен агент 2-а степен, началник на сектор “Информация и анализ - контратероризъм”.

Новата длъжност, която е трябвало да заеме в Благоевград, е началник на сектор “Информация, анализ и административно осигуряване”. Мотивите на Тончев са, че е подходяща за поста и има необходимите знания и умения.

На практика това е понижение. Затова и Банкова оспорва заповедта. Посочва, че живее в София и има две малолетни деца. Въпреки това подписва акт за встъпване в новата длъжност, но напуска ДАНС по свое желание След това обжалва заповедта на Пламен Тончев и тя е отменена от съда на 28 февруари 2023 г. Банкова обаче не се връща в родното ФБР. През август е назначена за зам.-директор на Агенция “Митници”. От края на февруари 2024 г. вече е директор, а досегашният шеф Павел Тонев е назначен за съветник на финансовия министър Асен Василев.

Месец по-късно към екипа на Банкова като неин заместник се присъединява и Людмил Маринов, който също е напуснал ДАНС и с когото са работили заедно там.

Той също е задържан при операцията по неотложност на ДАНС и са претърсени кабинетът и жилището му. Другите двама, които са разпитвани днес, са

Марин Димитрови и Стефан които

са баща и син Първият се появи като свидетел през 2021 г. по разследване на МВР срещу Бойко Борисов. Историята е от 2009 г. Димитров свидетелстваше, че тогава шефът на ДФ “Земеделие” Светослав Симеонов е бил заплашван от Бойко Борисов да оттегли показанията си срещу земеделския министър Мирослав Найденов, разследван тогава за подкуп.

В прокуратурата обаче Симеонов отрече информацията на Димитров и делото беше прекратено. Стефан и Марин Димитрови са от Хасково. Там са претърсени и техни офиси и жилища.

Асен Василев, министър на финансите в оставка:

Да видим доказателствата, тя се бори с контрабандата

“Надявам се, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на Петя Банкова. Откакто стана шеф на митниците, имаме рекордно количество заловени наркотици, включително 170 кг кокаин на пристанището в Бургас”, коментира финансовият министър в оставка Асен Василев, който е назначил Банкова на поста през февруари. Той посочи, че по сигнал на австрийското правителство и от още няколко други служби са уволнени 20 митничари и са сменени шефовете на ключови пунктове и шефовете на смени, където е имало контрабанда. Припомни и за митничарите от САЩ, които работят заедно с колегите си в България, очакват се и служители от Англия на ГКПП Капитан Андреево. 

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ

“Акцията се е случила точно преди срещата на Банкова с посланичката на Австрия, за да дойдат и техни митничари. Да видим доказателствата на ДАНС и КПКОНПИ. Ако нямат, за мен това е акция за сплашването ѝ, защото тя работи ефективно срещу контрабандата. Иззели са разработки за пресичане на допълнителни канали за контрабанда. Ако има проблем с корупцията, ще вземем мерки”, защити шефката на митниците Асен Василев. Той посочи, че ДАНС са длъжни да информират премиера Николай Денков за операцията, но не са го направили. Василев не познавал Николай Николов-Паскал, чието име винаги се спряга при разбиването на поредния канал за нелегална или недекларирана стока. Според него интерес от задържането на Банкова имат организаторите на каналите през границата.

Близо тон дрога заловили за 3 месеца след реформа

Няколко големи контрабандни пратки бяха заловени след назначаването на Петя Банкова като директор на митниците, а най-голямата е 170-те кг кокаин на пристанището в Бургас на 25 март. Това е рекордно количество дрога, залавяно там. Стойността на кокаина е 7 млн. долара, а по случая работи Окръжната прокуратура в Бургас. Пратката от 150 пакета е открита в контейнер с банани, които пътували от Еквадор през Панама, Малта, Италия и България. По случая обаче няма арестувани и обвинени. 

Пакетите с кокаин, заловени преди седмица в Бургас.
Пакетите с кокаин, заловени преди седмица в Бургас.

Ден преди залавянето на пратката с кокаин от митниците съобщиха, че само за две седмици са открити 442 кг различни наркотици при техни проверки, което е с 45% ръст спрямо задържаните през същия период на 2023 г. За първите 3 месеца на 2024 г. са задържани 800 кг наркотици, а от януари до март 2023 г. били само 305 кг. В този период е направена и административна реформа на отдела за борба с наркотрафика. Тя съвпада с пристигането на митничарите от САЩ.

Отделно от това митниците съобщават в последните два месеца за много заловени контрабандни цигари, особено на Дунав мост и на границата с Турция на ГКПП Капитан Андреево. Отчитат успехи и при нелегалния алкохол, както и в намерените недекларирани пари, с които шофьори опитват да минат границата.

Краля на цигарите Паскал,който никога не е разследван и живее повече в Гърция, отколкото у нас

Известният като Краля на цигарите Николай Николов-Паскал няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден. Затова и името му не е познато на широката аудитория. Той е осветен през 2015 г. , когато високопоставен източник от Агенция “Митници” разказа пред “168 часа”, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните 25 г. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП Капитан Андреево стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите милионери на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв. 

Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

Цялото му име е Николай Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград. Официалният му адрес бил в Хасково, поне така е преди 9 г. Слабостта му обаче била местност на 28 км от Кавала, където прекарвал по-голяма част от времето си.

Николов бил агент на службите. Подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност. “Работил” или за контраразузнаването, или по-малко вероятно - за икономическата полиция. Поради контактите си останал в сянка. Понесъл само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от ген. Атанас Атанасов, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Интересен е и фактът, че в акцията през 1998 г. са задържани десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция.