Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представяте ли си да скитате денонощно по улиците на големия град, защото сте без дом. Да не знаете къде ще нощувате и какво ще сложите в устата утре. Да оцелявате ден за ден, нощ след нощ на произвола на съдбата и природата в един наистина кучешки живот...

...И само след няколко месеца да се превърнете в първа новина в целия свят, всички телевизори на планетата да излъчват репортажи за вас. Ликът ви да бъде увековечен върху пощенски марки. Името ви да носят шоколади и цигари, а ваши паметници да бъдат издигнати от остров Крит до Амстердам в Нидерландия.

Звучи като американска мечта, нали? Но всъщност е съветска. А тежкият живот преди славната промяна наистина е кучешки, защото главният герой в тази велика история не е някой човек, а кучето Лайка. Първото живо същество, което излита в Космоса на борда на изкуствения спътник на СССР "Спутник-2".

Действието се развива в първите дни на ноември 1957 г. и дава предимство на Съветите в надпреварата за завладяване на космическото пространство със Съединените щати, които в онези първи и опасни полети предпочитат астронавтите им да са шимпанзета. 3-годишната Лайка, която е намерена по улиците на Москва, за да изпълни тази важна мисия, не се завръща жива на Земята, а руснаците крият подробности за космическата й смърт в продължение на точно 45 години. Колежките й Белка и Стрелка обаче три години по-късно прекарват два дни в орбита в "Спутник-5" и са първите живи същества, които се завръщат благополучно след кратък орбитален полет. Стрелка дори ражда 6 кученца след опасната мисия. А едното от тях наследникът на Сталин — Никита Хрушчов, подарява на дъщерята на американския президент Джон Кенеди - Каролин :) в разгара на Студената война и малко преди драматичната ядрена Карибска криза.

Янките избират да правят пробните полети с шимпанзета, защото са много по-близки до хората. Но руснаците побеждават в тази надпревара. Те неслучайно дават приоритет на кучето - най-верния приятел на човека.

Вероятно всички сте чували една от най-трогателните истории на всички времена - тази на кучето Хачико. Което всеки ден чака своя стопанин да слезе точно в 17 часа от влака на гара Шибуя в Япония. Но той никога не се появява, защото отдавна е починал от инфаркт. Хачико не знае това. Но никога не се отказва. И точно в 17 часа застава нетърпеливо и с тревожен поглед на перона... в продължение на 9 години...

Тази красива история има, разбира се, своята много, много дълга предистория. Цели 30 хиляди години! Тя ни връща дълбоко в последната ледникова епоха, когато нашите предци оцеляват в студените полета на Евразия като ловци. А неизменно около тях са вълците, които се превръщат в необичаен съюзник, докато един ден са опитомени от хората, за да ги пазят с цената на живота си нощем край лагерния огън.

В този "Космос" ще Ви направим свидетели на най-дългата човешка връзка - тази с кучето, което произхожда от свирепите вълци. Ще Ви потопим в най-новите изследвания на учените, които дори твърдят със солидни аргументи, че социалното поведение на хората е наследено не от приматите, а от вълците и техните роднини кучетата. Оказва се, че хората и четириногите им приятели са еволюирали дълги векове заедно и това се доказва дори от нашата ДНК, която в много секвенции показва невероятно съвпадение с тази на кучетата.

И понеже стана въпрос за първите орбитални полети, ще Ви направим свидетели на една още по-напрегната и опасна човешка битка, която обаче остава в сянка - тази за стратосферата. Продължила почти век и взела множество жертви, тя е толкова важна, колкото Средните векове за Ренесанса, защото проправя пътя на хората към Космоса.

Вече озовали се в орбита, няма да пропуснем да Ви разкажем как астронавти от двете велики сили успяват да скрият алкохол за продължителните си мисии. Да, наистина, под носа на НАСА и КГБ.

Ще Ви отведем и в Античността, за да видите как оцелява дъщерята на Клеопатра, с която обаче прекъсва завинаги династията на Птолемеите. Ще се пренесем навсякъде из планетата, за да видите как слънчевите затъмнения променят света. Ще търсим съкровището на свирепия гангстер Дъч Шулц и ще Ви представим вече в наши дни най-красивите подводни фотографии на годината.

Приятно пътешествие!