Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горящата зала "Крокус сити хол" СНИМКА: РОЙТЕРС
Горящата зала "Крокус сити хол" СНИМКА: РОЙТЕРС

Защо ислямските терористи атакуват така жестоко Русия и атаката срещу "Крокус сити хол" не е ли само началото на една дълга и кървава война?

Една от актуалните причини за силната омраза би могла да бъде, че през последните няколко месеца дълбоко в пустините на Централна Сирия руските сили тихомълком се присъединиха към сирийската армия в засилването на

атаките срещу

крепостите на

"Ислямска

държава"

Включително бомбардирането на скрити бърлоги и пещери, където се крият екстремистките бойци. Докато светът беше съсредоточен върху конфликтите в Украйна и Газа, това напрежение тлее от години в Сирия, а "Ислямска държава" отдавна заплашва да удари директно Русия за подкрепа на режима на нейния заклет враг, президента на Сирия Башар ал Асад. В тази връзка куриозното е, че още през есента не друг, а шефът на ФСБ Александър Бортников каза, че

групировката

има нарастващ

потенциал,

който ще позволи да прави терористични актове извън пределите на Афганистан.

По този повод анализатори припомнят и случая от октомври 2015 г., когато филиал на "Ислямска държава" в Египет пое отговорност за поставянето на бомба в чартърен полет, превозващ туристи обратно в Санкт Петербург, след като Русия помогна Башар ал Асад да остане на власт по време на гражданската война в страната му. Тогава експлозията над Синайския полуостров уби всички 224 души на борда, а малко след атаката говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли всякаква връзка между атентата и Русия, която разполага своите сили в Сирия.

"В последните 2 години ИД "Хорасан" са съсредоточени в Русия. Те често са критикували Путин - казва по този повод аналитикът Колин Кларк пред "Ню Йорк Таймс". - Обвиняват Кремъл в

убийства

на мюсюлмани, позовавайки се на намеса на Москва във вътрешните работи на Афганистан, Чечения и Сирия".

Тук е мястото да припомним, че макар "Ислямска държава" да загуби халифата си на части от територията на Ирак и Сирия, тя получаваше "свежо попълнение" от рускоговорящи членове.

И това се случваше в продължение на много години в региона, който се намираше под пълен и неограничен контрол на ФСБ. Струва си да си припомним и как терористите от ИДИЛ и техните семейства с руско гражданство, които бяха взети "в плен" в резултат на бързото настъпление на Свободната сирийска армия и руските въоръжени сили, бяха изведени от Сирия със специални самолети.

През февруари 2017 г. по време на среща с военнослужещи самият Путин е цитиран да казва, че около 4000 руснаци и още 5000 души от централноазиатските страни, които бяха част от Съветския съюз, са отишли да се бият в Сирия. "Разбираме каква огромна опасност крие това огнище на тероризъм на територията на Сирия за нас, за Русия", предупреди тогава той.

Мнозина са загинали от задушаване, вследствие на пожара, запален от терористите. СНИМКА: РОЙТЕРС
Мнозина са загинали от задушаване, вследствие на пожара, запален от терористите. СНИМКА: РОЙТЕРС

Друго възможно обяснение за нападението в Москва е, че за тази радикална групировка са врагове всички, които попадат под понятието "неверници". За тях такива не са само западните страни, а и например мюсюлманите шиити. "Хорасан" враждува също и със сунити, и по-специално с талибаните, които владеят Афганистан. В същото време през последните години Кремъл открито демонстрираше

добрите си

връзки с

режима в Кабул

Но най-лошото е, че американското разузнаване предупреди за още няколко терористични атаки на руска територия. Така че може би това е само началото. Едва ли случайно пропагандното крило на "Ислямска държава" наскоро пусна музикално видео на руски език, включващо припева "Скоро, много скоро кръв ще се разлее като море". Текстът на песента също предполага, че мюсюлманското управление ще се върне в руските региони, където около 20 милиона мюсюлмани съставляват значителна част от населението, включително в Кавказ, Татарстан и в анексирания Крим.

И накрая, в потвърждение на всичко казано дотук защо Москва е станала прицел за терористите - ИДИЛ обяви и нови терористични атаки в Русия и заплаши лично Путин. Според ирански медии по този начин сега ислямистите ще търсят "отмъщение за изтезанията на членове на организацията", участвали в нападението, което те описаха като свещена война срещу Русия, като наказание за нейната военна намеса в Сирия, и прогнозираха, че "Москва ще претърпи поражение, подобно на това в Афганистан".