Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кейт Мидълтън с трите си деца - Джордж, Шарлот и Луи

СНИМКА: Х
Кейт Мидълтън с трите си деца - Джордж, Шарлот и Луи СНИМКА: Х

Принцесата обядва с болния крал Чарлз III, преди да пусне шокиращото видео. Обяви диагнозата сега, за да има 3 спокойни седмици с децата

 

Съпругата на британския престолонаследник принц Уилям сама е решила да разкрие, че страда от рак, и е написала обръщението си, с което трогна света. Това разкриват техни анонимни близки пред английски вестници.

42-годишната Кейт направи това в емоционално видео, заснето от екип на Би Би Си. То бе разпространено в петък вечерта, но е записано два дни по-рано. Пускането му съвпадна с началото на великденската ваканция на трите деца на Кейт и Уилям, което според запознати е направено умишлено. Принцесата е искала през следващите три седмици 10-годишният Джордж, 8-годишната Шарлот и 5-годишният Луи да бъдат на защитено място, докато медиите и обществото осмислят и свикнат с нейното шокиращо разкритие.

Твърди се, че още на следващия ден семейството е напуснало дома си в Уиндзор с хеликоптер. Предполага се, че са заминали в имението си в Норфолк, където традиционно прекарват своите ваканции заради възможността необезпокоявани да се наслаждават на различни дейности на открито като разходки и колоездене. Най-вероятно ще останат там до 17 април, когато децата трябва да се върнат в училище. През това време принц Уилям няма да изпълнява публични ангажименти, което означава, че цялата тежест за представяне на короната ще падне върху съпругата на краля – кралица Камила, сестра му принцеса Ан и брат му принц Едуард.

Британският крал Чарлз III също бе диагностициран с рак преди 6 седмици и макар официално да бе съобщено, че

поздравява Кейт за куража да разкрие диагнозата си, всъщност доста тежко е приел нейното видео

Вестник “Сън” пише, че двамата са имали обяд в Уиндзор, преди да се излъчи записът на принцесата, от който 75-годишният крал си е тръгнал видимо разстроен. Той бил решен, ако здравословното му състояние позволява, да се появи на великденската църковна служба следващата неделя заедно със съпругата си Камила, за да успокои обществото и да намали натиска към семейството на по-големия си син.

То бе подложено на различни конспиративни теории през последните два месеца, след като стана ясно, че Кейт е претърпяла коремна операция в средата на януари. В някои от тях се твърдеше, че принцесата е болна от рак, който се крие, а в други - че има брачни проблеми с Уилям и затова е изчезнала от публичното пространство. Семейството пусна нейна снимка с трите деца на 10 март, но вместо да внесе успокоение, фотографията засили още повече слуховете за сериозни проблеми, след като се разбра, че е подобрявана с фотошоп.

Стигна се дори до опит за проникване в медицинското досие на Кейт в болницата,

където се оперира.

Затова принцесата се реши да запише видеообръщение, за да сложи край на спекулациите и да си осигури малко спокойствие. Нейна приятелка разказа пред “Таймс”, че Кейт сама е избрала формата на съобщение и си е написала какво ще каже в него. Смятала е, че личното ѝ говорене пред камера ще бъде най-състрадателният начин да направи това, докато пускането на писмено изявление, както бе направено за онкологичното заболяване на крал Чарлз по-рано, ще е твърде разтърсващо в нейния случай. След като е споделила тези свои мисли, е получила пълна подкрепа от съпруга си.

Във видеото Кейт разказва, че е научила в края на февруари, че в тялото ѝ има ракови клетки, и веднага по съвет на лекуващите я лекари е започнала превантивна химиотерапия. Било ѝ е необходимо известно време, за да се справи емоционално с лошата вест и да я съобщи на децата си по подходящ начин, както и да ги увери, че ще се оправи.

Принцесата не разкри вида на онкологичното си заболяване, което накара и най-добрите медицински експерти в Англия да се въздържат от коментари и прогнози колко време би продължило нейното лечение. Те обясниха най-общо, че превантивна химиотерапия се прави, когато вече има премахване на тумор и с надежда той да не се появява повече. Обикновено тъканта, отстранена по време на операция, се изпраща в лаборатория за анализ и за да се види какви клетки има там. Ако се открият ракови, се прилага химиотерапия чрез системи или хапчета.

Страдащите от рак Кейт и Чарлз бяха по едно и също време в болница през януари, но тогава бе съобщено, че тя е заради планирана стомашна операция, а той за коригираща процедура за уголемена простата. Тогава официално се твърдеше, че леченията им не са свързани с онкологични заболявания. Някои вестници разкриват сега, че кралят и тогава е посетил снаха си на болничното легло. Бил видян

по халат да напуска своята стая и да отива в нейната, за да провери как е и да я окуражи,

което се смята за изключителна проява на публична близост, рядко срещана в монархическите среди.

Кралят обаче и друг път е засвидетелствал обич и признателност към любимата си снаха, която винаги стоически е посрещала всички ограничения, задължения и скандали в кралското семейство. Виждан е да я целува по бузата при среща на официални събития и се говори, че Кейт се възприема като сплотяващата фигура в кралското семейство след смъртта на кралица Елизабет II. Тя е човекът в кралската фамилия и с най-голямо обществено доверие заедно със съпруга си принц Уилям.

Затова и дворецът много внимателно следи как се изгражда публичният образ на бъдещия крал и кралица. Поне засега емоционалното видео на Кейт, с което разкри, че страда от рак, изглежда, дава резултат. Спекулациите и конспиративните теории секнаха и даже някои от авторите им поднесоха извинение за неуместните си твърдения по отношение на дългото отсъствие на принцесата на Уелс от публичното пространство. Те бяха заменени от

вълна от съпричастност от цял свят, в която се включиха десетки политици

и общественици. Дворецът съобщи, че Уилям и Кейт са били изключително трогнати от топлите думи за подкрепа, които получават, и са благодарни за разбирането на молбата им за поверителност в този труден момент за семейството.

Разбира се, високо се оценява и посланието на Кейт към всички останали хора, които се борят с онкодиагнози, за съпричастност и кураж. Допълнително внушението, че тя в случая е просто една от тях, бе подсилено от внимателно подбрания начин на заснемане на видеото, в което е в семпла блуза, седнала на пейка. Явно доверието и одобрението в принцесата и принца на Уелс и кралското семейство като цяло не са застрашени в този момент на големи лични изпитания за тях.