Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ДБ и ПП Христо Иванов и Кирил Петков угрижени си говорят в пленарната зала. 
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лидерите на ДБ и ПП Христо Иванов и Кирил Петков угрижени си говорят в пленарната зала. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Асен Василев, който замлъкна след извинението само към жената, но не и към кандидат-премиера, е имал среща с Бойко Борисов. Не са се разбрали за кабинета засега

Колата на финансовия министър в оставка попадна в катастрофа на "Тракия", няма пострадали

В пълно затишие по въпроса ще се преговаря ли изобщо по ротационния кабинет с мандата на ГЕРБ изтече последният ултиматум, даден от Бойко Борисов. Петък бе срокът, посочен от него да опитат пак, стига "Промяната" и Асен Василев да се извинят.

А междувременно финансовият министър в оставка изчезна от публичното пространство, дори съпартийци два дни се питали къде е, споделят депутати. Това стана веднага след изявата му по bTV в сряда вечерта, когато обяви, че не се извинява на Мария Габриел за "лице на мафията" в качеството на кандидат за премиер - такъв повече не можела да бъде. А само като на жена, ако се е обидила.

Докато Василев е в публично мълчание обаче, се е срещнал с Борисов.

Двамата разговаряли в парламента,
научи "24 часа" от депутати от опозицията, с които се засякъл на влизане.

Не е ясно дали пред лидера на ГЕРБ е формулирал по-различно извинение. Засега обаче още не било постигнато съгласие да има правителство "Габриел".

Иначе тези дни Василев "проговори" единствено в социалната мрежа Х (бившата туитър), където късно в четвъртък отговори на председателя на ЕНП Манфред Вебер. Поводът - лидерът на десните в Европа написа във фейсбук, че семейството на ЕНП твърдо застава зад Габриел и определи поведението на лидерите на ПП и ДБ като обезпокоително. А отговорно ли е да излъжеш българския народ с кабинет, в който 11 от 19-те министри научиха от телевизията, че са предложени, върна му Василев.

После пък новина за верижна катастрофа на магистрала "Тракия" днес привечер разсея слуховете, че съпредседателят на ПП е "изчезнал". Василев се оказа пътник в една от трите ударили се коли, за щастие - без пострадали.

Именно Асен Василев е най-твърд в тезата, че разговорите по първия мандат - на ГЕРБ, са приключили и трябва да се мисли за кабинет с втория - на ПП. Хипотеза, която Борисов и заместниците му категорично отхвърлиха. 

Дали тогава не е възможен трети човек, различен от Мария Габриел и Николай Денков, да върне двете формации на масата, питат се част от наблюдателите.

Трябва да видим дали може да се поправи счупеното,

дали тя би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ

Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителство, което ще работи.

Тези думи, изречени от Николай Денков от Брюксел днес сутринта, подхраниха подобен слух, който се носи в последните 2 дни - че може са се опита компромис с друга фигура. Според академика Габриел направила "голяма политическа грешка", от която всички в момента трябва да търсят начин да излязат. Дори написал лично, че "така не се прави".

Подобен сценарий обаче няма потвърждение, още повече че при вече внесен от президента указ това би било възможно само със следващ мандат. А ГЕРБ няма да подкрепи този на ПП-ДБ.

Това, което дебело подчертава "Промяната" напоследък, е 

"национален" мандат
с посланието, че не е важно чий е, защото е в името на националните цели. Така наричаха и своя, с който бе избран кабинетът "Денков".

Асен Василев публично замлъкна от сряда вечерта, но снощи стана ясно, че се е видял с Бойко Борисов.
Асен Василев публично замлъкна от сряда вечерта, но снощи стана ясно, че се е видял с Бойко Борисов.

За нас е важно да се създаде правителство, което да бъде подкрепено и от двете политически сили с мандат, който да е национален. Ако не може да бъде с първия, ще се опитаме с втория, предложи премиерът в оставка в петъчното си включване от Брюксел.

Този път обаче Денков се показа доста

по-мек по изричното условие на ГЕРБ -

без Асен Василев в следващия кабинет. Ден по-рано твърдеше, че той е най-добрият финансов министър и иска да работи с него. С уговорката, че “не зачерква никого”, сега Денков поясни, че е готов на всякакви “разумни компромиси, които ще доведат до работещо и стабилно правителство”.

Тези въпроси се обсъждат в комплект със споразумението, което също остана недовършено. Това са преговорите - когато имате всичко заедно в комплект, обясни още Денков. Но в същото време обяви, че Борисов се скрил от Кирил Петков - пак напразно опитал контакт с него в четвъртък.

Днес Борисов бе в парламента, но предпочете да запази мълчание.

“Ето, вратата е отворена”,

беше единственият му коментар на въпрос дали все още е отворена вратата за преговори с ПП-ДБ. Но използва израза буквално - докато отваряше вратата на пленарната зала, за да влезе.

Пълно мълчание запази и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който предните дни призоваваше партньорите от (не)коалицията да се разберат и правителство да има.

Росен Желязков: А сега на вашето внимание предлагам... И депутатите притихнаха - ще има вот за Габриел? Оказа се шега, просто им даде почивка

ПП-ДБ в тревожно очакване цял ден след предупреждение от Лена Бориславова

Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание...

С тази реплика, прекъсната от многозначителна пауза, Росен Желязков напрегна силно депутатите в 10 часа днес. Защото всички, най-вече “Промяната” и ДБ, бяха в тревожно очакване дали няма да бъде включена извънредно точка в дневния ред, с която да се гласува Мария Габриел за премиер. Пленарната зала беше изключително пълна за петък.

Право да предлага извънредни точки за деня има председателят на парламента. Затова в мига, в който Желязков каза: Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание... избраниците замръзнаха.

Оказа се, че в опит да разведри обстановката, в която въздухът можеше да се реже с нож, Желязков се шегува с колегите си. С усмивка, демонстрирайки типичното си чувство за хумор, завърши изречението с обявяване на едночасова почивка до старта на парламентарния контрол. И залата въздъхна с облекчение, а много депутати избухнаха в смях.

Росен Желязков “отпуши” напрежението с шегата към ПП-ДБ.
Росен Желязков “отпуши” напрежението с шегата към ПП-ДБ.

Предната вечер Лена Бориславова, която е в ръководството на “Промяната”, предупреди в ефира на bTV: “Готвят още един изненадващ ход. Вместо да има преговори, ще внесат в парламента решение за избор на Габриел за министър-председател. Но без структура и състав на правителството”.

Още същия ден “24 часа” се допита до няколко конституционалисти възможно ли е в петък парламентът да гласува само Габриел за премиер и има ли срок по конституция да разгледа внесения от президента указ с предложение тя да бъде избрана за министър-председател.

Няма разписан срок, в който да гласуват правителството, но вотът за премиер и за структура и състав на кабинета винаги са се провеждали в един и същи ден, обясняват юристи. Те говорят за “разумен срок”, в който НС трябва да се произнесе дали ще има правителство - това може да са 7 дни, но не и 3 месеца.