Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел КАДЪР: БНТ
Кандидатът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел КАДЪР: БНТ

ПП-ДБ протакаха, за да отидем към втория мандат

Смятам, че трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в това положение преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност. Това каза кандидатът на ГЕРБ за министър председател и вицепремиер в оставка Мария Габриел в студиото на "Панорама" по БНТ. 

По думите й сега е важно да се направи всичко възможно България да не отиде на избори.

Тя допълни, че тя е направила своя ход, когато върнала мандата при президента. "С този ход дадох шанс на преговорите да продължат до последния момент. И по конституция състава на правителството става след гласуване в Народното събрание", каза още тя. 

Мария Габриел припомни, че Николай Денков подал оставка на правителството, без тя да знае. "Ротацията трябваше да е технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които оставиха усещането за губене на време", каза още тя. И допълни, че затова отишла заедно с Николай Денков и Кирил Петков при Радев, за да искат още време. "Във вторник, давайки списък с имена, в който няма нито едно неизговорено име, аз също исках да поема своята отговорност и да кажа: "Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямах право да тласна страната към нови избори, преди да изчерпам каквато и да е възможност за преговори", каза още Мария Габриел. 

Тя допълни, че още на 15 март имали финален текст на споразумение и състав на правителство. След този ден се създаде онова усещане за губене на време или тласкане към втория мандат, уточни тя. По думите й дотогава не са били финализирани само датата за реформа на службите и въпросът за съдебната реформа, свързан със следствената тайна. А по отношение на състава на правителството останали да бъдат дискутирани 2 имена за състава в Министерския съвет - министерството на отбраната и енергетиката. Дори се върнала идеята да има ротация при министъра на отбраната.

"Нямам нищо против министър Тагарев. Но стана ясно, че ние имаме нужда заедно да направим план за действие и за ускорение на процеса на модернизация на българската армия", каза още тя. По отношение на подкрепата за Украйна не трябвало да остава усещане за забавени срокове. Мария Габриел заяви още, че дала предложение да остане сегашният състав на правителството, да си дадем още няколко дни за финализиране на предложението. И уточни, че няма момент, в който ГЕРБ-СДС да са прекъснали преговорите. 

"Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи своя мандат в името на националния интерес. Няма да напомням и контекста на едни изтекли записи, където аз отново проявих моята отговорност. Онази декларация, с която излязохме, беше в рамките на една-две страници. В момента имаме споразумение, което е 14 страници, в което казваме, че искаме да носим отговорност за съвместно управление", обясни кандидатът на ГЕРБ за премиер.

"Оценявам високото доверие, което имам от страна на Бойко Борисов и това доверие ме кара да се чувствам отговорна за решенията, които взимам. Тези решения са и мои решения. В правителството не участва само Мария Габриел, зад нея е парламентарна група с 69 депутати. Съвсем нормално е, когато виждаш, че през последните 9 месеца ключови реформи са се случили с подкрепата на ГЕРБ, да искаш да бъде признато", каза още тя. 

Според нея партньорите трябва да се научат да приемат успехите като общи, както и неуспехите. "А не единият автоматично по презумпция да има заслуга за успехите, а другия да бъде обвиняван за неуспехите", призова още Габриел. 

"Не искам лично извинение. Искам извинение за две неща. На всички онези жени, и не само жени, а и майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции, извинение, че в едно правителство, в един екип, уважението между мъжете и жените е принципът, от който няма да отстъпя. 

Не очаквайте от мен, както досега, да отида в детайли на преговорите преди процесът да е завършил или преди да са се изчерпали всички възможности", каза тя в отговор на въпрос за срещата между Бойко Борисов и Асен Василев.

На въпрос ако ПП я приемат за премиер, тя дали ще приеме Асен Василев за финансов министър, тя заяви, че това е част от преговорите: "Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а към хората, които са зад него - партията и електората, е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в ситуация, в която е много трудно връщането назад. В едни преговори не тръгваш с ултиматум, а да си дадем шанс да се изслушваме". 

"Нямам такъв ангажимент", каза тя на въпрос дали има такива към ДПС и Делян Пеевски. "В споразумението има много ясна част, свързана с регулаторите, и това, че 25 позиции се избират с 2/3 мнозинство. Договорен беше текст, който срещна нашето съгласие. Но този текст беше представен като предварително одобрен от Кирил Петков и Делян Пеевски", обясни Габриел.

"Така че в този момент искаме да отправим послание, че не може да изключваме кандидати поради тяхна партийна принадлежност. Смятам, че тук е много важно да се отнасяме с уважение към всички, които са в НС, защото зад тях стоят хора, които гласуват за тях", добави Габриел. И обясни, че разговори за правителство се водят.

На въпрос с какви илюзии се е разделила, тя заяви: "Искам да остана с илюзията, за мен тя не илюзия, че в България и с българските граждани, можеш да бъдеш много коректен и лоялен. Да съумяваш да надмогваш личния в името на националния интерес. Илюзията, която загубих, е, че проблеми, трупани с години, могат да се решават с ритъма, който аз обичам. Той е много по-бърз от това, което реално може да ми се случи", каза още тя. 

"За мен бе важно, че в последните 9 месеца можех да покажа, че мога да работя за националните интереси на България. Не за себе си, не за партията, която представлявам. За мен ще бъде важно да остана да работя за България българските граждани - открито, коректно и лоялно. Невинаги за това се изисква да си министър-председател", добави Мария Габриел.

И заяви, че не разполага с информация за ранени български граждани при терористичната атака в Москва. 

Следим ситуацията ежеминутно. Трябва да кажа, че получихме информация, веднага след като се е случило, допълни Мария Габриел.

Разбира се, България винаги е осъждала терористичните актове и ние няма как да бъдем в тази ситуация без ясна позиция, каза още външният министър в оставка като коментар на призива на руското министерство на външните работи светът да осъди терористичния акт край Москва.