Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова
Лена Бориславова
  • Младата Лена май недочела младата Рая 
  • Според конституцията парламентът няма срок, в който да се произнесе по темата с правителството
  • (Не)коалицията отново избра да хвърли само жени в тв боя

Българите вече не разбират какво се случва в държавата - ще има ли правителство, кога трябва да бъде гласувано то, ако партиите в т.нар. сглобка все пак започнат да се чуват, вместо само да се ругаят, ако пък отиваме на избори - кога президентът трябва да завърти рулетката към втората по сила партия в парламента?

Никой и не помага за изясняването на ситуацията - малкото политици, които от часове говорят, оплитат журналистите със свои тълкувания, а оттам медиите дават разнопосочни сигнали към зрители и читатели, които все още се вълнуват от цирка в (не)коалицията.

ГЕРБ и “Продължаваме промяната” изпратиха в четвъртък в боя по телевизиите отново само жени. Рано сутринта в bTV се появи младата надежда на Бойко Борисов - Рая Назарян, а следобед в същата медия отиде и Лена Бориславова, ключовият играч на ПП.

Рая Назарян
Рая Назарян

Парламентът изненадващо в петък ще гласува Мария Габриел за премиер - само нея, но не и Министерския ѝ съвет, предупреди в ефира Бориславова.

Готвят още един изненадващ ход. Вместо да има преговори, ще внесат в парламента решение за избор на Габриел за министър-председател. Но без структура и състав на правителството, предупреди по bTV Бориславова, която е в ръководството на ПП.

Всъщност объркването на младата юристка е много вероятно да идва от фриволен прочит на изказване на другата млада юристка, но от ГЕРБ - зам.-шефката на групата и член на преговорния екип на партията Назарян. Тя рано сутринта пак по bTV каза, че времето за преговори намалява, защото Габриел няма предложение за структура и състав на правителството.

Това не са преговори, а рекет, обясни ситуацията Назарян, цитирана от “Дневник”. И от нейното обяснение, че Мария Габриел трябва да уведоми Народното събрание за липсата на структура и състав на правителството, Бориславова вероятно прави извода, че депутатите могат да гласуват само премиера Габриел, но не и министрите.

При избора на кабинет парламентът гласува три решения: 1. Избира министър-председател 2. Структура на Министерски съвет 3. Поименния му състав (министрите).

“24 часа” се допита до няколко конституционалисти възможно ли е в петък парламентът да гласува само премиера Габриел, както преди години имаше подобен казус със Сергей Станишев - бе бе избран за министър-председател, но не и министрите му по-късно. Наложи се това да стане чак с третия мандат - на ДПС, когато се роди тройната коалиция. В по-ново време пък изобщо не се стигна до гласуване на кандидат-премиера на ИТН, защото партията на Слави Трифонов нямаше намерение да съставя правителство.

Депутатите нямат срок, в който да гласуват правителството, обясняват юрист. Указът на Румен Радев бе пратен веднага след срещата му с кандидат-премиера Мария Габриел в понеделник и в тази ситуация това вече са взаимоотношения между държавния глава и парламента. Обичайно когато срок не е разписан в конституцията и законите, следва позоваване на аналогия и тълкуване. Затова юристите говорят за “разумен срок”, в който НС трябва да се произнесе дали ще има правителство - това може да са 7 дни, но не и 3 месеца.

Преди това обаче Габриел трябва да се яви в своята парламентарна група - ГЕРБ, да обясни ситуацията, парламентът да я обсъди и след това лидерът Бойко Борисов и партията да решат дали внасят за гласуване премиера си, а той съответно предлага структура и състав, или се отказват от мандата за съставяне на правителство, за да завърти Радев рулетката и тя да спре при “Промяната”.