Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук
Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук

Чета, че мнозина нашенци продължават да се вълнуват от въпроса дали и кога ще има натовски войски в Украйна. И някои, включително и политици, бързат да отговорят с НЕ. Цитират оня от Кремъл, който бил заплашил дори с ядрена война, ако американски войници стъпят в Украйна. Явно се досеща, че този път войските ще бъдат европейски. И тогава ядрена война няма да има. Защото в НАТО има дори и български войници. Така че, по-спокойно. Друга е реалността.

Украйна ще стане член на НАТО и ЕС. Това ще стане тогава, когато му дойде времето. Но важното е, че ще стане. И цялата украинска армия ще стане натовска армия. А дотогава е нормално военни съединения на НАТО да се подготвят заедно с украински бойни части.

Така че на "болния" въпрос: ще има ли натовски войски в Украйна, отговорът е ДА. Ще има. Когато Украйна стане член на НАТО със сигурност ще има, а преди това също е възможно. Като всяка независима държава и Украйна има право да покани свои приятелски държави да й окажат военна помощ. И тези държави да са натовски. Така е според Божия закон и Международното право. А и приятели в нужда се познават. С други думи, помощ за Украйна от европейски държави не само с техника, но и с жива бойна сила ще има рано или късно. Откакто нашата страна е член на НАТО и дори преди това, български военни контингенти имаше в редица страни. Защо да няма български военен контингент и в Украйна? Да пази мира. Естествено е, че е добре да има. При това нас, българите, само лоши спомени ни свързват с Русия, така че е нормално да помогнем на приятелска Украйна. Пък и знаем как някога, в началото на ХХ век, българската армия е громила руските агресори в Добруджа. Достатъчно е да си спомним за героичния наш генерал Иван Колев. Много руски кратуни е отрязала неговата славна саблена конница. Как например да не защитим Одеса, като знаем, че в този град са живяли и творили някои от великите личности на България. В него Иван Вазов пише "Под игото".

Новият полски външен министър Радослав Сикорски, мой добър познат, с когото заедно работихме в Европарламента, тези дни е заявил, че войници от натовски държави има вече в Украйна. И дори е благодарил на посланиците на тези държави, които вече са предприели този приятелски ход. Той е споделил също така, че инициативата на Франция за изпращане на войски в Украйна съществено ще наруши плановете на оня в Кремъл. Припомнил е, че в Генералната асамблея на ООН, непосредствено след руското въоръжено нахлуване в Украйна, 140 държави от общо 190 са осъдили с гласуване агресията. Според него това създава правната основа за действие. В Корея например през 50-те години воюва натовска коалиция с цел прекратяване на агресията. Затова и идеята за натовски войски в Украйна не е невъзможна за изпълнение. Тези войски със сигурност ще помогнат на мира, както сториха това през 90-те години в Югославия.

Министър Сикорски е изтъкнал също така, че цени френската инициатива в това отношение и е пояснил, че сега вече оня в Кремъл ще трябва да мисли затова каква ще бъде нашата следваща стъпка. И в заключение е обобщил: "Способността за креативна и асиметрична ескалация трябва да съществува и от наша страна".

По редица исторически, а и емоционални причини, нашата страна би трябвало да бъде пръв защитник на Украйна. Ама какво щяла била да каже Русия. Каквото и да каже - все тая. Ние сме НАТО. И следваме своя национален интерес. Защото да бъдеш член на НАТО е гаранция за сигурност и по-добра отбрана. Украйна също ще получи тази сигурност и отбрана. Не трябва да има и капка съмнение. Впрочем и днес съществува Съвет НАТО - Украйна. Той обсъжда важни въпроси. А това, че някои наши сополиви русофилчета това ги ядосва може да предизвика само смях. Бих им дал един съвет. Сега поне, за разлика от комунистическото време, има много аптеки. Дали с рецепта или без, но със сигурност в тях има хапчета против всяка лудост, включително и против тежките форми на русофилия. Та моят съвет към тях е да си купят и да пият редовно ценните за здравето им хапчета. Така ще радват своите близки и приятели. И хората няма да им се присмиват. Войски на НАТО ще има в Украйна и Русия нито ще гъкне, нито ще мъцне. И няма да изстреля ядрени ракети. Защото където е НАТО има мир. Вярно, там няма Путин. Но кое според вас е по-скъпо на хората: Путин или мирът? Защото е ясно: има Путин - няма мир. Няма Путин - има мир. Всички знаем, какво е мир. А Путин е оня в Кремъл, който започна войната, нали?

*От фейсбук