Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радан Кънев. СНИМКА: ЕП
Радан Кънев. СНИМКА: ЕП

Преговорите за правителство се водят, както е в Европа. За първи път от години има професионално водене на преговори с всичките му реквизити - не се преговаря през медиите, а тихо и упорито, и ако трябва всяка нощ.

Това анализира пред БНТ евродепутатът Радан Кънев.

ГЕРБ сега са изправени срещу партньор, но и политически опонент, който е равностоен, и с ДПС нямат комфортното мнозинство в парламента, на което бяха свикнали, каза той.

Сегашният състав на правителството се справи доста добре през последните 9 месеца. То бе създадено на експертен принцип. Това бе позабравено, но огромна част от министерствата не се управляват от хора с политическа ангажираност. Това може да продължи така, а може и да се промени изцяло. Въпрос на преговорните екипи и лидерите е, подчерта Кънев.

Коалиционното споразумение не е определящо. Въпросът е да има ясно нормирани принципи и да се правят реформи, категоричен бе той.

Съвсем очевидно е, че има промяна на политиката спрямо мигрантите. Предстои да се гласува и пакта за миграция. Той е много голямо движение спрямо Дъблинския регламент, който бе кошмарно законодателство спрямо пограничните държави. Нека се върнем на 2019 г. - тогава на европейските избори всички политически сили обещаваха преразглеждането му, и ние го постигнахме. Това е успех. Трябва да се направи всичко възможно законодателството да бъде приложено, коментира още евродепутатът.