Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Обезглавил "мършата" Юмер с трион, а Теодора Бахлова напъхал в бидон с киселина. После заровил част от останките до гроба на баба си
  • Прокуратурата: Изключително лош и опасен човек, не бива да е извън затвора!

Най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна, получи след едногодишен съдебен процес бившият предприемач Станимир Рагевски. Бургаският окръжен съд призна за виновен 59-годишния мъж за бруталните убийства на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед, чиито тела бяха разчленени и укрити на различни места в града.

И двете жертви са били близки на убиеца, ликвидирани са по сходен начин, а останките им са били подложени на изключително по своя характер обругаване. Това според наблюдаващия прокурор Десислава Трифонова прави делото изключително специфично и без аналог в страната поне през последните години.

За смъртта на Теодора Бахлова Рагевски получи 20 г. затвор, а за убийството на Юмер - доживотен затвор без право на замяна, тъй като е извършено предумишлено при вече извършено друго умишлено убийство - това на брокерката.

Брокерката Теодора Бахлова
Брокерката Теодора Бахлова

Рагевски ще трябва да плати по 200 000 лв. кръвнина

на майката и дъщерята на Бахлова и по 20 000 лв. на майката и приятелката на Мехмед.

На 1 март т.г., когато съдийският състав в лицето на магистратите Светлин Иванов и Ангел Гагашев оповестиха решението на първата инстанция, прокурор Трифонова не скри удовлетворението си: “С наложеното на подсъдимия наказание на практика завинаги е отнета възможността той да навреди на когото и да било по какъвто и да било начин. Това ме прави много доволна, а и така близките на жертвите ще получат поне някакъв покой. Аз от самото начало смятам, че той е личност с рядка по своя характер степен на обществена опасност, с пълна липса на човечност. Изключително лош, лош и опасен човек!”.

“Абсолютно няма аналог това изключително брутално престъпление. То ще остане в криминалистичните хроники завинаги. Удовлетворени сме, болката на близките няма как да бъде възмездена, но поне да е невъзможно влизането на подсъдимия обратно в социума до края на живота му”, коментира и адвокат Димитър Вълчев, който представляваше роднините на жертвите.

От задържането му през август 2021 г., когато са открити останките на 28-годишния Юмер Мехмед, до последния ден от съдебния процес Рагевски запази пълно мълчание. Той не се възползва от правото да дава обяснения, а като последна дума в съда каза само, че няма общо с престъпленията, в които го обвиняват. Не казал нищо дори на адвокатката си Ваня Радиева, която заради липса на самопризнания пледира невинен по всички обвинения и ще обжалва присъдата.

Строителният работник Юмер Мехмед
Строителният работник Юмер Мехмед

На 4 август 2021 г. Юмер, който е шеф на малка бригада, мистериозно изчезва от строителен обект в Бургас. Десет месеца по-рано безследно изчезва брокерката Теодора Бахлова, бивш бизнес партньор на Рагевски в имотните сделки. 46-годишната жена е обявена за издирване, след като на 29 октомври 2020 г. излиза от жилището на майка си на ул. “Оборище” и не се връща. По-късно криминалисти ще разберат, че същия ден Теодора е посетена от Рагевски. Както и че в деня на изчезването си Юмер също е посетен от предприемача. Двамата се познават отдавна, младият Юмер работел в едно от заведенията на Рагевски и му бил момче за всичко.

Криминалисти откриват разчлененото тяло на Юмер в тръстики край едно от бургаските езера. Останките са грижливо разпределени в чували, като в един от тях е главата на Юмер с куршум в тила. Следите отвеждат до апартамент в кв. “Зорница”, собственост на бизнесмена. Там Юмер е отведен лично от Рагевски, който в деня на изчезването му се обажда по телефона и го взема с кола от строежа. Жертвата е разфасована в банята с електрически трион, а торбите с останките са изнесени от жилището в бидони и натоварени в бус. Според прокуратурата, след като убил младия мъж, Рагевски повикал приятеля си Деян Дичев-Готвача, за да помогне с изнасянето на трупа. Същият човек помага на убиеца да се отърве и от трупа на брокерката 10 месеца по-рано. Срещу Дичев е заведено дело, но не стигат доказателства той да бъде обвинен в съучастничество, затова получава 4 г. и 6 м. затвор за вещно укривателство – помогнал на Рагевски да укрие труповете, както и пистолета, с който са застреляни. Така и не става ясно дали подсъдимият за двете убийства сам е рязал телата, или верният му другар Дичев, с когото се познават от 30 г., е помагал. Факт е обаче, че в показанията си Деян Дичев-Готвача разкрива голяма част от престъпните действия на предприемача. В съда потвърждава, че Рагевски му признал и за двете убийства, като за Теодора първо казал, че той я е убил, а после – че тя сама се простреляла с пистолета му, с който си играела. За 28-годишния Юмер Рагевски бил доста по-брутален: “Една мърша ме ядосваше и аз го утрепах. Един умрял, една мърша, един труп”.

Едва след убийството на Юмер и задържането на Станимир Рагевски започва разплитането и на случая с потъналата вдън земя брокерка.

“Още при изчезването ѝ бяхме получили оперативна информация, че Станимир Рагевски има връзка с това, но към онзи момент нямахме данни за труп. Предполагахме, че той е замесен, имахме информация, че двамата

имат неуредени финансови отношения

Когато проведохме беседата с Рагевски, вече бяхме намерили трупни останки от брокерката. Тогава той призна, че я е застрелял”, разказва в съда бившият шеф на Криминална полиция, сега директор на полицията в Бургас, ст. комисар Емил Павлов. По време на тази беседа Рагевски признал, че застрелял Бахлова още с влизането ѝ в апартамента на ул. “Фотинов”, където имали уговорка да се видят. После отишъл да купи бидон и 20 пакета сода каустик. Положил тялото на жената с главата надолу, изсипал содата и налял вода в бидона. След което затворил капака, увил го с фолио и напуснал апартамента. След няколко дни се върнал отново с авера си Дичев и още един мъж. Тримата свалили бидона с останките на Теодора и го пренесли до зеленчуков магазин на ъгъла на ул. “Сливница” и “Шейново” в центъра на града, който не работел отдавна. От показанията на комисар Павлов става ясно още, че в края на януари 2021 г. Рагевски се върнал в магазина, отворил бидона и видял, че част от тялото на Теодора е разложено, били останали само краката. Тогава разрязал бидона и с кофа излял течността в канала до магазина.

Остатъците от трупа нарязал с електрически трион

и ги заровил близо до гроба на баба си.

“Със специалната техника на няколко пъти откривахме находките в канализацията - част от кост, за която ДНК експертиза показа, че е на Бахлова, зъб, за който вследствие на ДНК също се установи, че е на жертвата. Намерен беше проектил, който отговаря на оръжието, с което е извършено престъплението”, разкрива тогавашният шеф на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов.

Криминалисти стигат и до оръжието на престъплението - пистолет с изтрити номера, с който са ликвидирани жертвите на Рагевски. Намират го в отдушник на ресторанта, стопанисван от Диян Дичев-Готвача в града.

Разследващи са категорични, че и Теодора, и Юмер са имали финансови спорове с екзекутора си. Брокерката имала претенции за три апетитни морски имота в Синеморец, за които твърдяла, че някогашният ѝ бизнес партньор ги бил заграбил неправомерно. Юмер пък опитал да изнудва благодетеля си, защото бил посветен в убийството на Теодора и прикриването на следите. Младият мъж е познат на полицията - през 2018 г. той е сред арестуваните 12 приближени на несебърския бос Митьо Очите по време на спецоперация, която завършва с ареста на Очите в Турция. Юмер е разследван за палеж  на катафалка при опит за сплашване на конкуренти в бизнеса. Той прекарва няколко месеца под домашен арест, но е пуснат под гаранция.

Дъщерята на убитата: Присъдата е лъч в съдебната ни система

Дъщерята на Теодора Бахлова Християна Иванова
Дъщерята на Теодора Бахлова Християна Иванова

“Юмер можеше сега да е жив, ако полицията не бе забавила разследването на убийството на моята майка. 10 месеца нямаше дори образувано досъдебно производство, а за мен това е изключителна пречка в хода на разследването.” Това споделя дъщерята на Теодора Бахлова Християна Иванова. Новината за най-тежката присъда за убиеца на майка ѝ я завари в болницата с 4-месечната ѝ дъщеричка. Заради заболяване на бебето Християна не можа да присъства на финала на съдебния процес, но коментира с видео от болничната стая, в което определи присъдата като лъч в съдебната ни система.

“Искам да споделя благодарността си към прокурор Десислава Трифонова и към окръжната прокуратура в Бургас за изключително професионалното разследване. Пожелавам да има повече прокурори като нея. Никакви пари няма да върнат майка ми, няма да удовлетворят мъката ми, но за мен е важно този, не мога да го нарека човек, а същество, да изгние в затвора и да не забравя, че и той има майка. За съжаление, моята си отиде твърде рано от този свят. Липсва ми страшно много. През изминалите 3 г. ми се случиха и много лоши, и много хубави неща. И ми е мъчно, че тя не беше до мен - не ме видя булка, не успя да види своята внучка Тея. Искам, ако ни гледа отнякъде, да знае, че много я обичаме и ще се борим за справедливост. И най-тежката присъда няма да я върне, мъката ми е огромна и тя ще продължи да бъде такава, въпреки че годините минават.”

Християна благодари и на адвоката си, положил неимоверни усилия убиецът на майка ѝ да получи доживотен затвор без право на замяна.