Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Кадър: БНТ
Румен Радев Кадър: БНТ

Горд съм да видя толкова родолюбиви българи на Шипка днес. Тук подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България. И точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе преднчертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле. Не е и само датата на един международен договор. 3 март е много повече от един исторически триумф. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи. Това е нашият национален идеал, нашето бъдеще като народ, затова и въпреки всички превратности на времето, Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявал. 

С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Официално честване на Националния празник на връх Шипка

Официално честване на Националния празник на връх Шипка

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Неделя, 3 март 2024 г.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.                             

"Днес е ден за единение. Днес е ден да се обединим около нашите ценности. Но и тази година, няма да го крием, е по-различна от другите. И аз затова съм тук, за да благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателството. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Ние няма да забравим, че проповедниците на разделението отстъпиха пред силата на 3 март - не от съвест, не от уважение към историята, не от почит към костите на нашите предци. А благодарение на вас. Затова ви благодаря. Няма да погазим своята памет. Вечна памет на героите! Да живее България", каза още президентът Радев.                       

Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков са сред официалните гости на честванията на Националния си празник - 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка.