Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралят се радва на стотици картички, които получава с пожелание за бързо оздравяване. СНИМКА: РОЙТЕРС
Снимка: Инстаграм/theroyalfamily
Кралят се радва на стотици картички, които получава с пожелание за бързо оздравяване. СНИМКА: РОЙТЕРС Снимка: Инстаграм/theroyalfamily

Кралят се сприятелил с архимандрит Ефрем след смъртта на първата си съпруга Даяна

Освен на най-добрите лекари в Обединеното кралство британският крал Чарлз III разчита и на духовни съвети от монах, докато се бори с онкологичното си заболяване. Английски вестници разкриха, че той се е обърнал за помощ към игумена на Ватопедския манастир в Света гора архимандрит Ефрем.

Двамата поддържали тайно приятелство близо 25 години. Твърди се, че кралят е посещавал многократно светата обител, тъй като обожавал ранните сутрешни молитви в манастира и възможността да медитира в усамотение. Беседите с 67-годишния архимандрит Ефрем пък му помагали и да оценява по-добре случващите се неща.

Доскоро никой от двамата не бе говорил публично за добрите отношения, които поддържат, но свещеникът наруши мълчанието след тежката диагноза на краля. “Чарлз има духовна изтънченост, духовен живот. Да, в контакт сме след тежката му диагноза и смятам, че ще преодолее заболяването”, казва архимандрит Ефрем, цитиран от “Сън”.

Според изданието двамата се запознали в друг тежък момент от живота на краля, когато той е нарочен за виновник за ранната смърт на първата си съпруга. Лейди Даяна загива през 1997 г. при автомобилна катастрофа, докато е преследвана от папарици с любовника си Доди ал Файед в Париж. Но заради шумния си развод с Чарлз и обвинения в изневяра много хора смятат, че той има вина за нейната гибел. Налага се години наред бъдещият крал да работи върху своя публичен образ, за да получи благословията на майка си да се ожени за дългогодишната си любов Камила.

През този тежък период той посещава Ватопедския манастир осем пъти

Даже има специална квартира в него, за да може на спокойствие да размишлява и чете. Манастирът е втори в йерархията на монашеската република Света гора. Смята се, че за първи път е основан през IV век, но на няколко пъти е разрушаван и ограбван, преди да бъде възстановен през X век. От море изглежда като непрестъпна крепост, но всъщност е много красив комплекс с 22 черкви, няколко чудодейни икони и библиотека, пазеща над 30 хил. книги.

Кралски кореспонденти твърдят, че Чарлз винаги се е интересувал от нетрадиционна медицина и различни духовни практики. Вярвал, че болестите се лекуват много по-добре чрез прилагане и на познати от векове алтернативни методи и правилна психологическа нагласа. Затова предпочита да прекарва в уединение и любими занимания, когато преминава през житейски предизвикателства. Така беше, когато се зарази с коронавирус през 2020 година, така е и сега, след като в началото на февруари бе опериран от доброкачествено уголемяване на простатата, а по-късно бе диагностициран с рак.

Кралят се оттегли в провинциалната си резиденция Сандрингам и периодично се връща за кратко в Лондон за лечение и дворцови ангажименти. Напълно се отказа от публични прояви, като единствено бе официално сниман как се радва на стотици картички, които получава с пожелание за бързо оздравяване и как продължава всяка неделя да ходи на църква.

Макар с коронацията си Чарлз да стана глава и на Англиканската църква, той продължава да

се интересува и от редица други вероизповедания,

включително исляма и будизма, отбелязват английски медии. Те припомнят, че баща му принц Филип първоначално е бил кръстен в гръцка православна църква и приема англиканството, преди да се ожени за майка му кралица Елизабет II. Затова няма много изненадани, че разчита на духовни съвети от гръцки монах, докато се лекува от рак.

“Гърция е в кръвта ми и отдавна изпитвам очарование към нейната древна култура и история”, призна Чарлз при свое посещение в страната през 2018 г. Тогава той бе придружен от съпругата си Камила и не стигна до Света гора, както многократно прави, преди да се ожени за нея. Според гръцки медии отива за първи път в достъпния само за мъже Атон няколко дни след смъртта на Даяна. Затваря се в стая с игумена на Ватопедския манастир и разговарят дълго. Оттогава гостуванията му при архимандрит Ефрем зачестяват. Между пролетта на 2003 г. и май 2004 г. го посещава три пъти. Винаги е

придружен само от двама охранители

и учтиво отклонява предложения да се среща с гръцки официални лица. В самия манастир пък има заповед да се пази в тайна самоличността на високия гост. Прекараното време там го вдъхновява да рисува и той създава няколко впечатляващи акварела, които по-късно са продадени с благотворителна цел. Чарлз става част от фондацията “Приятели на Атон”, която събира средства във Великобритания за възстановяване на манастирите в Света гора.

“Чарлз има духовна изтънченост, духовен живот. Да, в контакт сме след тежката му диагноза и смятам, че ще преодолее заболяването”, казва архимандрит Ефрем.

Игуменът на Ватопедския манастир е арестуван заради заменки

Кралският приятел архимандрит Ефрем е арестуван от гръцките власти в края на 2011 г., след като каца в Атина от своя визита в Русия. Той е обвинен, че незаконно е заменил имоти на ръководения от него Ватопедския манастир, които всъщност не са негова собственост.

Свещеникът е изпратен в гръцки затвор и в негова защита започват протести. На 29 март 2012 г. апелативен съд решава мярката му за неотклонение да бъде заменена с гаранция от 300 хиляди евро, но му е забранено да напуска манастира си и да пътува в чужбина. Трябва периодично да се подписва и в полицията.

В крана сметка е оправдан от съда през 2017 г. и на следващата година е поканен на посещение в САЩ, където има срещи с представители на Държавния департамент и Белия дом. По-късно пътува и до Украйна, където по спешност е приет в болница заради сърдечен проблем. Налага се да бъде транспортиран за допълнително лечение в Швейцария.

През 2021 г. е приет по спешност в реанимация в Атина, след като се заразява с коронавирус. Състоянието му е изключително тежко и едва не умира. Лечението му продължава близо три месеца, преди отново да може да се върне в Атон, където става монах през 1982 г.