Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов Кадър: NOVA
Слави Ангелов Кадър: NOVA

Един от първите закони за смъртното наказание ни връща чак през XVIII в. преди Христа в Древен Вавилон. Най-успешният владетел на царството – Хамурапи, издава сборник от 282 закона, налагащ екзекуция за 25 различни престъпления.

След вавилонците свои наказателни кодекси приели и хетите, гърците, римляните. По онова време властите не си поплювали и наказанията се изпълнявали чрез побой до смърт, разпъване на кръст, удавяне, варене, изгаряне жив, набиване на кол... Както се казва, да се чудиш кое да си избереш, ако се наложи. Но противно на убеждението, че колкото по-назад в човешката история надникнем, толкова по-жестоки хора ще видим, всъщност вавилонците се оказват хуманисти на фона на англичаните, които чак до 1700 г. са наказвали със смърт цели 222 престъпления. Включително кражба, отсичане на дърво, непризнаване на престъпление, предателство, женитба за евреин. При Хенри VIII например, който ще бъде запомнен с Реформацията, са екзекутирани около 72 000 души (повече от населението на Ловеч). Измежду тях и 2 от общо 6-те му жени, наказани за това, че не са го дарили с наследник.

В следващите три столетия обаче никой не може да се мери със суровите съдилища на Съединените щати. Там са и новатори. През 1890 г. в Ню Йорк за първи път включват електрическия стол. А газовата камера с цианид е въведена в експлоатация през 1924 г. Голямата депресия, която смазва икономически Америка, връща рязко кръвта на подсъдимата скамейка. През 30-те години на XX в. там екзекутират средно по 167 души годишно. А покрай сухото гори и мокрото. Смята се, че 4% от осъдените на смърт в САЩ са невинни.

Заради произвола в налагането на най-тежкото наказание Върховният съд в щата Джорджия предизвика бурна реформа през 1972 г., като смекчи присъдите на 629 смъртници. Обяви, че наказанията се налагат без принципна преценка. И дори постига временен мораториум върху екзекуциите. Оптимистична доза справедливост идва и с новите технологии. Благодарение на ДНК само през 1992 г. 20 осъдени на смърт отървават електрическия стол - доказва се, че не са виновни. До 2020 г. общо 2551 оневинени със смъртни присъди са вписани в регистър. Но те прекарват в затвор преди това цели 22 540 г.

В този "Космос" ще Ви върнем почти век назад, за да надникнем заедно зад кулисите на един от "Процесите на века" в Съединените щати. На 3 април 1936 г. немският емигрант Бруно Хауптман е изпържен на електрическия стол за отвличане и убийство на бебе. 9 години по-рано бащата на детето, пилотът Чарлз Линдберг, прелита над Атлантика от Ню Йорк до Париж и се превръща в национален герой на Америка. А днес частни следователи твърдят, че не Бруно, а лично бащата Чарлз е замесен в смъртта на бебето. Въпреки че съдът отказва преразглеждане и събиране на допълнителни доказателства, духът от бутилката е отворен. За това помага много и историята на самия Чарлз Линдберг. Не само заради близките му връзки с Третия райх и Адолф Хитлер, но и заради дълбоките тайни, които посява. Дълги години след смъртта му се оказва, че е имал тайно семейство с 3 деца в Германия от Бригите Хесхаймер, до която е написал, според немски журналисти, над 100 писма.

Но в този "Космос" разбулването на тайните ще е основната ни тема. Като например възможен ли е секс в околоземна орбита? НАСА строго го забранява, но ние ще Ви срещнем с учени и с астронавти, които ще разкажат как безтегловността влияе на либидото на космонавта. Ще Ви върнем в гравитацията на Земята, за да търсим заедно с ЦРУ Ноевия ковчег. Ще Ви разкажем и за една жена, която тайно управлява като президент Съединените щати.

Приятно пътешествие в света на тайните!

Ето още какво ще прочетете в брой 2/2024 на сп. "Космос":

- Секс в орбита

- Кацай трудно - защо Южният полюс на Луната е само за супер пилоти

- 51 г. ЦРУ търси Ноевия ковчег

- Туберкулоза убива последните неандерталци

- Nature Photo Contest спасява природата

- Пилотът Линдберг убил бебето си?

- Загадката на инспектор Стрезов

- Завръщането на бизона

- Мечки с GPS

- Тежко на победените - най-големите унижения във война - от баязид Светкавицата, през Тимур до Наполеон

- Едит Уилсън - тайният президент на САЩ