Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силви Вартан
Силви Вартан

Певицата ще изнесе последните си три концерта в Париж, след като отпразнува 80-годишен юбилей

Силви Вартан ще сложи край на музикалната си кариера в края на тази година. Легендарната френска певица с български корени обяви, че ще направи това с три концерта в Париж през ноември, по време на които ще изпълни едни от най-добрите си песни.

“От няколко години го отлагам, но взех решение. Винаги съм правила всичко със страст, без да пресмятам, просто от желание и без да си задавам прекалено много въпроси. Защото дълбоко в себе си не обичам нещата, които свършват”, обясни Вартан. Според нея вероятно това се дължи на внезапното напускане на България през 1952 г., когато е само на 7 години. И до днес тя ясно си спомня този момент.

“Изведнъж пораснах и оставих детството си на перона на гарата. Все още виждам как баба и дядо, които обожавах, тичат след влака. Това е рана, която никога няма да зарасне. След това благодарение на кариерата ми на певица пътувах много. Бях водена от любопитството, от младостта си, исках да отида навсякъде. Непрекъснато се питах: “Какво следва? Какъв е следващият проект? Всичко се случи със скоростта на светлината. Освен това

бързо се влюбих

в един висок, рус мъж

със сини очи,

който ми се струваше прекрасен и който също беше певец”, спомня си Вартан.

Първите години на семейството ѝ в Париж обаче не са леки. Налага се да живеят в една стая в продължение на четири години, но пък това ги прави още по-близки. Силви започва да се увлича по пеене благодарение на по-големия си брат Еди, който е музикален продуцент. Веднъж, още докато е ученичка, той я вика да изпълни женска партия в песен на френския рокаджия Франки Джордан. Парчето се превръща в хит. Излъчено е по френската телевизия и за 17-годишното момиче с “дяволити очички и вълшебен глас” започва да се говори много. Пишат и вестниците. Това е сигурен знак, че я очаква бляскава музикална кариера, и тя не го подминава. Скоро записва първата си самостоятелна плоча. Канят я за участие в известната зала “Олимпия”. Пътува по света на турнета и участва във филми. “Чудото стана и аз, която се изчервявах, щом някой ми обърнеше внимание, с излизането си на сцената открих у себе си друго момиче. Сякаш сцената ми даваше възможност да забравя коя съм, откъде идвам”, разкри Вартан преди време. 

Точно това е мястото, на което среща и първата си голяма любов. По това време бъдещият ѝ съпруг Джони Холидей също е изгряваща музикална звезда. Запознават се на вечеря. Макар по време на изявите си да има вид на много нахакан, той се оказва доста свенлив и вместо лично да я покани на среща, изпраща секретаря си да я попита. След това отива в дома ѝ, за да обясни на баща ѝ, че чувствата му са сериозни. На 19-ия ѝ рожден ден ѝ подарява пръстен и малко по-късно се сгодяват. Женят се през 1965 г. Силви си представя малка, интимна церемония, само с най-близки хора. Затова избират църква в селцето Локонвил. Още в навечерието на церемонията обаче то е обсадено от журналисти, фоторепортери и фенове на двамата.

Тълпата едва не помита

бабата на певицата,

дошла от България за сватбата.

Но това се оказва нищо в сравнение с трудностите, пред които ще се изправят по-късно в опитите си да имат щастлив брак. Според техния импресарио те не трябва да имат дете в момент, когато отвсякъде валят покани за участия. Силви обаче ражда син още на следващата година. Холидей по това време е на турне. Успява да се върне само за ден, за да види новородения Давид. При следващата му поява Вартан вече иска развод. Следват дни на скандали. Джони прави опит за самоубийство и Силви се съгласява да останат заедно. Отношенията им продължават на приливи и отливи цели 15 години.

Певицата преживява две тежки катастрофи. При първата губи най-добрата си приятелка, при втората е напълно обезобразена. Кариерата ѝ е поставена на карта. Налага се да отиде в САЩ, където пластичен хирург успява да възстанови красивото ѝ лице. Докато текат операциите, взема уроци по танци при известен хореограф на “Бродуей”, защото иска да превърне концертите си в запомнящо се шоу. След като се връща във Франция, наистина успява да го направи, но бракът ѝ с Джони Холидей се разпада през 1980 г.

Докато се възстановява от трудния развод, е поканена за участие във фестивал в Япония. Там се запознава с мъжа, който и до днес успява да я кара да се чувства сигурна и щастлива. Привличането между двамата е светкавично и силно, но по това време американският актьор и продуцент Тони Скоти е женен. Затова дават воля на чувствата си година по-късно, след като той се развежда. Сватбата им през 1984 г. е в тесен семеен кръг, точно както винаги Силви Вартан си е представяла. Толкова е щастлива, че даже се разплаква по време на венчавката. “Най-сетне и аз се чувствах в ръцете на някого, когото обожавах, уважах и в когото имах огромно доверие”, ще признае по-късно в интервю певицата.

През юни двамата ще отпразнуват 40 г. брак, а през август и 80-ия юбилей на Силви Вартан.

“Природата сама те

кара да разбереш, че

трябва да забавиш темпото

Това е решение, което узряваше от месеци. На концертите си в Париж през ноември тя ще изпълни най-известните си песни за последен път, за да благодари на феновете, които са с нея вече 60 г. След това тя няма други планове”, каза Тони Скоти пред френско списание.

Силви Вартан 
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Силви Вартан СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Звездата е написала завещанието си

Силви Вартан съобщи, че вече е изготвила завещанието си. “Оставих съпруга ми да управлява всичко. Тъй като имаме еднакви идеи по въпроса, аз му се доверявам”, обясни певицата.

Изявлението ѝ по темата не е случайно, тъй като около завещанието на първия ѝ съпруг имаше съдебни битки. След смъртта на Джони Холидей през 2017 г. се оказа, че той е оставил всичко на последната си съпруга Летисия, с която имат две осиновени дъщери. Синът му от Силви – Давид Холидей, и дъщеря му Лора Сме – от актрисата Натали Бай, въобще не присъстваха в завещанието. Двамата се опитаха да го оспорят в съда, но след това оттеглиха претенциите си.

Тогава Вартан не скри разочарованието си. Тя заяви, че едва ли по своя воля Джони е лишил две от децата си от права върху творческото му наследство и въобще не може да повярва, че това е направено от мъжа, който е познавала толкова добре и когото лудо е обичала.

Затова се предполага, че в нейното завещание освен съпруга Тони Скоти присъстват и двете ѝ деца – Давид и Дарина. Дъщерята бе осиновена през 1997 г. в България и се твърди, че баща ѝ Тони Скоти има прекрасни отношения не само с нея, но и със сина на Силви от първия брак с Джони Холидей.

Певицата се сбогува с българската си публика през 2017 г. Тогава тя изпълни прочувствено песента “Я кажи ми, облаче ле бяло”, превърнала се в своеобразен химн на българите в емиграция.