Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марк Рюте и Николай Денков
Марк Рюте и Николай Денков

Мисля, че България е на прав път за това да стане член на еврозоната, но още не е готова. България има прогрес във всеки аспект. Завиждам на България за ниския външен дълг спрямо БВП, който е  наполовина на нашия и 1/3 от този на Германия.

Това коментира нидерландският премиер Марк Рюте на въпрос на "24 часа" за това склонна ли е страната му на по-гъвкав подход по отношение на критерия за инфлацията за членството на България в еврозоната. 

Изявлението на Рюте дойде след срещата с българския министър-председател Николай Денков в Хага днес. 

България се справя много добре и с поддържането на нисък дефицит. Остава проблемът с инфлацията. Ще се отнесем към членството в еврозоната, както към това в Шенген - стриктно, честно и скучно. Стриктно и честно означава, че критериите трябва да бъдат покрити. А скучно - въпросът да не се превръща в политически, коментира Рюте.

Нашите страни се радват на прекрасни отношения, обърна се Рюте към Денков. Той даде пример с икономическите връзки между двете страни като посочи, че вносът на български продукти към страната е за 1,5 млрд. евро. 

Работим заедно и на ежедневна база на ниво ЕС и НАТО. Затова винаги е добре да се се срещнем и да поговорим, продължи той.

В момент на война на европейския континент е изключително важно да работим заедно. Виждате и, че по определен начин Нидерландия и България са обединени в подкрепата си за Украйна. Чували сте ме много пъти да казвам, че войната в Украйна е и наша война. Руската заплаха към България като страна на Източния фланг на НАТО, се чувства, особено що се отнася до сигурността на небето й, подчерта Рюте. Той припомни, че по последното двете страни работят заедно като Нидерландия дори изпрати свои изтребители Ф-35, за да пазят небето ни по линия на т.нар. air policing. Като проблем Рюте посочи и дезинформацията, която Русия се опитва да разпространява в страната ни.

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на годината. Ще направя всичко, което мога, включително работейки с останали страни като Румъния и Австрия, за да го постигнем, каза още Рюте.

Много съм горд с това, което България постигна. В нашите очи в момента сте пълноправен член на Шенген. Ако трябваше аз да решавам, щяхте да бъдете пълноправен член на Шенген веднага.

Нидерландия и нейните компании са инвеститор номер едно в България, подчерта пък премиерът Николай Денков. 

Времената бързо се променят и затова сътрудничеството ни в областта на икономиката не е достатъчно. Разчитаме и сме благодарни на Нидерландия за подкрепата за европейските приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, ОИСР. Това са нашите приоритети, за които работим с европейските ни партньори - ползваме тяхната експертиза и опит. Нидерландия е лидерът в подкрепата, която получаваме от останалите страни, продължи Денков.

От друга страна искаме да сме полезни за нашите партньори в Европа. Затова работихме много усърдно през последните месеци, за да усилим Източния фланг на НАТО, каза Денков.

Той напомни и, че наскоро България, Румъния и Турция подписаха съвместно споразумение за чистене на мините от войната между Русия и Украйна в Черно море. "Обсъдихме в детайли как можем да развием това в следващите месеци и години. Част от това е и работата ни в подкрепа на Украйна в различни аспекти  - военни, енергийни, хуманитарни (в България имаме много украински бежанци). Грижим се за хората, но и за сигурността, защото в края на деня това ще определи какво ще се случи в Украйна", каза Денков.

За нас Нидерландия е добър партньор и съм сигурен, че ще продължим да работим заедно в следващите месеци и години, каза още българският премиер.