Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Ако това е вярно, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет. Те са купили изборите, искаме нови, отсече лидерът на ГЕРБ 

Сътресение в сглобката няма, спорове много. Но поставянето на червени линии от страна на колегите не помага за взимането на крайно решение.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. 

Постът външен министър може да провали ротацията. Категорично, ясно, отсече Борисов. Така той отговори на настояването на ПП-ДБ Мария Габриел да е премиер, но не и външен министър, а този пост да се поеме от Николай Денков.

Моята теза беше, че най-безпроблемно и с най-голям пасив за ГЕРБ е да се ротират министърът на външните работи става премиер и Външно си остава както сега единственото на ГЕРБ. Хората, обществото, вие сте свикнали, и то е отличник след отчетите, обясни Борисов.

Денков ще е вицепремиер с особен статут, може да ходи с Габриел където иска, коментира Борисов. И обясни, че това е записано в мемомарндума и няма спор. Ако не стигнем до консенсус, да вземат Външно министерство, на фона на енергийния, икономиката, регионално, да не изброявам всички, а и спортно... аз какво да кажа на моите симпатизанти и членове, които са ни поставили на първо място, попита Борисов. 

До този момент има спор с ПП-ДБ само за външния министър. А в правителството "Габриел" пак тя щяла да е единственият представител на ГЕРБ като премиер и външен министър.

След като те поставят тази червена линия, не виждам как ще се проведе ротацията и да стигнем до някакъв консенсус, допълни Борисов. И напомни, че Външно е единственото министерство на ГЕРБ.  До този момент направихме огромен компромис - от първа политическа сила си дадохме мандата, дадохме премиера, дадохме само на ПП министри, отсече Борисов. И напомни, че ГЕРБ има 69 депутати, а цялата изпълнителна власт е в ПП-ДБ, които са с по 30 депутати. Напомни как се назначиха областните управители - само 9 били на ГЕРБ. А сега искат да ни вземат и МВнР, възмути се лидерът на ГЕРБ. 

Запитан дали отиваме на избори, ако ПП-ДБ не отстъпят, той отговори: Те заявиха, че няма да отстъпят. Не виждам повече компромиси назад, които ГЕРБ може да направи. Изходът е Мария Габриел премиер и външен министър, Денков с езиален вицепремиер и министър  на образованието, даде формулата Борисов.

Как си представяте всички важни министри и зам.-министри на ПП и Мария като кукувица седи сама в Министерския съвет. И Асен Василев, който си ги командва сега в САЩ всимки министри, тя трябва да се моли всеки ден. Нали не си го представяте това, че ще стане, отсече Борисов. 

Според него не е нужно да има друг кадър на ГЕРБ във Външно министерство, защото успехите му се дължали на контактите на Мария Габриел.

Съглашателство е силна дума, това е нещо лошо. След 5 избора решихме да направим подобно формирование, да приемем бюджета, плана за възстановяване. Впоследствие, след подписания меморандум, това се превърна в работеща структура, която към момента не веждам как би била заменена с нещо по-добро, с оглед и на служебните кабинети, обясни Борисов.

За разлика от колегите, аз си много внимателно си меря думите. Защото всички проблеми, които има в изказванията на опозицията, са свързани с непременени думи или действия. След това много трудно се отричат, трудно се перефразират, а думите отлитат, но написаното остава, коментира лидерът на ГЕРБ. 

За разлика от тях, аз няма да чечтая днес червени линии. Но в разговорите, в неделя имахме много сериозен такъв - Кирил Петков, Асен Василев, Денков, Мария, Христо Иванов, Атанасов, аз, Делян Пеевски, ако пропускам някой, не е умишлено. Поставянето на червени линии от страна на колегите с нищо не помага за взимането на решение. И неслучайно казах, че в края на краищата ротацията не е на всяка цена, обясни Борисов.

Ние не можем, говорейки,  да чуем от медиите поставени условия и червени линии, които, ако не станат, значи пада правителството. Цитирам колегата Петков, който каза, че решението на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър, да няма ротация, допълни лидерът на ГЕРБ. 

В меморандума ясно е описано, че Денков е безспорен много добър вицепремиер и министър на образованието. Те казват - трябва ни външно министерство, за да имаме излаз към света, сиреч от външната политика. Контрааргументът ни е, че когато Асен Василев предвожда група министри сега само от ПП, това не е ли излаз, в сферата на икономиката, енергетиката, финансите, коментира Борисов. Когото министър Василев участва на ЕКОФИН, един от най-важните съвети, това не е ли излаз, попита той. И продължи с примерите - министърът на енергетиката участва във всички регионални и геополитически проекти, министърът на отбраната - в срещи с най-силните евроатлантически партньори покрай НАТО и сложното обстановка. Като прибавим икономическото, регионалното, земеделското министерство, спорта, екологията - аз до този момент не съм провел дори и разговор с тези министри, но те участват във всички формати, коментира Борисов. 

А идеята Асен Василев да е вицепремиер било шега. Понеже с Кирил много се шегуваме, и когато той оспорва моето лидерство в ГЕРБ, аз с Асен Василев оспорвам неговото лидерство. И от шегите ни това някъде излезе и започва да става истина. Никога Асен Василев не е казвал и не сме говорили сериозно извън шегата да става вицепремиер, разказа Борисов. 

На срещата в неделя Делян Пеевски потвърдил, че ДПС не желае нито министри, нито зам.-министри, разказа още Борисов. Но бил на срещата, защото освен правителството, се обсъждала и законодателната програма, регулаторите, мнозинството, които са нужни.

За София Борисов бе категоричен, че никой не се е разбирал за нищо. Да спазваме процедурата. А тя е следната - този, който е избран за кмет и първата партия правят мнозинството. Когато те показват такава некомпетентност и импотентност, месеци наред София е в хаос, борят се само кой да е всъщност истинския кмет - дали Борис Бонев или Васил Терзиев, и аз истински се надявах да се направят някакви комисии, защото, ако това е вярно, което излезе от експертизите, Васил Терзиев не е кмет. Те са купили изборите, те са манипулирали изборите.  Разбира се, че искам нови избори. Купени избори правилно ли е да има, не, отсече Борисов. До момента знаем за манипулирани с флашки избори. Може да са 6 гласа, може да са 600 гласа... проблемите при броенето идват от флашките. И затова нашето предложение е да купим нови електронни устройства, такива, каквито са в САЩ, и този проблем с флашките да се реши веднъж завинаги.

Той попита как управляват ПП-ДБ и "Възраждане" във Варна, как са избрали общински съвет.

Борисов разказа, че сутринта се е видял с премиера Денков заради протестите на земеделците. Представих един нелош план за земеделците, говорихме и за другата седмица и за енергетиката нелош план. И мисля, че с повече диалог и не подвеждайки се по модата в Европа  можем да се договорим добре и с едните, и с другите, секторите да бъдат успокоение, обясни той.

Запитан дали Кирил Вътев ще остане министър, Борисов отговори: "До този момент имам спор с тях само за външния министър. Нямам друг никой, включително за спортния им казах - не, че върши нещо. Знам, че ако занесеш 50-60 хиляди лева, можеш да си свършиш всичко в спортно министерство, но вас не ви интересува. Корупцията там е доказана, но вие си траете. И аз си трая."

Запитан дали има притеснения, че политици може да се окажат в група, оказвала влияние върху магистрати, Борисов коментира: То в много други случаи се явяваха политици, които са оказвали влияние. Да ви напомня ли, в едно министерство включително се води разследване за заплахи. В други бяха замесени политически имена, включително моето. За тях нямаше комисия, нали.

Никога не съм чул за този човек, нито за подобни клубове. И не съм ги виждал, отсече Борисов за Мартин Божанов - Нотариуса. 

Запитан дали има разрешение от американското посолство да развали сглобката, Борисов отговори: На мен никога не са ми влияли. Дори когато са ми влиали по някоя тема, аз съм си я построявал, правил.  Ние водим една много системна политика, която с времето се показа, че е чисто злато за България, поставяйки я на газоразпределенителна карта. В момента са вперени всички очи в нашата - българска 100%, газопреносна система с 80% от компресори на Балканския полуостров и единствена алтернатива за Украйна. 

АВТОР: Лиляна Клисурова