Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестувани са 25 заподозрени за стрелбата в църква в Истанбул. 
 Снимка: Pixabay
Арестувани са 25 заподозрени за стрелбата в църква в Истанбул. Снимка: Pixabay

Турските власти са арестували 25 души, заподозрени във връзка със стрелбата по мъж в църквата „Санта Мария“ в Истанбул, съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.

Сред 25-имата с мярка за неотклонение са и двамата заподозрени за стрелбата, заловени преди това от полицията. Смята се, че те са свързани с джихадистката групировка "Ислямска държава", написа Тунч в социалната мрежа Екс.

По-рано вътрешният министър на Турция Али Йерликая съобщи, че двамата основни заподозрени са чуждестранни граждани – единият е от Таджикистан, а другият от Русия. 

„Ислямска държава" пое отговорността за нападението в изявление в комуникационния канал „Телеграм", като посочи, че нападението е било в отговор на призив на лидерите на организацията за прицелване в евреи и християни.

Тунч посочи, че 25-имата заподозрени са обвинени в членство в незаконна организация и тежко предумишлено убийство. Той допълни, че други деветима заподозрени са били освободени в очакване на процеса.

Нападението бе извършено в неделя сутринта по време на служба в италианската католическа църква „Санта Мария“, намираща се в квартал Саръйер в Истанбул. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му.

Братовчед на загиналия посочи, че Джихан е влязъл в църквата по време на разходка и няма политически или религиозни пристрастия. Според турските власти стрелбата е можело да бъде още по-смъртоносна, но оръжието било засякло.

На запис от камера в църквата, проверен от Ройтерс, се вижда как маскираните мъже влизат в сградата и стрелят по мъжа, който върви пред тях.

„Ислямска държава“ е извършила множество нападения в цяла Турция, включително и в нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., когато загинаха 39 души.

Турските власти са задържали 2086 души, заподозрени във връзки с „Ислямска държава“ от юни 2023 г., заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая.