Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ел Макферсън през 1989 г. СНИМКА: Инстаграм
Ел Макферсън през 1989 г. СНИМКА: Инстаграм

Манекенката, известна като Тялото, започва всеки ден с чаша вода с лимон

Любов, смях, вода и слънце – това е житейската философия на супермодела Ел Макферсън, която през март ще стане на 60 г. Когато е наполовина по-млада, тя вече е на кориците на всички модни списания. Едно от тях, което е специализирано за бански, я поставя цели пет пъти на първата си страница. Това е рекорд, който и до днес ѝ принадлежи, също както и псевдонима Тялото, който по това време списание “Тайм” ѝ дава.

Нито една от по-младите ѝ колежки не успява да го наследи през последните години, може би защото и Ел Макферсън продължава да изглежда все така перфектно, както около 30-те си години. Даже твърди, че напоследък ѝ е доста по-лесно да го прави, след като се е запознава с концепцията за уелнес. Първоначално започва да я прилага върху себе си, но по-късно я превръща в бизнес начинание чрез компанията си WelleCo за хранителни добавки.

“Откакто започнах да се грижа по-добре за себе си, нещата станаха по-лесни. Ако не водиш здравословен начин на живот, предизвикателствата са по-големи”, разказва манекенката пред австралийска телевизия. По думите ѝ не става въпрос сама за приемане на определени храни и достатъчно физическа активност, а за житейска концепция.

“Започвам деня със себелюбиви мисли. Казвам неща, които харесвам - като буден съм, витален съм, вдъхновен съм, развълнуван съм за деня си, вместо веднага да се захвана да чета какво има в инстаграм, което толкова много хора правят.

Не докосвам телефона си,

докато не приключа със своите малки ритуали за житейски благодарности”, споделя Ел Макферсън. След това изпива голям буркан с вода, в който предишната вечер е сложила сока от един лимон и четвърт чаена лъжичка келтска морска сол. Продължава да хидратира тялото си, като си прави зелен чай матча с овесено мляко и излиза за поне 10 минути навън. “Изправям лицето си към слънцето, затварям очи и слушам звуците на природата, за предпочитане с възможно най-малко дрехи според сезона. И тогава може да направя няколко йога пози като поздрав към слънцето. Също така се опитвам да държа босите си крака на земята, а не на цимент. Едва след това си вземам душ и се обличам за деня”, разкрива манекенката.

Около 10 часа сутринта хапва нещо леко, но подхранващо, като пудинг от чия, кокосово кисело мляко или плодове с масло от покълнали бадеми. Прави още едно малко хранене към 14 часа, което обикновено е смути от различни плодове, протеини, кокосово мляко, семена от чия и лен. Основното ѝ ядене за деня е около 16 часа и то задължително е от растения. Месо не яде, а понякога си позволява малко риба. “Правя това не за да контролирам теглото си, а защото обичам лесни за храносмилателната система храни, а също така и достъпни. Така че може да имам голяма купа от кафяв ориз с авокадо, кълнове и слънчогледови семки, зеленчуково къри или пък суши. Опитвам се да избирам неща, които са органични, тъй като качеството на храната, която ям, пряко влияе върху начина, по който се чувствам”, обяснява Ел Макферсън.

Тя няма определена тренировъчна програма. Прави това, което чувства, че ще ѝ се отрази най-добре за съответния ден. Може да бъде туризъм, колоездене, плуване, йога или пък упражнения в домашния фитнес. “Всъщност

не тренирам, за да

извая тялото си,

а защото вярвам, че дишането и движението са изключително важни за нашето здраве и благополучие”, споделя моделът, който продължава да има едни от най-перфектните мерки в световната мода. Едно от нещата, които най-обича след тренировка, е да отиде на руска баня. Сравнява потупванията на тялото с метличка от бреза в нея с племенен ритуал, който подобрява кръвообращението и имунната система.

Заради часовата разлика на различните офиси на компанията ѝ за хранителни добавки на Ел Макферсън често ѝ се налага да работи до късно. Преди да си легне обаче, винаги отделя време за около час сауна и студено гмуркане, тъй като това е чудесна комбинация за укрепване на имунната система.

“Процесът на пълно спиране през нощта е важен. Тъй като не може бързо да се премине от голяма активност към покой, съм си създала система, за да го подпомагам. Изключвам всички устройства и чета книга в леглото.

Преди да заспя, се концентрирам върху мисли за своето благополучие

като “в перфектно здраве съм, обичам и съм обичана”. Припомням си неща, които са ме разсмели или трогнали. Поздравявам се за малките неща, които съм постигнала. Мисля за това, върху което бих искала да се насладя, докато спя.

Казват, че последните пет минути, преди да заспите, и първите пет минути, преди да се събудите, са най-важни за нулиране на вашето подсъзнание”, казва Ел Макферсън. 

Ел Макферсън с роклята на дизайнерката. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА МОДЕЛКАТА В ИНСТАГРАМ
Ел Макферсън с роклята на дизайнерката. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА МОДЕЛКАТА В ИНСТАГРАМ

Често медитира или прави рейки, заспивайки, тъй като това й помага да се отпусне максимално и да има по-добър сън.

Тя се пренастройва към този начин на живот преди десетилетие, след като започва да не се чувства добре. “Тогава бях пристрастена към захарта и кафето. Бях недохранена, но наддавах на тегло и се чувствах подута. Не спях добре, нямах енергия и бях без вдъхновение”, спомня си манекенката. Обръща се за помощ към специалист по дълголетие, който ѝ прави специален хранителен режим, включващ и мултивитаминови, и минерални добавки. Твърди, че буквално за шест седмици целият ѝ живот се променя. Това много я впечатлява и започва да се интересува сериозно от различни уелнес програми и предлаганите в тях хранителни добавки.

Така се ражда идеята да инвестира във фирма, която произвежда такива. “Когато сме наистина подхранвани отвътре с висококачествени съставки, ние не само имаме по-добро храносмилане, по-добър сън, по-добра коса и по-добра кожа, а ставаме и по-жизнени и по-красиви, защото сме вдъхновени, смели, уверени и енергични. А когато сме такива, светът става по-добро място”, разсъждава Ел Макферсън в навечерието на своя 60-и юбилей.

След 4-годишно отсъствие от Австралия тя се завърна в нея, за да отпразнува първото десетилетие на своята марка за хранителни добавки и да покаже родното си място на своята нова любов – музиканта Дойл Брамхол. “Осъзнах, че младостта и красотата, които винаги сме смятали за неразривно свързани, всъщност са здраве и красота”, казва манекенката, която вече 35 години достойно носи псевдонима си Тялото. 

Ел Макферсън през 90-те СНИМКА: Инстаграм
Ел Макферсън през 90-те СНИМКА: Инстаграм