Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Малинов
Мартин Малинов

 Малинов заснема два филма в България и взема за тях 5 награди в престижен фестивал

Той е само на 19 г., но вече има няколко късометражни филма зад гърба си и всички са печелили награди на филмови фестивали в Кан. Последните му два проекта обаче са истински шедьоври. "Алкохолик ме посещава всяка вечер" и "Нищо не може да разруши това" са две ленти в категории "Ужас" и "Романтика", които само преди седмица донесоха на Мартин Малинов 5 награди от фестивала за млади таланти Remember the future.

Малинов се увлича по киното още от дете. Бил 13-годишен, когато започва да пише къси сценарии и да се опитва да ги заснема.

"На тази възраст беше малко трудно да правя някакви сериозни проекти – споделя пред "24 часа – 168 истории" Мартин Малинов. –

От малък се интересувах от ужасите

Родителите ми не ми даваха да ги гледам и може би това ме караше да го правя. Криех се от тях и гледах стари страшни филмчета. Още тогава ми беше интересно как са го заснели, как са направили този грим и тези ефекти. Никога не ме е било страх да ги гледам, интересувах се как е направено. Винаги съм знаел, че това е просто филм и не е истинско. Като малък имах ужасно много хобита и всичко ми е било интересно – редене на кубчето рубик, фокуси, фотография, музика. Все още свиря на китара. Имах си и група, но киното остана най-голямата ми страст. Като по-малък карах сестра ми да играе в мои филмчета, които съм си написал. Предимно се вдъхновявам от реални случки. Нещо интересно, което ми се е случило, го завъртам по такъв начин, че да стане на ужас. Това ми е любимият жанр. Първият ми проект беше късометражен, 30-минутен филм – "Плачът на смеха", който заснехме през 2017 г. Това беше практика за мен, нямаше премиера и не съм го пускал никъде. Преди това снимах вкъщи кратки филми от по една страница сценарий."

Малинов и част от екипа му по време на снимачния процес.
Малинов и част от екипа му по време на снимачния процес.

Младият продуцент е от София, но само до 8-и клас учи тук. След това се мести в пансион в Швейцария, където завършва средното си образование.

"В момента съм първи курс в университет в Лос Анджелис – обяснява той. - Исках да уча кино, и то в Щатите. Избрах топ 5 от университетите. Приеха ме във втория - "Чапман". Там ми дадоха стипендия заради успеха ми от колежа и филмите, с които кандидатствах, въпреки че не съм подавал документи за нея. Аз показах тези два филма, с които сега спечелих наградите в Кан. Тази стипендия много трудно се дава в САЩ и затова според мен те високо са оценили проектите ми. Оттогава съм ги показал на няколко приятели и професори в университета и наистина много се харесват."

Двата филма са заснети през 2022 г.

в България, но са завършени едва в края на миналата година, когато Малинов кандидатства с тях на фестивала в Кан.

"Екипът и актьорите също са български – допълва 19-годишният. - Първоначално екипът, с който работя, малко ме подценяваше, защото смяташе, че съм просто дете, което иска да снима филм. Много бързо им показах, че знам какво искам да постигна и как да го направя. С тях работя още от първия си проект, защото смятам, че са едни от най-добрите в България. Двата филма заснехме едновременно. Първите 3 дни единия и след това другия. Беше доста трудно, но това ми е работата като продуцент да организирам всичко да мине плавно. Снимахме само през нощта, 6 нощи подред, защото 24 часа преди снимките разбрахме, че в студиото ще се снима някакво предаване през деня и по договор

нямаме право да сме там,

защото ще вдигаме шум. Съответно заради това трябваше да сменя цялата програма и да работим през нощта. Това според мен помогна много при филма за алкохолика, защото много добре се вписа тъмнината. Всъщност с този проект исках да покажа проблема с тази зависимост и че човек сам достига тези състояния и сам може да си помогне. В главната роля е Георги Къркеланов. Филмът беше отличен с "Най-добър актьор в късометражен филм" и "Най-добър звук".

Кадър от филма "Нищо не може да разруши това".
Кадър от филма "Нищо не може да разруши това".

Вторият филм е любовен, а в главните роли са младите актьори Антон Колев и Елеонора Иванова. Печели наградите "Най-добър продуцент", "Най-добър романтичен филм" и "Най-добра кинематография".

Това е една от наградите, които получи Мартин в Кан.
Това е една от наградите, които получи Мартин в Кан.

"Той е по един разказ, който написах преди 3 години – посочва Малинов. - Намерих го и реших, че може да стане много интересно нещо. Знам, че е история, която всички са виждали и всички са изпитвали. Това е кръговратът на една връзка, но наблегнах на начина на заснемането и визията на филма. Звукът беше специален и ние работихме една година върху него. Още когато започнахме да го снимаме, обмисляхме какъв ще е саунд дизайнът и как ще звучат нещата. Почти всичко е презаписано или направено в постпродукцията.

Исках да вкарам напрежение

и да извадя емоция чрез звука и операторската работа."

Младият продуцент изобщо не очаквал, че ще бъде толкова високо оценен и че ще получи толкова награди.

"Смятах, че ще спечеля една-две награди например за най-добра операторска работа или най-добър звук, защото наистина наблегнахме на тези неща, но най-добър филм, най-добър актьор и най-добър продуцент въобще не ги очаквах - категоричен е Малинов. - Много се гордея с тях и се радвам, че с тези два филма мога да покажа какво могат българите, защото ние наистина имаме много добри таланти и тези награди не са само за мен, а за целия екип. Аз кандидатствах на фестивала през ноември, а наградите получих през декември. За този фестивал имаше много голяма конкуренция и сериозно жури. Искам да подчертая, че там съм платил единствено такса за участие. Общо за двата филма бяха някъде около 100 долара. Останалото за петте награди е по преценка на журито. Не съм сигурен колко филма се надпреварваха, но това е един от най-големите фестивали за млади таланти и със сигурност са били много. Над 100 поне."

Мечтата на младия българин е да развие продуцентската си къща, която създава през 2020 г., и чрез нея да помага на млади таланти. Иска да завърши образованието си в Щатите и да се върне в България, където да приложи наученото. Разбира се, ще се опита да покори Холивуд...                                                               

Мартин Малинов учи кино в престижен университет в САЩ.
Мартин Малинов учи кино в престижен университет в САЩ.