Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Япония все още се възстановява от силното земетресение от 1 януари.
Япония все още се възстановява от силното земетресение от 1 януари.

Увеличават се бедствия, земетресения, епидемии, самолетни катастрофи, умират известни личности. Тя започна с 7,6 по Рихтер, цунами и авиоинциденти

2020 г. се появи смъртоносният COVID-19, а пожари опустошиха Австралия. Сбогувахме се със Силва Зурлева и Милен Цветков

Земетресение, цунами, самолетни катастрофи, смърт на известни личности. Така започна новата 2024 г., а суеверията твърдят, че причината се корени в допълнителния ден в календара в месец февруари.

Според подкрепящите тази теория, през високосна година много по-често се наблюдават бедствия от световен мащаб, епидемии, изригване на вулкани, наводнения или суша. А основната теза е, че през този период хората са изправени пред различни изпитания и разплата.

Твърди се, че тогава всеки получава това, което е заслужил

Ако е направил добро – ще получи добро, ако не – лошо.

Учените са повече от категорични, че за тази хипотеза доказателства не съществуват. За тях на всеки 4 г. в Григорианския календар се добавя допълнителен ден, за да се синхронизира с пълната обиколка на Земята около Слънцето. За целта са необходими 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Историята обаче показва, че през високосните години човечеството действително се изправя пред огромни трудности и нещастия. Затова пропагандаторите на подобни вярвания предупреждават хората да бъдат по-смирени и внимателни.

Драматичните новини тази година тръгнаха от Япония, където земетресение от 7,6 по Рихтер разлюля западното крайбрежие, унищожи инфраструктурата и прекъсна електрическите връзки към 22 хил. домове в района на Хокурику. Дъждът възпрепятства усилията за издирване на оцелелите. Повече от 30 хиляди души бяха евакуирани и чакаха помощ.

По последни данни броят на загиналите е над 110,

а около 200 все още са в неизвестност. Продължава издирването и на хора под руините, но не се очаква жертвите да са много повече от 100.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида призова правителствените служители да ускорят спешните усилия за възстановяването на разрушените магистрални пътища, така че спасителните и хуманитарните дейности да са по-навременни. Кални свлачища, срутване на камъни и пукнатини по пътищата оставиха изолирани десетки отдалечени общности в префектура Ишикава. В квартал Фукамимачи на Ваджима хеликоптери на японската армия са транспортирали най-малко 14 жители на безопасно място.

Кишида бе категоричен, че мощното земетресение, което удари Япония през 2011 г. и предизвика цунами и авария в атомната централа "Фукушима", им е дала сериозен урок. Затова сега държавата е отлично подготвена да се справи с подобна криза. Бедствието тогава бе отчетено като най-тежкото в историята на страната и четвъртото най-силно земетресение на планетата, в което загинаха 20 хил. души.

Медиите там твърдят, че оттогава страната наистина е подготвена за подобни бедствия, защото е инвестирала милиарди в системи за следене на сеизмично активните зони, в стабилна инфраструктура и в подготовката на населението. Причината е, че Япония е

разположена върху 4 големи тектонични плочи

и около 20% от земетресенията с магнитуд над 6 се случват точно там. Репортерите дават за пример земетресението от 7,8 по Рихтер в Турция и Сирия на 6 февруари миналата година, когато загинаха над 50 хил. души, а при трус с магнитуд 7 в Хаити през 2010 г. жертвите са били повече от 100 хил.

Затова Япония разполага с една от най-модерните системи за ранно предупреждение в света, която веднага алармира, че това разлюляване

ще доведе до цунами с височина до 5 метра

в префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма, както и в някои части на Северна Корея и Русия.

Любопитното е, че според учените силното земетресение е разместило земните пластове – на места те са се издигнали над 4 метра и са се изместили настрани с повече от 1 м. Благодарение на мрежата от GPS станции, разположени на стратегически точки в цялата страна, когато се случи подобно нещо, те веднага могат да покажат как пейзажът се е изкривил и изместил. Тази система показва, че повърхностните пластове са се преместили със 130 см на запад след 1 януари.

Няколко дни по-късно на летище "Ханеда" в Токио два самолета се сблъскаха. Пътническият „Еърбъс A350" избухна в пламъци, след като се удари в турбовитловия летателен апарат на бреговата охрана JAL516 при кацането си. 379 пътници са били евакуирани за минута и половина. Само капитанът на самолета на бреговата охрана е успял да се спаси. Останалите петима членове от екипажа му са загинали.

Последните данни сочат, че вероятно се касае за човешка грешка, тъй като червените предупредителни светлини, които показват на пилотите да не рулират самолетите по пистите, са били неизправни. Записите от контрола на въздушното движение от моментите преди катастрофата показват как на летателното средство на бреговата охрана е било казано да изчака на място минути преди да стигне до пистата и да се сблъсъка с пътническия „Еърбъс".

Според експерти

тази самолетна катастрофа ще остане в историята,

защото е първата от много години насам в Япония.

Ден след нея се случи друг авиоинцидент, при който 16-годишно момиче оцеля, но бе прегазено от пристигналата на място пожарна. Йе Мън Юан не била забелязана, защото била покрита с пяна, която спасителите пръскали върху горящите останки от полет 214 на „Асиана". Самолетът, излетял от Южна Корея, кацнал аварийно на международното летище в Сан Франциско и избухнал в пламъци.

Доклад сочи, че момичето е седяло в задната част на самолета и се предполага, че е било изхвърлено на асфалта на летището, където по-късно е било прегазено два пъти от спасителната кола.

В неделя, на 6 януари, още една трагедия шокира света. Актьорът Крисчън Оливър и двете му дъщери - Мадита на 10 г. и Аник на 12 г. - също са загинали в самолетна катастрофа. Инцидентът в Карибско море се е случил веднага след излитането. С тях е загинал и пилотът Робърт Сакс. Самолетът е пътувал от Бекия, малък остров в Гренадините, към Сейнт Лусия. Все още не е установена причината за катастрофата. Семейството, изглежда, е било на почивка. Дни по-рано Оливър публикува в инстаграм профила си снимка на тропически плаж и надпис:

"Поздрави - някъде в Рая!

За общността и любовта... 2024 г. тук сме".

Новините дотук подкрепят и теорията на източните религиозни учители, че проклятието на високосните години винаги застига смъртоносно и известни личности, които са оставили ярка следа след себе си. На 5 януари си отиде и последният световен шампион по футбол с Бразилия от 1958 г. - Марио Загало. Бразилската легенда издъхна на 92-годишна възраст. Той е един от тримата в историята, които са ставали световни шампиони по футбол и като играч, и като селекционер.

Последваха го Лес Маккан – пионерът на фънк и соул джаза, и британската актриса Глинис Джонс, издъхнала на 100 г. А на 8 януари вечерта стана ясно, че си е отишъл един от най-великите футболисти на всички времена - Франц Бекенбауер.

У нас на 2 януари си отиде Стоян Георгиев – Тяната. Той бе един от създателите на ритуала „Джулая", проведен за първи път във Варна през 1983 г. Тогава първото юлско утро е посрещнато на морския фар на вълнолома от приятелска компания от над 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група Uriah Heep – July Morning.

Няколко дни след него към небосклона пое и една от легендите на Българската национална телевизия - режисьорката Ласка Минчева. Под нейна режисура са създадени десетки емблематични предавания на БНТ, сред които "Мелодия на годината", "Златният Орфей", "Ален мак", "С бъклица и дрян", както и голяма част от новогодишните програми. Тя е учител на няколко поколения телевизионери.

Високосните години назад подкрепят абсолютно същата зловеща тенденция. Някои твърдят, че

в такава година умират най-много президенти и световни лидери

Историята показва, че в такъв период са си отишли Франсоа Митеран, Ясер Арафат, патриарх Алексий II. Но проклятието - или поне поверието - не подминава и големите в изкуството, спорта, науката и литературата. В такива години са починали Уитни Хюстън, Хийт Леджър, Марлон Брандо, Рей Чарлз, Ив Сен Лоран, Рей Бредбъри, Артър Хейли.

През 2020 г. например си отидоха много значими личности не само заради пандемията от COVID-19. В България още през първия ден на 2020 г. почина Силва Зурлева. Тя е човекът, с когото се свързва стартът и възходът на Нова телевизия. Няколко месеца по-късно в тежка катастрофа загина колегата й Милен Цветков. След инсулт издъхна Христо Сираков, а сърцето на лечителя на сърца проф. Александър Чирков не издържа.

Междувременно в този период на 44 г. певицата Нети разкри, че е осиновена, а нейна сестра е водещата на Би Ти Ви Александра Кръстева.

В тази година освен смъртоносната пандемия от коронавирус, която отне живота на милиони хора по света, в Австралия бушуваха опустошителни пожари, които унищожиха почти 170 хил. кв. км земя, 6 хиляди сгради и убиха над 1 милиард животни.

Връщайки се още по-назад, предишната високосна година бе 2016 г.

Тогава светът бе разтресен от публикуването на Панамските досиета

Те са набор от 11,5 млн. поверителни документи, създадени от кантората за корпоративни и правни услуги „Мосак Фонсека". Данните в тях предоставят информация за повече от 214 хил. офшорни фирми, включително идентичността на техните собственици и директори. Скандалното беше, че в архива се назоваваха и действащите президенти на 5 държави – Аржентина, Исландия, Саудитска Арабия, Украйна и Обединените арабски емирства. Също така бяха замесени и членове на правителства и близки роднини или приятели на други държавни глави от общо над 40 страни, включително Китай, Бразилия, Франция, Индия, Малайзия, Мексико, Пакистан, Русия, Южна Африка, Южна Корея, Обединеното кралство и Сирия.

През лятото на 2016 г. Турция бе разединена от опит за преврат, при който военни обявиха, че са свалили президента Реджеп Ердоган. Летището "Ататюрк" в Истанбул бе обградено от танкове, някои мостове бяха затворени, а в Анкара имаше стрелба.

У нас през същата година загубихме футболната легенда Трифон Иванов и големия актьор Никола Анастасов. Сърцето на Димитър Цонев спря на рождения ден на сина му Митко, а профилът на дъщеря му Деси Цонева почерня от жалейки. Гимнастичката Цвети Стоянова опита да се самоубие, като се хвърли от 6-ия етаж на блока, в който живее, и дълго време се възстановяваше, а Митьо Очите бе тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг.

Разбира се, учените напълно отричат както твърденията за по-висока смъртност, така и за по-сериозни природни бедствия. Те са категорични, че високосните години са създадени изкуствено - само за да се изравни календарната с тропическата година: периода на завъртане на Земята около Слънцето.

Макар и само един добавен ден, 29 февруари предизвиква стотици суеверия и вярвания, които се предават от поколение на поколение.