Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сухият януари става все по-популярен по света.
Сухият януари става все по-популярен по света.

  •  Ако сте решили да пробвате "сух януари", е важна следобедната закуска между 15 и 17 часа - така ще премахнете вредния навик за "щастлив час" с питие вечер
  •  Добре е да приемате повече ферментирали храни, които са богати на пробиотици, или пък съдържащи повече фибри като ябълки, банани, праз, лук, чесън и овесени ядки

Сухият януари става все по-популярен по света. Милиони хора вече се опитват да си подарят един месец без алкохол след голямото празнично пиянство. Но колкото и вдъхновяващо да изглежда да се направи, всъщност се оказва, че не е никак лесно. Не само защото винаги има някакви допълнителни поводи, които трябва да се полеят, а и защото придружаващата вечерята чашка се е превърнала в ритуал за разпускане при мнозина. И колкото и да се опитват да я изхвърлят от живота си, още след първия тежък работен ден инстинктивно се връщат към нея. След това обикновено се мразят, че са го направили. Чувстват се слаби и се обвиняват, че не са в състояние да спрат да пият поне за 30 дни. Отново опитват и пак се провалят, без да разбират как други успяват, а те – не.

“Истината е, че макар и да не ви е хрумвало досега, начинът, по който се храните, има ефект и върху вашето пиене. Кога, колко често и защо посягаме към чашката са все въпроси, на които храната може да отговори”, пише американската диетоложка д-р Брук Шелър в “Дейли мейл”.

Тя е помогнала на стотици хора да се откажат от ежедневното пиене и да отслабнат. Разбрала е, че да има истински успех в този процес, човек на първо място трябва да осъзнае как се храни и как алкохолът влияе върху общото му състояние. Дали го прави замаян и немотивиран, дали му помага или пречи да постига целите си, отпуска ли го наистина, или на другия ден изпитва още по-голямо безпокойство?

“Когато разпитвах мои клиенти, които от години робуват на вечерната чаша с вино, какво са яли през деня, те обикновено посочваха протеинов бар с пълно със захар кафе за закуска и нещо малко за обяд като салата или сандвич. Така вечер се прибират у дома не само изтощени и стресирани от деня си, но и гладни”, разказва Брук Шелър.

По думите ѝ повечето хора обаче пренебрегват или не разпознават последното чувство заради умората и просто си сипват чашка вино, преди да започнат втората си “трудова смяна” по подготовка на вечеря, грижа за семейството и дома. Не си дават сметка, че заради няколкочасовото гладуване в този момент кръвната им захар е паднала и алкохолът допълнително ще я свали, което

ще превърне първоначалното

усещане за разпускане в

още по-голяма умора

Ще се появят раздразнение и желание за храни, които бързо да възстановят енергийните нива.

Супа от червено цвекло с пълнозърнест хляб е изключително полезно ядене, когато късате с пиенето.

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Супа от червено цвекло с пълнозърнест хляб е изключително полезно ядене, когато късате с пиенето. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

“Създават се лоши хранителни навици като пица късно вечер и сладолед в полунощ, което от своя страна е перфектната рецепта за лош сън, последван от ниска енергия и небалансирана кръвна захар на следващия ден. На практика се получава порочен кръг, от който трудно се излиза”, обяснява американската диетоложка.

Затова тя съветва, преди да пристъпите към “сух януари”, да подобрите начина си на хранене. Да ядете на всеки три-четири часа по малко.

Сутрешната закуска да е до един час след събуждане, защото това помага за поддържане на балансирани нива на кръвната захар през целия ден. Да съдържа богати на протеини, витамини и фибри храни като яйца, авокадо или червено цвекло върху препечен хляб, зеленчуци и плодове, тъй като те не само действат детоксикиращо, но и подпомагат за храносмилането, балансират хормоните и дори подобряват мисловната дейност.

Последното хранене пък трябва да е поне три часа преди лягане, за да може да се регулира кръвната захар и тялото да се настрои за покой.

Когато се опитвате да изкарате един месец без алкохол, е важно да имате и следобедна закуска между 15 и 17 часа, за да не подлагате на допълнително изпитание своята воля. “Това е от ключово значение за премахването на вредния навик за “щастлив час” с питие вечер. Ако се справите с глада, вероятно ще забележите, че желанието за алкохол ще намалее”, посочва Брук Шелър.

Според нея въобще не е нужно да се държите като монах и да се отказвате напълно от пиене,

особено ако това е част от някакъв социален контакт или пък сте осъзнали, че вече сте станали зависими от алкохола. Важното е да се стремите да намалявате количеството и да си отваряте все по-големи “сухи прозорци”.

За целта е добре да приемате повече ферментирали храни, които са богати на пробиотици, или пък съдържащи повече фибри като ябълки, артишок, аспержи, банани, сладки картофи, праз, лук, чесън и овесени ядки.

“Не забравяйте да ядете, преди да тръгнете за среща или събитие, което включва алкохол, за да избегнете капана на ниската кръвна захар, който ви прави по-уязвими към пиене. Също така, вместо да вечеряте в ресторант, може да предложите на приятел разходка на открито”, препоръчва Брук Шелър.

И трябва да знаете, че подобна смяна на начина за общуване с близък човек въобще няма да изглежда неловка през първия месец от годината, тъй като все повече хора имат нагласата да го изкарат разтоварващо, с по-малко ядене и пиене и далеч от ресторанти.

Идеята за “сух януари” се ражда през 2013 г. в Обединеното кралство

Първоначално само около 4000 души се включват в предизвикателството, докато тази година повече от 8,5 млн. души са заявили участие, тъй като се увеличават доказателствата за ползите от него. Освен това все повече проучвания показват как прекомерната консумация на алкохол води до редица заболявания като цироза, рак, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане.

“Най-важното нещо, което видяхме при нашите изследвания, беше усещането за енергия, както и повишена концентрация и сън, когато човек спре да пие през януари.

Повечето от участвалите в експеримента доброволци отслабнаха с 2-3 кг за месец”,

казва проф. Раджив Джалан от Юнивърсити колидж в Лондон. Преди пет години неговият екип решава да разшири изследванията си по въпроса, като проучва дали сухият януари води до някаква по-трайна промяна в начина на пиене. “Проследихме тяхното поведение в рамките на половин година, като на няколко пъти ги интервюирахме как се чувстват и колко пият.

Повечето споделиха, че са усетили толкова положителна промяна през “сухия януари”, че са започнали да се страхуват да пият редовно, както са го правили преди. Това е довело до чувствително намаляване на консумираното от тях количество”, обяснява професор Джалан.