Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Сиромахов
Иво Сиромахов

Днес е Йордановден и майкини казаха, че за здраве и берекет всички мъже в селото трябва да обуем потури и да си накиснем мъдете в реката.

В селото на майкини тече река Луда Пенка – източен приток на Рейн. В реката има уклей, тръстики и много изхвърлени автомобилни гуми. Мирише на тиня, но си я обичаме – все пак сме патриоти.

Отидохме с мъжете на реката, а там вече бяха хората от телевизията, както си е традицията. Поздравихме се, как сте, що сте, пихме по една руйна ракия и нагазихме в реката. Пяхме изконни български песни – „Станал ми е бульо Радке", „Де да та водя да та онодя" и „Стар калугер клати рунтава невеста".

Свако вече беше доста пиян, залитна, падна в реката и мустаците му се обледиха. Много се смяхме. Хората от телевизията го заснеха и викат: „довечера сте втора новина, веднага след репортажа колко автомобила са се върнали в столицата след празниците". Даже ни интервюираха и ни питаха как се чувстваме. Казахме им, че се чувстваме истински българи.

След тоя медиен фурор се прибрахме у майкини, свалихме мокрите потури и си облякохме анцузите. А свако го турихме до камината да му се размразят мустаците. Добре, ама той да вземе да заспи и главата му да вземе да клюмне върху перваза на камината. И един въглен да вземе да му подпали мустака.

Нямаше и да разберем, ако по едно време не беше замирисало на изгоряла вълна. И майкини погледнаха към камината и се разпищяха: "Пожар! Свако гори!"

Хукнаха към кухнята и почнаха да пълнят една тенджера с вода. А баба вика:

- Не го поливайте с вода, ще лумне! Огън се гаси най-добре с лопата.

Взе една лопата и заблъска свако по главата. За около десетина минути го загаси напълно. Сега главата му е отекла, цялата в синини, има и кръв, но поне не гори. Само мустаците му още димят.

*От фейсбук