Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2020 г. Алексей Навални бе задържан.
През 2020 г. Алексей Навални бе задържан.
  • Наказателната колония е известна със специалните стаи с 12 градуса температура. Затворниците не замръзват, но постоянно треперят
  • През зимата ги изкарват навън полуголи и ги атакуват с водно оръдие, през лятото ги оставят на комарите и мушиците
  • В деня, в който пристигнал руският опозиционер, били спрени всички системи за комуникация

3 часа път със самолет от Москва до Салехард, след това ферибот през река Об (през лятото) или пресичане по лед (през зимата), и накрая още 50 км с кола. Или почти два дни с влак. Това са вариантите пред адвокатите на руския опозиционер Алексей Навални, за да го посещават в изключително строгия и отдалечен затвор, наречен ИК-3 Харп, известен като "Полярен вълк" или "Тройката", където бе преместен преди дни.

Наказателната колония със специален режим се намира в селището Харп, където живеят около 5000 души, в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Там има още няколко зандана от същия тип – "Полярна сова", където се изпращат особено опасни престъпници, осъдени на доживотен затвор, и колония №8 "Полярна мечка". През зимата в Харп

температурата пада до минус 40 градуса

През лятото селото е измъчвано от комари и мушици.

В началото на август тази година на задочно заседание Московският градски съд разпореди Навални да излежи 19 години затвор за "екстремизъм". Сега присъдата му влезе в сила и той бе преместен от колонията във Владимирска област, в която бе последно.

Екипът на отровения с новичок през 2020 г. опозиционер смята, че моментът, в който властите са решили да го изпратят в нова институция, не е случаен. Навални е в най-голямата възможна изолация точно когато остават по-малко от 3 месеца до президентските избори в Русия.

Всъщност "Полярен вълк" е създаден със заповед на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация на 21 август 1961 г. на базата на консервираните сгради на бившия лагерен блок на 501-ви строителен обект на ГУЛаг. Площадката е била част от Трансполярната железопътна линия, известна като Великата сталинска железница, а по-късно като Пътя на костите.

Пред колонията е поставена скулптура на полярен вълк.
Пред колонията е поставена скулптура на полярен вълк.

Според проекта е

трябвало да се изгради път от Баренцово до Охотско море, дълъг 1500 км

Строителството е прекратено след смъртта на Сталин, а изградените участъци от железопътната линия са изоставени. Но селото и затворите на територията му са запазени.

През 1964 г. са построени първите жилищни сгради за затворници, медицинският блок, банята, котелното, пералното и спалното помещение и централния контролно-пропускателен пункт. Първата група осъдени - изключително опасни рецидивисти, били докарани в ИK-3 през 1967 г. В началото на 70-те години там са построени още складове и гаражи за оборудването на институцията. През 1999 г. суровото място се сдобива и с църквата "Св. Сергий Радонежки", която била построена от затворниците.

Едва през 2006 г. занданът е преустроен и са създадени сектори с повишена сигурност. В "Полярен вълк" се изпращат политически затворници, серийни убийци, изнасилвачи и други опасни престъпници, осъдени за особено тежки престъпления за повече от 20 години лишаване от свобода. Според актуалните данни в момента капацитетът на колонията е 1055 места.

Обикновено затворниците се занимават с шиене на еленски кожи, дървообработване и строителство. Те правят палатки за местното население на Севера, стенни блокове, сувенири от камък. Имат помощно стопанство, свинеферма и птицеферма.

Колонията разполага и със собствено телевизионно студио

Предаванията, които затворниците снимат за други осъдени, са с образователен ефект.

ИК-3 е известен като "червената зона", където правилата са изградени върху пречупването на волята за съпротива и превръщането на непокорния затворник в послушен.

Достъпът до тези затвори за близките е почти невъзможен.
Достъпът до тези затвори за близките е почти невъзможен.

Според бивш служител на "Тройката" основната причина колониите в Харп да се смятат за едни от най-тежките места за задържане в Русия е, че са изключително отдалечени и труднодостъпни. Обратната връзка била особена привилегия, а престъпниците често не могат да чуят близките си с месеци.

Военни смятат, че Навални ще бъде на изключително строг режим и дори да има включени разговори в "пакета" му, няма да му бъде позволено да се възползва от тях. Това е така, защото всичко зависи от инструкциите, които началникът на колонията полк. Вадим Калинин е получил за него. Според мнозина той със сигурност ще има свободата да затрудни максимално изтърпяването на присъдата, дори заобикаляйки закона.

"Калинин стана господар, докато бях там – посочва пред руски медии Юри, бивш служител на ИК-3. — Разбира се, не общувах с него отблизо, но той направи впечатление на напълно адекватен човек. Отдалечеността на зоната от населената част на Русия

му позволяваше да реже "глави"

Тоест имаше ли нарушение на закона, бъдете сигурни, че на никого не му се разминаваше. Веднъж през 2020 г., когато един крадец се опита да пребоядиса мястото от червено в черно, 50 души бяха хвърлени в специални стаи. Директорът нареди температурата в килиите да бъде не повече от 12 градуса. Изглежда, че няма да замръзнете, но постоянно треперите. Тогава той получи предупреждение от известен прокурор, но не отстъпи. Така Калинин може да започне да съсипва живота на Навални. Въпреки че, от друга страна, твърде очевидният натиск върху такава известна личност може да завърши с проблем за полковника. Сега трябва да следим колко бързо ще бъдат допуснати адвокатите до Навални, кога ще бъдат разрешени обаждане и посещение, колко колета ще му бъдат предадени, какъв лимит за харчене на пари ще бъде определен. И от тези малки неща ще могат да се направят изводи как той ще се справи в "Тройката" и колко тежък е режимът му."

Директорът на антикорупционния фонд на Навални Иван Жданов е силно притеснен за опозиционера предвид тежките условия за лишаване от свобода в "Полярен вълк". В продължение на седмици екипът издирваше руския политик, докато не разбра, че е преместен в Ямало-Ненецкия окръг. Докато го търсели обаче, установили, че ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията Аркадий Гостев се е отбил в Харп и е посетил полярните наказателни колонии наскоро.

"Това е много необичайно за началника на отдела

– посочва Жданов. - Той не ходи в колониите просто ей така, особено толкова далеч, отвъд Полярния кръг. Много е вероятно това пътуване да е било подготовка за изпращането на Алексей Навални там."

По думите му в тази колония общуването на Навални с адвокатите му ще е по-ограничено отпреди, тъй като липсват системи като FSIN писмо или "Зонателеком", с които може например да си разменят имейли. Вместо това биха могли да изпращат писма по пощите, които обаче нямат гаранция, че ще стигнат до получателя.

Любопитното е, че "Полярен вълк" разполага с тези системи за комуникация, но те са били деактивирани преди пристигането на Алексей Навални.

"До днес "Зонателеком" работеше перфектно в ИК-3 - обяснява Олга Романова от неправителствената организация "Русь сидящая". - Доколкото разбрах, от днес (влизането на Навални в затвора – бел. ред.) просто е изключен. Надявам се това да е някакъв проблем, но засега не изглежда случайно съвпадение. След като новината за Алексей се разпространи, с нас се свързаха няколко затворници от колонията. Един от тях е Михаил Т., който е освободен през 2016 г. Той ни разказа за част от изтезанията в "Полярен вълк" - че през зимата, когато е минус 40 - 50 градуса, престъпниците са извеждани от бараките полуоблечени на двора, строявани са там и им е забранявано да размахват ръце, за да не могат да се стоплят.

Ако някой от тях помръдне, обливат всички с водно оръдие

в студа. А от пролетта започват и други беди - комарите и мухите. Тук също следва обливане, ако някой махне с ръка. Знам, че те изяждат лицето, шията и ръцете - дори не е нужно да измислят някакво специално мъчение."

Бившият член на Съвета по правата на човека при президента на Русия Игор Каляпин също предположи, че Навални е бил преместен в ИК-3 не с цел създаване на тежки условия, а за да бъде напълно изолиран от външния свят.

"Не знам какви точно са условията там, но е очевидно, че искат да затруднят максимално достъпа на адвокатите до него – коментира Каляпин. - Изолират го от обществото, за да спрат появата на неговите коментари и обаждания точно около изборите. За да не може да извършва политическата си дейност. Е, освен това психологическото въздействие върху Навални чрез такава дълбока изолация според мен също е част от плана. Не знам каква граница на безопасност все още има Алексей. Пази боже, да не полудее при тези условия. И дай боже да оцелее физически. Невъзможно е да се предвиди нищо, защото сега този човек се тества за сила при екстремни условия. Не мога да кажа на какво натоварване ще бъде подложен и колко дълго може да издържат психиката и здравето му."

Междувременно Алексей Навални се опитва да бъде ведър в тези иначе тежки условия и

в новогодишното си послание обясни, че не се чувства самотен, а е в чудесно настроение

"Това е третият път, когато правя традиционната семейна новогодишна снимка с фотошоп – казва опозиционерът. - Опитвам се да съм в крак с времето и този път помолих изкуствен интелект да ме нарисува. Надявам се да се е получило нещо фантастично. Няма да видя снимката, докато писмото с нея не пристигне в Ямал. "Липсваш ми ужасно" е вид неправилна конструкция от гледна точка на руския език. По-добре е да се каже: "Липсваш ми много" или "Много ми липсваш". Но от моя гледна точка е по-точно и правилно. Семейството ми ужасно ми липсва. Юлия, децата ми, родителите ми, брат ми. Липсват ми приятелите, колегите, офисът ни и работата ми. Всички ми липсвате ужасно. Не изпитвам чувство на самота, изоставеност или изолация.

Настроението ми е страхотно и доста коледно. Но няма заместител на нормалното човешко общуване във всичките му форми: от шеги на новогодишната трапеза до кореспонденция в телеграм и коментари в инстаграм и туитър (вече X - бел. ред.). Честита Нова година на всички! Арктически прегръдки и полярни поздрави за всички. Обичам ви всички."