Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Несторов от фондация "За споделено родителство".
Слави Несторов от фондация "За споделено родителство".

Фондация се бори за приемане на закон за споделеното родителство, заимстван от Гърция

Над 50 хил. деца страдат от липсата на бащи и затова в началото на декември Слави Несторов основава фондация "За споделено родителство", чрез която на 26-и, в Деня на бащата, излезе на протест заедно с още 500 души. Те се борят да се спре родителското отчуждение и децата да растат в нормална среда.

"Изготвения проектозакон ще внесем в края на януари през следващата година и се надяваме да бъде приет – посочва пред "24 часа – 168 истории" Слави Несторов. - Искаме да се промени сегашното статукво. Когато има съдебни дела и родителски войни, максималният времеви режим за единия от родителите, в повечето случаи бащите, е два уикенда в месеца. Така той се превръща в известното "неделен татко" или "неделна мама". Повечето европейски страни са въвели споделеното родителство, дори съседните Гърция и Румъния, а примерът показва, че това е

успешен модел

В този случай двамата родители съвместно вземат решения за децата - къде да учат, какво да тренират или с какво да се занимават. Физически детето ще прекарва минимум 35% от времето при един от двамата родители. Тоест 1/3 от времето си ще бъде с бащата или майката и това ще бъде оборима презумпция в семейния кодекс. В Швейцария този модел е въведен още в края на 80-те години. Доказано е, че е най-добрият за детето и по този начин то се развива, без да страда от емоционална липса. Детето има право на двама родители и има нужда и от двамата, въпреки че са разделени. Допреди 2 г. и аз самият не знаех за споделеното родителство, но личният мотив беше генераторът да задвижа цялото нещо и да видя колко е дълбок социалният проблем на обществото."

Всъщност у нас тази битка се води още от 2010 г., когато адвокат Карло Луканов (синът на Андрей Луканов – б.р.) създава сдружението "Бащи за отговорно родителство", но опитите му досега са неуспешни. В момента статистиката показва, че повечето новосъздадени семейства се разделят през първите 5 г. и около 20% от децата страдат от липсата на единия родител.

"В САЩ и Европа едно на всеки 5 деца са в същата ситуация – обяснява Несторов. - Заради родителските войни детето става жертва. И става така, че в България растат деца, които са сираци при живи родители. Доказано е, че тези, които растат без бащи, са по-агресивни, имат психични проблеми и проблеми в училище. Емоционалното им здраве е много разклатено. В момента законът позволява споразумение за споделено родителство между двамата родители само ако те се разбират. Ние искаме това да е задължение. Разбира се, трябва да има и много добър институционален контрол, защото сега дори да е предписано единият родител да вижда детето два пъти в месеца, това не се спазва. Според личния ми опит Дирекция "Закрила на детето" е напълно безсмислена институция, която не помага, а разпалва

родителската война

Затова трябва да се спазват приетите споразумения и предписаните от съда привременни мерки. Ако го направим сега, инвестираме в бъдещето, защото представете си колко деца не получават жизнената енергия на бащите."

Промяната в семейния кодекс обаче може да отвори вратичка към бащите насилници, престъпници и алкохолици, от които жените се опитват да избягат.

"Доста съм мислил по този въпрос, защото наистина има такива хора, но тук отново опираме до въпроса за контрола – категоричен е Слави Несторов. - Тоест институциите трябва да функционират така, както трябва. Ние имаме МВР, което работи 24/7 и има достатъчно психолози, които могат да реагират веднага. Защото ако бащата или майката е наркоман или пияница, със сегашната ни медицина това може лесно да се докаже само за една седмица. Ако това е регулярно, този човек няма място до детето. От друга страна, тези хора, които не са близо до децата си, стават безотговорни, а със закона това ще се промени. Вероятно сте чували поговорката: „Лош, добър, това ти е татко, лоша, добра, това ти е единствената майка". Никой не може да замени тази роля."

Несторов се надява, че проектозаконът ще бъде приет и това ще помогне да се преодолее проблемът с агресията и насилието при децата.