Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соня Рув-Увалиева продължаваше делото на съпруга си да развива българската култура.
Соня Рув-Увалиева продължаваше делото на съпруга си да развива българската култура.

Съпругата на видния дипломат Петър Увалиев е издъхнала само 7 дни след отбелязването на 25-годишнината от смъртта му

Тя била изключително впечатлена от дъщерята на Тато, която искала да разпространява българската култура на Запад

"Семейство и приятели... с разбито сърце трябва да ви уведомя, че моята любима майка почина в понеделник, 18 декември. Тя беше вдъхновение и беше защитник на баща ми, който си отиде преди 25 години. Тя имаше сила, никога не се оплакваше и просто беше невероятна! Ще липсва на всички, които я познават. Сърцето ми е разбито..."

С тези думи Мила Рув, дъщерята на дипломата и интелектуалец Петър Увалиев, съобщи, че майка й Соня Рув-Увалиева е намерена мъртва в дома си. Вдовицата на културния деец е починала само 7 дни след отбелязването на 25-годишнината от смъртта на съпруга си – 11 декември.

Петър Увалиев е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от

най-влиятелните български интелектуалци

емигранти през втората половина на ХХ век. Работил е като дипломат в Лондон, но след изтичането на мандата му отказва да се върне в България и е обявен за невъзвращенец и гражданството му е отнето. Там той води българската секция "Пет минути" по радио Би Би Си.

Животът в Лондон го среща и с голямата му любов Соня Джойс, с която прекарват 36 години заедно. Тя е от типичното британско аристократично семейство – баща й е адмирал от флота, а майка й домакиня. Къщата им била с изглед към морето. От детството най-яркият й спомен е коронацията на кралица Елизабет II на 2 юни 1953 година.

Тогава от къщите в квартала само в тази на родителите й имало телевизор – малък черно-бял квадрат. При тях отишли всички съседи, за да гледат голямото събитие. Спуснали завесите и тръпнели с голямо вълнение. След това си устроили банкет.

Соня не познавала лично кралското семейство, за разлика от съпруга си. В два филма Петър успял

да снима Елизабет Втора и принц Филип

Въпреки това, като истинска британка, тя страдала, когато научила за смъртта на кралицата. И се пошегувала, че Чарлз Трети не бил правилният избор за монарх, предвид съдбата на предшествениците му, но я трогнала неговата първа реч и първите му стъпки като крал.

Соня завършила филология и се развивала в университетска среда. Станала уважаван професор и преподавател по френски и испански език в различни университети в Англия.

Двамата с Петър се запознали през 1959 г. Увалиев бил гадже на приятелката й Мери. Двете се разхождали заедно, а Мери предложила да го посетят в дома му, тъй като бил много интересен човек. Представила го като Пиер Рув – името, което си наложил в Лондон. Той ги поканил на кафе. Още когато погледите на Соня и Петър се срещнали, любовната искра между тях пламнала.

Тя била впечатлена от интелигентността му, забелязала колко е умен и одухотворен. Била очарована и от къщата му – навсякъде имало интересни книги и картини. След тази среща последвали покани за вечери, за филм или театър.

Петър Увалиев
Петър Увалиев

В този период Соня дори не била чувала за България, но благодарение на Увалиев се впускала в интересни разкази за нашата богата история и култура.

"Той беше странно съчетание: хем българин, хем англичанин – споделя приживе Соня Рув-Увалиева. - Европеец по дух. Ние се запознахме през 1959 г., но от 1948 г. той имаше британски паспорт. Много симпатичен – джентълмен, съчетаващ в себе си две култури. С висока ерудиция. Един от първите ни разговори беше за мой любимец – художника Пол Клее. Говорихме и за поезията на Стефан Маларме, за други художници, поезия, изкуство. Имахме общи интереси."

На 29 декември 1962 г. двамата сключват граждански брак, а плод на любовта им е единствената им дъщеря Мила. Соня става не само партньор на Петър, а много повече.

Обича го, подкрепя го във всяко начинание

и най-вече се пали по страстта му – България. Тя има изключителни заслуги за развитието на българо-британските отношения и за популяризирането на културата ни в Обединеното Кралство. До смъртта си Рув продължавала делото на своя съпруг – да бъде мост между двете култури.

В университета била повече от сериозна и отговорна към работата си, а вкъщи, със съпруга си, животът й бил изключително вълнуващ. Посвещавала се на различните негови идеи, проекти и срещи. Почти всеки ден в дома им имало някой интересен събеседник, с когото осъмвали в приказки.

"Разговорите никога не свършваха, а Петьо "димеше" не с една, а с две цигари – и в двете ръце, така се залисваше понякога - споделя преди години Соня Рув в своя беседа. - Петьо имаше и чудесно чувство за хумор, което често го правеше да изглежда като дете. Той беше вицепрезидент на Международната асоциация за история на изкуството и много пътувахме. Животът ни беше на високи обороти. Що се отнася до нас двете с дъщеря ни Мила, то ние бяхме жените принцеси в неговия живот, които той обсипваше с подаръци на празниците по най-милия начин, който може да си пожелае една жена. Той ни внуши собствената си обич към България и ни я предаде."

Соня Рув-Увалиева почина на 18 декември
Соня Рув-Увалиева почина на 18 декември

Благодарение на Петър Увалиев Соня успявала да се срещне с много интересни личности. Един от тях бил известният британски писател Джон Мортимър. Часове наред седяла и слушала разговора им, без да каже и дума.

Покрай работата на българина с Карло Понти по няколко филма София Лорен става близка и със Соня. Рув си спомня и за изключително

неприятна случка с голямата актриса

По време на снимките на филма "Милионерката", който излиза през 1960 г., откраднали всички бижута на София Лорен. Тя била силно разстроена, но благодарение на Увалиев настроението й се оправило.

Всъщност Пиер Рув се сближава със София Лорен, след като с Карло Понти са страхотен тандем като сърежисьори в "Диаманти за закуска". Малцина знаят, че най-голямата страст на Увалиев били киното и театърът. Той има поставени над 20 постановки в лондонски театри, участвал е в създаването на 24 филма, изпълнителен продуцент е на "Фотоувеличение" на Антониони и е режисьор на "Непознат вкъщи". Покрай киното работи с легендарни имена като Марчело Мастрояни, Питър Селърс, Джералдин Чаплин.

Разбира се, освен видни световни личности Петър Увалиев е имал много близки приятели и от България. По онова време дори се говорело, че той бил нещо като наставник на дъщерята на Тодор Живков, докато следвала в Оксфорд. Двамата често се срещали, а Соня Рув била повече от впечатлена от Людмила Живкова.

"Тя беше приета в дома ни като всеки българин. Петьо я ценеше – посочва преди години британската професорка. - И аз мога да кажа само хубави неща за нея. Тя беше невероятно амбициозна и умна млада жена, която с изключителна енергия направи много неща за родината си. Защото, имайте предвид, и до ден днешен имам дори студенти, които трудно биха отговорили коя е столицата на България и често получавам отговори - "Букурещ" и "Будапеща". Петьо общуваше така, че караше чужденците да се заинтересуват откъде е, каква е неговата страна. Хора като него и Людмила Живкова бяха едни неформални посланици на най-доброто впечатление за България".

Между Людмила и Петър Увалиев имало взаимно уважение. Той й помагал със срещи с различни директори на музеи и издатели, като целта й била България

да бъде по-известна и оценена на Запад

Двамата искали да популяризират българската култура, като двете най-значими събития, увенчали тези усилия, били Тракийската изложба в Британския музей през 1976 г., когато Живкова е министър на изкуството и културата, и "Български икони" в Курто през 1978 г.

Затова Соня и Петър Увалиеви са истински шокирани от смъртта на дъщерята на бившия Първи. Разбират за кончината й през 1981 г., докато са на почивка в Австрия.

Съвсем различни са чувствата им на 10 ноември 1989 г., когато чуват за падането на Тодор Живков.

"Бях в колата и се прибирах от университета – споделя приживе Соня Рув. - И чух по радиото, че

в София е свален Тодор Живков

Веднага се обадих на Петьо, но той беше извън Лондон на конференция и не успях да се свържа с него. Не можах да му съобщя новината бързо. След това той разбра от друго място."

Петър Увалиев успява да види родината си, преди да почине. Той умира на 11 декември 1998 г. След това 10 години са нужни на Соня, за да опише разноцветния живот на своя съпруг. В продължение на близо 40 г. тя събирала лични документи, професионални текстове, дневници, спомени на роднини, приятели и колеги. Биографията му започва в България, където е роден, и продължава в Лондон, където той избира да живее.

През 2015 г. помага и за издаването на книгата "Пет минути с Петър Увалиев", която включва радиобеседи, писани и четени в този период, като по-голямата част от тях са именно прочутите му по Би Би Си.

През последните години от живота си Соня Рув-Увалиева прекарва кротко старините си и не преподава. Споделя, че животът й е бил много богат на срещи и събития. Съжалявала само за едно – не успяла да напише още една книга за съпруга си Петър Увалиев, но смятала, че животът вече е свършил тази работа...