Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сън
СНИМКА: Pixabay
Сън СНИМКА: Pixabay

Учени сравняват недоспиването с тютюнопушенето и с наднорменото тегло

Вероятно звучи абсурдно да се спи по време на големи празници като Коледа и Нова година, но за някои хора това може да е най-добрият подарък. И не става въпрос просто да избягаш от коледния стрес по подготвяне на празнични трапези и срещи с роднини, а за нещо много по-важно.

Учени от университета “Нанкин” в Китай са открили, че рискът от инфаркт и инсулт намалява, ако човек успее да поспи дори само два часа допълнително през почивните си дни. Те са проследявали продължително време начина на живот на 3400 души, за да установят как циклите на съня влияят върху здравето. Разбрали са, че при тези от тях, които успяват да откраднат допълнително време в леглото в събота и неделя, рискът от заболявания на сърдечносъдовата система е с 63% по-малък.

В проучването им

целенасочено са включени

хора, които спят по-малко

от препоръчителните 7-8 ч

на нощ, защото е известно, че достатъчната почивка по принцип предпазва от сърдечносъдови проблеми.

Китайските изследователи са искали да разберат дали пропуснатото време за сън заради прекомерна заетост, което се случва на все повече хора, може да се компенсира с допълнително време в леглото в почивните дни. Според тях получените резултати са много обнадеждаващи, тъй като могат да помогнат на практикуващи много стресови професии да се грижат по-добре за своето тяло.

Още повече че и предишни проучвания в други страни са показали сходни резултати.

В САЩ например са проследявани 14 000 души в продължение на години, за да се види как отделяното от тях време за почивка се отразява на здравословното им състояние.

Те са били разделени на три групи – спящи под 6 часа, спящи между 6 и 7 часа и спящи над седем часа. Анализираните от тях данни са показали, че най-малко случаи на инфаркт и инсулт е имало в средната група.

Британски учени пък успели да докажат, че рискът от тези болести се увеличава с 4,6% на всеки 10 години, ако се спи по-малко от 6 часа на денонощие, докато при прекарващите с час повече в леглото той е 3,3 на сто.

Причината е, че

недостатъчното

възстановяване на

тялото всеки ден

води до редица

промени в него

Изменят се нивата на хормони и протеини в него и то става по-податливо на заболявания.

Изследователите посочват, че сънят подобно на здравословното хранене и физическата активност може да играе водеща роля за риска от сърдечносъдови заболявания. Някои дори сравняват недостатъчното му количество с тютюнопушенето и с наднорменото тегло, тъй като има доказателства, че хубавото поспиване предпазва и от затлъстяване и депресии.

Учените обаче предупреждават, че не е много лесно човек да спи колкото си иска през почивните дни, след като през останалите не го е правил дори в препоръчителните норми. Много хора се оплакват, че независимо от натрупаната умора пак се будят в часа, в който обичайно стават в делнични дни. Проучвания са показали, че

във Великобритания

успяват да спят средно

само 15 мин допълнително

през уикенда, а във

Финландия – 26 минути

Това е така, защото на циркадния ритъм му трябва време да се пренастрои. И дори да имате време за почивка, отнема няколко дни, докато наистина постигнете желаното състояние на релакс.

Така че продължителните почивни дни за Коледа и Нова година са златна мина, ако успеете да спазвате някои малки правила. На първо място не преяждайте и препивайте, защото със сигурност няма да имате здравословно спане.

Независимо колко вечерни събирания ви предстоят, старайте се да поддържате графика си за сън, тъй като това е от съществено значение за начина, по който тялото функционира.

Ако ви се наложи да останете до по-късно, опитайте се да станете в обичайното за вас време, а не оставайте в леглото, защото така се нарушава обичайният ритъм на организма. Много по-полезно е да направите следобедна дрямка, вместо да лежите дълго пред телевизора с неизчезващо чувство на умора.

Разбира се, не означава, че трябва да се затворите у дома, да се откажете от всякакви срещи и празнични събирания, за да си осигурите подходящи условия за сън, а просто да балансирате добре между двете неща.

“Ваканцията е нещо повече от почивка. Тя не е просто шанс да избягате от всичко, а носи редица други ползи”, обяснява доктор Майкъл Моузли, известен водещ на научни програми по Би Би Си.

Той цитира проучвания, които показват, че ваканцията подобрява съня и работата на сърцето, независимо къде се случва. Дори при хора, които пътуват в празничния период, след няколко дни се появява около час допълнително сън и по-добро настроение.

“Част от това вероятно се дължи на факта, че

след няколко дни на

почивка сте склонни

да се чувствате

по-малко стресирани,

но може да се дължи и на фактори като на различно легло и среда, което помага да се прекъснат някои негативни връзки, създадени при забързания начин на живот”, посочва Моузли.

Така че не приемайте буквало съвета да си подарите сън за празниците. Наслаждавайте им се, но и отделяйте време за почивка, защото стресовото ежедневие вече се подава зад вратата с настъпването на новата година.

Подарете си сън за

празниците - и 2 ч

повече намаляват

риска от инфаркт

Учените предупреждават, че не е много лесно човек да спи колкото си иска през почивните дни, след като през останалите не го е правил дори в препоръчителните норми.