Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов пристигна на обиколка по стадионите в Пловдив и в "Тракия", където се строи храм.
Бойко Борисов пристигна на обиколка по стадионите в Пловдив и в "Тракия", където се строи храм.

Ако президентът Радев беше направил една хилядна от това, което правим ние, знаете ли колко добре щеше да е държавата, каза лидерът на ГЕРБ

"По пътя към Пловдив говорих с Кирил Петков и Христо Иванов. Ей затова се търпим в некоалицията и президентът Радев толкова злобно говори сутринта. България има сериозен напредък за влизането й в Шенген. Орбан също ще преосмисли. И вървим много напред по Шенген и Еврозоната. Променихме конституцията и съдебната система. Ако бъдем по-стриктни и работим, за да повишим събираемостта, бюджетът ще бъде изпълнен."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив, който изтъкна, че с новия бюджет вторият град получава 146 милиона лева. Той изброи подробно всички обекти, които ще бъдат финансирани. Сред тях са двата стадиона - на "Ботев" и "Локомотив", кино "Космос", Околовръстното.

"Не се разбираме в тази сглобка, но променихме Конституцията, Радев го нарече изнасилване, но без тези промени нямаше да ни пуснат в Шенген", добави Борисов. Според него Австрия имала само едно изискване за Шенген - да пазим границите си, затова лидерът на ГЕРБ бил спокоен, защото знаел, че можем да го изпълним. Борисов нарече изказването на президента от сутринта "злобно". "Ако президентът Радев за 2 години беше направил една хилядна от това, което ние правим днес, много друга щеше да бъде държавата", каза още Борисов.

Първоначално се ядоса, когато репортер го попита за днешните изявления на президента Радев. "Я стига глупости, че ще си тръгна! - реагира той. - 33,5 млн. лева за този стадион сме издействали с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Пеевски. Така, както съм обещал на този град и виждате какво се случва. Това не ви ли интересува. Стига опорки!".

И честити на феновете на "Ботев" и на футболистите отпуснатите пари.

"Това прекрасно съоръжение вече е пред очите ви. И ако пак е необходимо, имаме уговорката с финансовия министър, че ще се довърши докрай", заяви Борисов. Той повтори, че поетите ангажименти ги има в бюджета и ще бъдат по сметката на община Пловдив.

"Ако президентът Радев беше направил една хилядна от това, което направихме днес, знаете ли колко добре щеше да бъде държавата", попита лидерът на ГЕРБ.

След което извади бележка и зачете отпуснатите средства на Пловдив по обекти:

- 2 млн. лева за довършване на храма "Свети цар Борис Покръстител" в "Тракия"

- 240 000 лева за Духовната семинария

- 42 млн. лева за стадион "Локомотив"

- 36,6 млн. лева за стадион "Христо Ботев"

- 35 млн. лева за Околовръстното шосе на Пловдив

- 19 млн. лева за реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе

- 5,1 млн. лева за нова улична мрежа в район "Тракия"

- 4 млн. лева за кино "Космос"

- 3,6 млн. лева за реконструкция на ул. "Славянска"

- 1,5 млн. лева за ул. "Генерал Колев" в район "Западен"

- 1,2 млн. лева за реставрация на югоизточната страна на Римския форум

- 828 000 лева за реставрация на къща "Георги Мавриди"

Всички те са записани поименно и не може да не се случат, натърти Борисов.

"Две години и половина една лъжица асфалт не ви бяха сипали в Пловдив. Строиха с парите, които ние бяхме отпуснали за двата стадиона", вметна той.

И пак се върна на Конституцията. "Ако не я бяхме променили по този начин, парламентът на Нидерландия нямаше да вземе това решение в полза на България за Шенген", отбеляза лидерът на ГЕРБ. По думите му с много усилия и на моменти тегави преговори, резултатите са налице и България е много стъпки напред.

Попитан как ще коментира твърденията, че кметът на София Васил Терзиев имал участие в търговско дружество, Борисов отговори, че не може да говори по този въпрос, тъй като не е запознат.

"Но за разлика от него и Борис Бонев, бях отговорен и за София също отделихме средства, за не забуксува столицата. Така че ако Васил Терзиев благодари на Денков и Асен Василев, толкова трябва да благодари и на нас. Както и кметът на Пловдив трябва да изкаже благодарност на партньорите ни", обобщи Борисов.