Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерти: Кич и помпозност лъхат от церемониите на родните рицари

Мечът на Арагорн от "Властелинът на пръстените" също е част от реквизита им

Едно необичайно предколедно тържество наскоро разбуни духовете у нас – станалият вече традиционен бал на българските тамплиери. Събитието, състояло се на 3 декември в столичния хотел "Маринела", бе уважено от Великите приорати на Сърбия, РС Македония, Германия. Над 350 гости аплодираха връчването на годишната награда на Ордена на тамплиерите у нас - "Рицар на годината" на вицепрезидента Илияна Йотова.

В обичайния си помпозен стил и без да жалят средства, родните последователи на монасите воини

обявиха три

свои инициативи,

по които работят от години. "Млад рицар" се изразява в работа с деца до 4. клас в присъствието на родители и учители; организира националния конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен" и конкурса "Рицарска постъпка", в който се отличават текстове на ученици от 9. до 12. клас, на тема добротворчество.

Освен тях на интернет сайта на регистрираните като неправителствена организация новоизпечени рицари, без излишна конкретика, са посочени и редица техни общественополезни дейности – засаждане на дръвчета, ремонти на църковни сгради, строителство на параклиси, закупуване на медицинска техника и др. Отделно през годините приорат "България" на Ордена е направил и различни дарения за почивки и временно приютяване на деца в различни хотели, организира тиймбилдинги, отпускане на стипендии и дори е открил камбана в парк-комплекса "Камбаните" по случай 900-тната годишнина на ордена.

При този сравнително скромен дарителски принос прави впечатление, че те не жалят средства за своите официални събития. Само еднократният наем за последното им тържество в зала "София Гранд" в луксозния хотел "Маринела" е 3000 евро. Към тях трябва да добавим разходите за артистичната програма, както и кетърингът, който за 500 души, присъствали на събитието, надхвърля 20 000 лева, показва проверка на "24 часа - 168 истории".

Що се отнася до разходите за задължителния реквизит, те изобщо не са високи. Потвърждава го справка в известния с ниските си цени китайски онлайн магазин AliExpres. Оттам всеки желаещ да се присъедини към рицарското братство може да си купи приличен меч с дължина около метър на цена под 20 лева. Разбира се, на други места в мрежата се предлагат и

по-скъпи атрибути

за ценители

Така например в сайта AliBаbа приличен комплект от плащаница, меч и тамплиерски инсигнии може да надхвърли сумата от 150 долара за брой.

Вероятно точно заради своята пищност и маскарад тържествената церемония, която на 3 декември се проведе за 16-и път поред, не предизвика, меко казано, желания от организаторите ефект на одобрение. По-скоро обратното – в социалните мрежи много известни личности реагираха с възмущение, като преобладаващите мнения са, че става дума за "скъпоплатен цирк" и "ненужна бутафория". При това някои от критичните коментари, посветени на тях, направо гласят, че целта на BG тамплиерите е повече да се покажат, отколкото да помагат на някого.

И всичко това не кореспондира с историята на ордена. Обект на безброй романи, документални филми и митове, бедните рицари от храма на цар Соломон, както е правилно да се наричат, някога са господствали в средновековна Европа. В същото време те често са обект на много спекулации от теоретиците на конспирацията, защото поне в масовото въображение те са сенчестите тайни банкери, които са държали кралете и благородниците на Европа на власт.

За други те са благороден, войнствен религиозен орден, който е на точното място в точното време, за да отговори на необходимостта да се гарантира безопасното транспортиране на пари през разрастващия се континент.

Но въпросът е доколко нашенските тамплиери имат нещо общо със средновековния орден, който

е бил на пряко

подчинение на папата,

а най-вече - с високите християнски идеали, които прокламират? Известни наши общественици и експерти в тази проблематика са скептично настроени.

"Тамплиерите са създадени като религиозна общност под закрилата на папата и като военна сила. Днес и двете характеристики са се загубили и те са се превърнали в някакъв неясен, полупубличен субект, който има твърде натрапчиво светско присъствие – категоричен е културологът Георги Лозанов пред "24 часа – 168 истории". - И когато зад него не се усеща някакво реално съдържание, не можеш да кажеш каква е точно тяхната роля, всъщност какво искат тези хора? За какво се борят? На чия страна са? Тогава нещата започват да стоят формално, като един кух ритуал, който, естествено, звучи кичозно. И точно това създава естетически проблем.

Затова хора със съвременен вкус трудно приемат

тяхната публична

иконография

Още повече че навремето, когато се създават, животът им се е характеризирал със скромност и трудности. Но това е по-малкият проблем. По-големият е политически, защото тези тайнствени общности изглеждат като че ли, както през вековете, упражняват голяма власт. Но едно е да упражняваш такава власт, когато обществото е монархическо и властта произтича от краля и папата, а съвсем друго е в една съвременна демократична ситуация, когато властта е процедура, и то

прозрачна,

публична процедура

И тогава върху тях пада сянката на задкулисието и подозренията, че чрез тях и в тях продължават да имат влияние старите комунистически тайни служби. А ако техният принцип е солидарността и взаимопомощта на членовете им, когато там влизат хора, които същевременно принадлежат на публичните институции, това вече е конфликт на интереси, тъй като те могат да извършват жестове от частен порядък във връзка със своите ангажименти в ордена, които да се различават от тези, които изпълняват в своята институционална роля. Така че според мен особено представителите на институциите трябва много внимателно да отговарят на такъв тип покани."

За никого не е тайна, че сбирките на родното подразделение на Ордена се радват на доста голямо внимание от страна на

представители на

официалните институции

у нас, които често получават и почетни награди от тях. В тяхната организация членуват и редица популярни личности от различни сфери. Така например там са известни имена: председателят на Синдиката на българските учители д.ф.н. Янка Такева ("Велик офицер за младежките програми на Велик приорат България"), нашумелият преподавател по физика Теодосий Теодосиев, популярната астроложка Светлана Тилкова - Алена, бизнесмени като Слави Бинев. А макар Българската православна църква официално да не поддържа връзка с ордена, често в техните церемонии вземат участие и свещеници. По този повод неадекватно според някои е и използването на християнска и религиозна окраска от регистрираната през 2008 г. като неправителствена организация рицарска общност.

"Изглеждат като хора, които имат някакви дефицити и искат да ги компенсират с помпозност и съчинен престиж - казва в тази връзка историкът Горан Благоев. - Но за мен са особено смущаващи ритуалите, които наподобяват християнско богослужение, а всъщност са един ерзац. Навремето правихме репортаж в авторското ми предаване "Вяра и общество" за тяхно събитие в Габрово, където Румен Ралчев като "велик приор" с един много нестроен жест извърши нещо като благославяне на хляб и вино -

опит за имитиране на литургия,

което е абсолютно кощунство. Подобно заиграване с християнството е много голямо изкушение за несведущи хора, каквито са по-голямата част от българите."

Други коментатори обръщат внимание на произхода на някои от българските тамплиери и особено на техните водачи.

"Има дълбоко противоречие, тамплиерите са били военен монашески католически орден, но той не съществува от 700 години, защото е закрит и унищожен, възмущава се публицистът Манол Глишев. - Интересно е как е възникнал специално в България този орден, защото началник им е Румен Ралчев, който е бил офицер от УБО (Националната служба за охрана по комунистическо време, която тогава е част от Държавна сигурност (ДС) - бел. ред.). Това адски не се връзва с каквато и да е идея за монашество, поклонничество или християнство. Много от членовете също са

хора от стар

комунистически произход

и такива, които са заявено русофили. Интересното е, че както в България, така и в други страни от комунистическия Източен блок, след разпадането му през 1990 г. започват да навлизат така наречените тайни общества. Обаче към тях много ловко и много бързо се ориентират стари ченгета. Аз споделям тезата, че съществува съзнателен план за конвергенция на ДС в новия демократически ред след 1990 г. Част от него е именно вливането им западните тайни общества. Тоест почти всички членове на Ротари клуб, масони, включително и тези тамплиери - по свидетелства на мои лични познати в тези тайни общества. При това говорим за офицери, а не за обикновени доносници, което е абсолютно противоречие, тъй като в крайна сметка тези международни организации нямат за цел да обслужват бившата Държавна сигурност."

Глишев, който има личен опит в исторически възстановки от 2005 г. насам, коментира и реквизита им. "Тези хора нямат нищо общо, а не го и твърдят, към историческите възстановки сами по себе си - казва той по този повод. - Тоест това, че слагат някакви бели наметала и държат мечове с кръстообразна дръжка, не ги прави исторически възстановчици. Те са си организирали успешен бизнес клуб и си имат някаква своя система от ритуали, церемонии или, как да кажа, парвенюшка гордост, което не е проблем, но да, те нямат

нищо общо с историческия

орден на тамплиерите

Това са модерни митове.

Що се отнася до реквизита им - имаше един куриозен и забавен случай. През 2021 г. пак излязоха снимки от някакво официално събитие на тъй наречените тамплиери в България. Един от техните членове - едър млад мъж с катинарче на лицето, носеше очевидна реплика на меч от реквизита на "Властелинът на пръстените" - не се шегувам, защото мога да го разпозная. Голям меч с кръстообразна дръжка, а разширението към края на дръжката е малко трапецовидно и е с червен емайл или стъкло, като скъпоценен камък, което е едно към едно реплика на меча на Арагорн от популярната холивудска трилогия."

Но все пак, въпреки критиките, които се споделят от много хора, вероятно и такива странни общности ще продължават да намират някакво място в демократична държава като нашата. Благородници ли са нашите "тамплиери"? Воини ли са?

Не, разбира се, но в една свободна страна те безспорно имат право на съществуване, независимо колко гротескно изглеждат понякога публичните им изяви.