Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Мануел Роча са му повдигнати 15 обвинения.
На Мануел Роча са му повдигнати 15 обвинения.

Посланик Мануел Роча може  може да се окаже шпионинът, нанесъл най-много вреди на Америка в цялата й история

Предшественичката му Ана Монтес запаметявала сведения в аналитичната агенция ан американските военни и вкъщи ги записвала на криптирани дискове

Бившият посланик на САЩ в Боливия Мануел Роча, обвинен в шпионаж в полза на Куба в продължение на десетилетия, може да се окаже една от най-опасните "къртици" не само за ЦРУ, а и за Държавния департамент и Белия дом. Много скоро ще стане ясно дали вредите му ще надминат тези, нанесени от легендарния агент на Хавана - Ана Монтес.

Макар и роден в Колумбия, Роча успява да се измъкне оттам и

израства в Харлем

Независимо от славата на страховития нюйоркски квартал, по-късно младият Мануел успява да завърши двата топуниверситета на САЩ -"Харвард" и "Йейл".

Въпреки че Роча е бил проверяван многократно, той се е справил блестящо и след многобройни дипломатически назначения в различни страни е издигнат за отговорен служителв Съвета за национална сигурност на САЩ. Смята се, че някъде през 1981 г. започва да сътрудничи на разузнаването на Фидел Кастро и за разлика от много други

не го правел за пари,

а в името на революцията. Големият проблем е, че е имал достъп до свръхсекретна информация, предназначена за обкръжението на държавния глава, тъй като между 2006 и 2012 г. е бил съветник на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете. При това за регион, в който попада и Куба, чиито спецслужби обменят активно данни с Москва.

Роча е разкрит в резултат на усилията на ФБР да открие откъде "изтича" към Хавана секретна информация. В един момент вниманието им било привлечено от висшия служител. Благодарение на това

агент под прикритие се свързал с него,

представяйки се за човек, изпратен от спецслужбите на Куба.

Двамата провели три срещи между 2022 и 2023 г., като в една от тях Роча обсъдил своето дългогодишно партньорство с кубинското разузнаване: "Моят приоритет номер едно беше (...) всяко действие от страна на Вашингтон, което би (...) застрашило живота на (...) ръководството (...), самата революция. (...) Трябваше да защитя това, което направихме, защото това, което направихме, (...) е циментът, който укрепи последните 40 години. (...) Това, което направихме, (...) е огромно (...). Повече от голям шлем."През юни 2023 г., по време на последната им среща агентът под прикритие попитал Роча:

"Още ли си с нас?"

Това обидило дипломата и той троснато отговорил: "Ядосан съм. Ядосан съм. (...) Все едно да поставяш под съмнение мъжествеността си."Очевидно всичко това е било достатъчно за главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд да му повдигне 15 обвинения, заявявайки, че това е "едно от най-мащабните и най-дълготрайните инфилтрации в правителството от чуждестранен агент".

Бивши агенти от спецслужбите разказват, че причините за този провал са много. Първо, никой не проверява служителите на Държавния департамент с полиграф. Факт е, че те периодично са подлагани на различни

тестове за лоялност,

но когато достигнат до по-висок пост, те се преустановяват.

Второ, звучи невероятно, но според ФБР кубинското разузнаване работи много професионално и е сред най-добрите служби в света - много добре се ориентират, поставят си правилни приоритети, набелязват точните хора, които могат да са им полезни, и работят с тях много умело, за да се сдобият с необходимата им информация. Трето, пробивът се дължи и на факта, че Роча никога не е вземал пари от кубинците, което според ФБР прави залавянето му почти невъзможно.

Сега за специалистите на контраразузнаването предстои най-неприятната част - да оценят щетите, които Роча е нанесъл на американската отбрана и сигурност. Самият той години наред е работил в Белия дом, а като съветник на шефа на Южното командване е имал

достъп до най-чувствителната и строго секретна информация

- там са се концентрирали всички разузнавателни данни от Южна Америка плюс прехванатите данни, както и докладите на различни агенти, анализите на ЦРУ, на различни експерти и др.

Затова сега предстоят болезнените въпроси - предавал ли е част от тези документи, издавал ли е как САЩ прехващат данни от комуникациите в Русия или в Куба, каквито в момента са подозренията на главния прокурор. И най-важното - дали е предавал имената на американски агенти в страната, поставена от Америка в списъка с държави, спонсориращи тероризма.

И тъй като Америка е убедена, че Хавана често "търгува" придобитите данни с Москва, като се сумират щетите, ще трябва да се прецени и каква част от тях са били изпратени в Русия.

От тази гледна точка Роча може да се окаже най-опасната "къртица" от времето на президента Рузвелт, когато Втората световна война е в разгара си. Причината е, че с офис в Белия дом дипломатът е имал цялостна гледна точка към всички невралгични точки по света.

Ситуацията за САЩ е тежка, тъй като обвиненията срещу посланика идват само една година след като друг кубински шпионин беше освободен от затвора след 20 години зад решетките.

Разкриването на Ана Монтес 10 дни след атаките на 11 септември също е брутален удар срещу самочувствието на американските спецслужби. Макар тя да нямаше нищо общо с терористичния атентат срещу Световния търговски център, Монтес влезе в

топ 10 на шпионите, нанесли най-големи вреди на САЩ.

Самата тя била топексперт в Разузнавателната агенция на Министерството на отбраната и шпионирала за Куба в продължение на 17 години, разкривайки самоличността на разузнавачи под прикритие и данни от докладите в агенцията.

Ана Монтес е арестувана 10 дни след терористичната атака срещу Световния търговски център.
Ана Монтес е арестувана 10 дни след терористичната атака срещу Световния търговски център.

Звучи абсурдно, но Монтес години наред е най-добрият анализатор на Куба в агенцията и си е извоювала такъв авторитет, за който мнозина можели само да мечтаят.

Историята на предателството й започва през 1984 г., когато работи в Министерството на правосъдието. Въпреки чиновническата позиция в правителствена институция младата жена често си позволявала да се възмущава от политиката на САЩ спрямо Централна Америка. Чрез неин бивш състудент това стигнало до

"дългите уши" на кубинското разузнаване

и там решили, че тя може да се превърне в добър сътрудник. Провеждат среща с младата жена и какво било смайването им, когато тя, без да се замисли, веднага се съгласява да помага на Куба и каузата й. Никой не очаквал, че ще е толкова лесно, но през 1985 г. Монтес изненадала хората на Кастро още по-приятно, тъй като кандидатствала в агенцията, която събирала и анализирала цялата информация за Пентагона. За да не бъде разкрита, изобретателната дама си поставила за цел никога да не изнася документи, дискети или каквито и да е електронни носители от службата. С цел да запомня все по-големи обеми данни, тя непрекъснато чела книги как да си подобрява паметта. Запаметявала най-важното, което й правело впечатление през деня, и вечер, когато се прибирала вкъщи, старателно го записвала на лаптопа си, след което прехвърляла информацията върху криптирани дискове.

Кубинците се свързвали с нея чрез

кодирани инструкции с късовълново радио - така тя знаела къде трябва да се срещне с ръководителя си, за да му предаде информацията.

Макар че в агенцията от време на време научавали, че тя е с различни от общоприетите политически възгледи, Монтес уверено минавала проверките с полиграф и никой нямал повод да я подозира, че предава чувствителни данни на чуждо разузнаване. Но, изглежда, все пак изпуснатите фрази в един разговор й изиграват лоша шега, защото

бдителен неин колега започнал да си задава въпроси

И за да е чист пред съвестта си, решил да информира служител по сигурността, че Монтес може би сътрудничи на кубинците. Интервюират я, за да проверят лоялността й, но това не води до уличаващ резултат.

Въпреки това служителят решава да запази записа с разговора, защото интуитивно усещал, че нещо не е както трябва, макар да нямал никакви доказателства. 4 години по-късно той научава, че ФБР се опитва да разкрие кубински агент във Вашингтон, и мъжът веднага информирал колегите си, че има подозрения, но не може да ги подкрепи с факти.

Във ФБР анализирали случая и започнали непрекъснато наблюдение, придружено с няколко тайни обиска.

Когато вече натрупали достатъчно данни, че Монтес е шпионин, агентите решили, че трябва да я заловят по време на нейна среща с ръководителя й. Атаките срещу Световния търговски център обаче осуетяват плановете им. Тя

решила да се възползва от терористичния акт, за да получи нов пост,

където директно ще работи с военните планове на САЩ. От агенцията обаче вече били предупредени, че разследването на ФБР е в напреднала фаза и й отказали назначението.

Заедно с това веднага я арестували, защото иначе тя щяла да се усъмни и да предупреди кубинците, че Бюрото е по следите й. Не след дълго Монтес си признава, че е помагала на Куба по идеологически причини. Както и че е

разкрила имената на четирима американски разузнавачи, работещи под прикритие в Куба

Но освен това е издала и координатите на строго секретен сателит - разработка за милиарди, чрез който спецслужбите си осигурявали безценни данни.

Въпреки щателното разследване ФБР и ЦРУ никога не разбират какъв е реалният мащаб на щетите, нанесени от Монтес. Установено е, че тя никога

не е приемала пари, освен в много редки случаи,

когато се налагало да й възстановят някои разходи.

Но най-големият шок покрай разследването преживява не някой друг, а сестрата на Ана - Луси Монтес, която работи във ФБР. При това в отдела, концентриран върху разкриването на кубински шпиони. Жената преживява истински срив и отказва да говори с медиите.

Ана Монтес е осъдена на 25 години затвор, но е освободена през 2022 г., като е разменена срещу човек, когото Куба обвинява, че е US шпионин.

Какво е развитието по делото срещу Роча и кои са останалите шпионски скандали между САЩ и Куба, четете в следващия брой.