Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На срещата в Сан Франциско Си Дзинпин и Джо Байдън не успяха да намерят компромис, при който бизнесът да е спокоен за инвестициите си. 
Снимка: Радио Китай
На срещата в Сан Франциско Си Дзинпин и Джо Байдън не успяха да намерят компромис, при който бизнесът да е спокоен за инвестициите си. Снимка: Радио Китай
  • Евентуален застой в икономиката, арести на мениджъри и опасност от военен конфликт с Тайван принуждават фирмите да теглят милиарди, търсейки трескаво нова Фабрика на света
  • Броят на китайските милиардери в страната намалява, масово купуват луксозни апартаменти и офиси в Сингапур

За първи път чуждият капитал трескаво се освобождава от китайски акции и "бягството" на бизнес за милиарди долари от Поднебесната империя навлиза в "безпрецедентен етап", отбелязаха тези дни от инвестиционната банка MorganStanley.

Според CNN изходящият поток през платформата StockConnect, даваща на международни инвеститори достъп до книжа на компании от континентален Китай, е достигнал 22,1 млрд. долара между 7 август и 19 октомври, като регистрираният отлив е най-големият от 2014 г. На свой ред това рязко понижи индекса CSI 300, отразяващ стойността на топ 300 - най-качествените акции на борсите в Шанхай и Шънджън - до най-ниските му нива от 2019 г.

"Настъпи време за фундаментално преосмисляне", бе лаконичен преподавателят в университета в Сингапур Алекс Капри.

Има няколко причини за този феномен. От една страна, е

кризата с недвижимите имоти,

а от друга е дълговата, за които няма лесни решения. Въпреки че властите обявиха редица мерки и стимули за икономиката, включително емисии глобални облигации, това не успява да задържи инвеститорите. Те знаят, че в Поднебесната предстоят трудни години и периодът на трупане на големи печалби е приключил.

От друга страна, западният бизнес е стресиран от "произволното конфронтационно отношение" на Пекин, казват анализатори. В това отношение най-много главоболия създавало законодателството срещу шпионажа, полицейските акции срещу международни компании и задържането на чуждестранен ръководен персонал. Разбира се, не може да се изключи вероятността, че това е реакция на Пекин спрямо санкциите и ограниченията, налагани от САЩ и Запада, но е факт, че бизнесът е силно притеснен.

Най-голямо безпокойство предизвика мащабното разследване на тайванския гигант Foxconn, който произвежда в Китай всички модели iPhone на Apple. Той не само че е най-важният партньор на щатската компания там, но е и сред най-големите работодатели в Поднебесната империя. Освен това от много години е сочен за

безспорния двигател на растежа,

привличащ едни от най-модерните и технологични производства в Китай. Днес тази фирма е в трудна ситуация и във всичките й поделения се провеждат данъчни проверки, а органите, отговарящи за природните ресурси, разследват как се използват терените й в различните провинции. Макар че от компанията предупредиха, че от всичко това

ще пострадат веригите с доставки към концерни като Tesla и Amazon, от това нищо не последва.

Дали "репресиите" не са предизвикани от факта, че основателят на тази мегакомпания милиардерът Тери Гоу подаде оставка, обявявайки, че ще се кандидатира за президент на Тайван, никой не може да каже, освен властите в Пекин. За да установи какво се случва, шефът на Apple Тим Кук проведе срещи на високо ниво в Китай, включително с министъра на търговията, но от това не произтече почти нищо. Освен че на държавните служители в страната е забранено да си купуват телефони с марката Apple. Но

"пресата" над международния бизнес

не спря дотук. Директорът и двама бивши служители на една от най-големите рекламни компании в света WPP Plc също бяха задържани. Арест сполетял и служител на японска компания за търговия с метали през март и все още няма яснота какви са обвиненията. Изпълнителният директор на базираната в Токио Astellas Pharma Inc. бе заподозрян за шпионаж, отбелязаха медии в страната на Изгряващото слънце. През март властите нахлуха в пекинския офис на компанията, чиято централа е в Ню Йорк - Mintz Group, и задържаха петима нейни служители. През април Bain& Co. потвърди, че властите са разпитали служители в офиса им в Шанхай. Месец по-късно, през април, органите по сигурността на Китай са посетили клона в Шанхай на друга консултантска фирма от Ню Йорк Capvision.

Затова на неотдавнашен форум в Пекин председателят на MizuhoResearch& Technologies ТакехикоНакао обяви, че арестите без публична яснота за причините засилват безпокойството сред международния бизнес. Като направи уточнението, че японските компании искат да се разрастват в страната, но трябва да са предпазливи заради

задържането на директор без обяснение

"Ако има дори един такъв човек, хората започват много да се притесняват", поясни още Накао.

Инвеститорите са уплашени и заради все по-честите забрани за напускане на страната. Неотдавна WallStreetJournal публикува историята на старши изпълнителния директор в американската консултантска фирма за оценки на риска Kroll Майкъл Чан. Той нямал право да пътува в чужбина, тъй като бил обект на правителствено разследване. Същата съдба сполетяла и Чарлз Джунхъ, оглавяващ клона за инвестиционно банкиране на японската Nomura. С такава забрана е и роденият в Калифорния Хенри Кай.

Затова Държавният департамент на САЩ посъветва американските граждани

да преразгледат плановете си за пътувания в Китай, тъй като има рискове

Разбира се, не може да се изключи вариантът, че Пекин се опитва да си го "върне" в отговор на забраната на американския президент щатски компании да инвестират в Китай в индустрии с високи технологии. Но е факт, че през септември и октомври над 117 млрд. долара са се "изпарили" от капиталовите и текущите сметки на страната, което е сигурен сигнал за рекорден отлив, невиждан от 2016 г., констатират от инвестиционната банка GoldmanSachs. Затова все повече западни мозъчни тръстове смятат, че сега е най-подходящият момент за напускане на страната.

Независимо дали репресиите срещу западния бизнес имат основание, или не, факт е, че китайските милиардери също тихомълком напускат страната. "Форбс" констатира, че там вече са 562, а през миналата година са били 607. Макар че могат да прехвърлят извън страната до 50 хил. долара, заможните китайци имат много официални и неофициални начини да заобиколят тази забрана.

Според анализатори "бягството" им е свързано с притеснения за съдбата на арестувания строителен предприемач - собственик на Evergrande и някога най-богатият човек в Азия. Същата съдба застигна и Краля на технологичните сделки Бао Фан, задържан през февруари, но оттогава не е виждан.

Китайският бизнес е свръхпредпазлив

в инвестициите си заради всичко, което се случи с Alibaba Group Holding Ltd и съоснователя на компанията Джак Ма. "Прегрешението" му бе, че искаше да емитира акции на компанията си и да се финансира чрез световните борси, но му бе забранено от китайските регулаторни органи. През 2019 г. той ги разкритикува публично и след проблеми с властите бе принуден да се оттегли от управлението на гиганта, запазвайки част от акциите си. В продължение на няколко години той изучаваше селскостопански технологии в Испания, след което се отдаде на преподавателска работа в японски университет. Тези дни той публично изрази разочарованието си, че Alibaba върви надолу и вече е изпреварена от най-стария си конкурент PDD.

"Произволното наказание, което се налага на богатата класа, е различно от всичко, което сме виждали от 90-те години на миналия век", обясни пред западни медии Виктор Ших, професор по китайска политическа икономия в Калифорнийския университет.

Според него бизнесът ще търси диверсификация

в съседните страни и неслучайно в Сингапур луксозните апартаменти, продадени на китайци, са се увеличили с 10%, съобщават от компанията за недвижими имоти OrangeTee.

Според консултантски компании, ако през миналата година заможните китайци, напуснали страната, са били 10 800, тази те ще около 13 500. Но "бягството" на западния и китайския бизнес освен от предстоящия застой в икономиката и репресиите е провокирано и от още една надвиснала опасност и тя е евентуален военен конфликт с Тайван. Армията на малкия остров с тревога следи засилените маневри на китайски военни, а президентът му ЦайИнг-уен обяви, че страната е изправена пред "нарастващо военно сплашване, кампании в сивата зона, кибератаки и манипулиране на информация". Според анализатори струпването на военна техника около Тайванския пролив подсказва, че Пекин може да се възползва от всеобщия хаос в света и да се осмели да атакува.

От тази гледна точка, ако западните фирми в Китай днес имат кошмари, то те са свързани най-вече с притесненията, че могат да загубят огромните си инвестиции в страната. Точно както стана с компаниите с поделения в Русия преди да стартира "специалната операция" в Украйна.

Тогава, според анализ на WallStreetJournal, глобалният бизнес е загубил минимум 59 милиарда долара в резултат на санкциите и напускането на Русия, оставяйки там всичките си активи. Много компании, за да не предизвикат "земетръс" и панически разпродажби на книжата си, предпочетоха да премълчат точните загуби, но имаше и такива, които честно си признаха за

катастрофалните дефицити

Примерно петролният гигант BP PLC отчете счетоводна такса в размер на 25,5 милиарда долара върху участията му в Русия, отделно гигантът отписа акциите си в "Роснефт" на стойност 13,5 милиарда долара. При самолетната компания Aercap тази сума бе 2,7 млрд.

"Икеа" изостави 17-те си магазина в страната, "Кока-Кола" заводите си и т.н. Според анализатори на "Йейл" около 1000 компании са поели драматични загуби, напускайки Русия в знак на протест срещу войната.

Днес бизнесът отказва да рискува втори път, трупайки подобни колосални дефицити в Китай, и предпочита да "бяга" в съседен Виетнам, за който се смята, че води проамериканска политика.

Дали Пекин ще успее точка по точка да опровергае страховете на глобалните компании, връщайки си статута Фабрика на света, тепърва ще разберем.