Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
СНИМКА: Пресцентър на БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

9 партии, повечето от лидерите на които са били депутати от БСП, както и мандатоносител на правителството "Кирил Петков", влязоха в патриотичния фронт, който Корнелия Нинова обяви. "Днес провеждаме среща с 16 партии, с които си сътрудничихме на местните избори. Това са партии от левия спектър, център и патриотични организации. Преди изборите си поставихме цел, заедно да променим досегашния модел на управление на ГЕРБ и постигнахме добри резултати." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг преди срещата.

Сред формациите са "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев, Партия на зелените, която се създава от Христо Порточанов през 2001 г. след разцепление в Зелена партия,  ПП "Свобода", създадена от бившия атакист Павел Чернев.

Следват няколко партии, чиито лидери са били депутати от БСП през годините. Така например Политически клуб "Тракия", в чието ръководство беше бившият офицер Тодор Бояджиев, също бил и депутат от коалицията на БСП. Начело и на ПП "Българската левица" е някогашен депутат от БСП - Боян Киров. Пак бивши партньори на червените са и ПП "Български социалдемократи" начело с Георги Анастасов, както и ПП "Нова зора" на Минчо Минчев, "Движение на социален хуманизъм" на Александър Радославов, ПП "Българската пролет" на Велизар Енчев. В групата нови партньори е и ПП "Съюз за отечеството", който дълги години бе оглавяван от Гиньо Ганев. И Политически клуб "Екогласност" е бил коалиционен партньор на БСП в парламента. ПП МИР пък се отцепи от столетницата.

Най-странен е случаят с Политическо движение "Социалдемократи", което бе мандатоносител на правителството на "Продължаваме промяната" в предния мандат, когато премиер бе Кирил Петков, но напусна коалицията. Преди това дълги години е било коалиционен партньор на соцпартията.

Корнелия Нинова уточни, че това са партии, с които БСП има избрани кметове и общински съветници и с които формира мнозинства в общинските съвети по места.

"Тоест това вече е изпитано партньорство. Стъпвайки на този опит, сме се събрали да разговаряме как да го продължим и как да направим един голям фронт ляво-център-патриотичен. Първата ни конкретна тема е бюджетът, как да си сътрудничим по тази тема, какви предложения да направим като парламентарно представена партия", допълни Нинова.