Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Габриела Банкова е твърдо решена да продължи гладната стачка пред Съдебната палата не само заради себе си, но и заради другите като нея.
Габриела Банкова е твърдо решена да продължи гладната стачка пред Съдебната палата не само заради себе си, но и заради другите като нея.
  • В базата данни на МВР фигурирала като мъж
  • Останала в полицията само 30 минути

В районното управление ме съблякоха, за да проверят дали съм мъж или жена, разказа пред "24 часа" трансжената Габриела Банкова, която от понеделник протестира в София и е обявила гладна стачка, защото не може да смени личната си карта. 

В четвъртък следобед тя беше отведена в 4-то районно управление на МВР, на чиято територия е Съдебната палата. Причината била да се изясни самоличността й. 

Полицаите, които конвоирали Габриела до управлението, което е в кв. "Лозенец", били много внимателни. Там обаче с нея разговарял по-висш полицай, който й говорил в среден род, използвал думи като "същество", описа преживяванията си трансжената. После обяснил на Габриела, че в базата данни на МВР фигурира като мъж. Затова и събличането й било извършено от мъж, който също се почувствал много неудобно, твърди Габриела.

Целият престой в районното продължил около 30 минути, след което тя била пусната. Оттам Габриела директно се върнала пред Съдебната  палата, където продължава нейната гладна стачка. Сега нейните адвокати щели да подадат жалба, но самата Габриела не успя да уточни до коя институция.