Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Николай Литов
Бойко Борисов СНИМКА: Николай Литов

Автор: Павлета Давидова

  • В тези 3 г. се направиха всички възможни глупости и затова държавата е на тоя хаос. В момента всичко е олевяло и предлага максимума, а няма събираемост и инвестиции, заяви лидерът на ГЕРБ
  • Борисов ще изчака гласуванията в Столичния общински съвет, а и в Народното събрание за дерогацията, дали "има нова сглобка от проруски партии"

  Искам да напомня на Кирил Петков, че беше петък вечер, към 5 и нещо и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев - ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Това разкри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари.

"Казах - гласувайте за кандидата на правителството. Той в прав текст ми каза, че правителството ще падне, ако не вземат София", разкри Борисов какво е задържало кабинета на акад. Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса, че ПП-ДБ са обвинявали БСП и "Възраждане" за прокремълски и пропутински партии, а сега преговарят с тях за мнозинство.

"ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – "Възраждане" и БСП", категоричен е Борисов.

"Ако гласува с тях в София (Кирил Петков - бел ред.), ще го питам по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция", настоя Борисов.

По думите му избирателите на ГЕРБ са гласували поравно и за Терзиев, и за Григорова, някои не са гласували изобщо.

"С тази част Терзиев стана кмет", натърти Борисов. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха, добави той и подчерта, че никога няма да си промени мнението срещу кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (СОС).

Борисов се закани утре да обясни ситуацията и на европейските посланици.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса на въпрос дали вижда "Възраждане" като опция, предвид факта, че и преди е бил в коалиция с подобни формации. И обяви въпроса за нахален и хейтърски.

"Във Варна, в София, в страната са в коалиция, в Банкя дори. А вие задавате на мен тоя въпрос! Утре ще разкажа на посланиците. Аз се отнасям с уважение към "Възраждане", но ние сме евроатлантическа партия. Патриотичното не е лошо, аз го обичам, национализмът е друго", поряза той опцията за коалиция с хората на Костадин Костадинов.

"Не искам да споря с акад. Денков, само доктор инженер съм. Ние сме склонни да се откажем от всичко, но дефицитът трябва да стане 2, 1, 0 процента", коментира той защитата, която премиерът направи на бюджета, предлаган от финансовия министър Асен Василев.

Борисов отново настоя:

"Бюджета, в този му вид, няма да го подкрепим. Финансовият министър Асен Василев да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против". Въпреки това обаче, бюджетът няма да е причина правителството да падне.

Според него дълговата криза е факт.

"От тук насетне и ние имаме вина, в тези 3 г. се направиха всички възможни глупости и затова държавата е на тоя хаос. В момента всичко е олевяло и предлага максимума, а няма събираемост и инвестиции. Няма нищо, което да ни даде основания да кажем: "Догодина ще сме по-добре", обясни той защо ГЕРБ настояват за консервативен бюджет.

И обясни, че исканията им за пари за местната власт са за всички общини, но "при положение, че чертата в бюджета излиза и той е реалистичен". Иначе - 3 г. нямаше нищо в общините, могат да изкарат още една, добави Борисов. Ние сме казали, че ще подкрепяме само неща, които считаме за правилни, добави Борисов на въпрос ще оттеглят ли подкрепата си към кабинета.

"Не съм съгласен с тези дългове. Трябва да взимаме толкова дълг, колкото имаме да връщаме стар. Това е честно към внуците и младите хора. Тези пари не сме ги изработили. Асен Василев не ги е събрал", настоя лидерът на ГЕРБ. 

Все пак Борисов одобри поведението на Василев във връзка с "Балкански поток". 

„Цялата му стойност се изплаща за 1 година, а той има живот 75 години. Сиреч Бойко Борисов е направил печатница за пари. 100% собственост, която само за 1 година се изплаща и го има планирано в бюджета. Надявам се хейтърите да ми се извинят. Да кажат: „Браво. Направил нещо хубаво за българския народ, което 30 години носи доход", настоя той.

Борисов се ядоса, че ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП "изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията".

„Нямам обяснение защо за газа приехме всичко и платихме скъпо, а за петрола ще пада правителство. Кой има облага? Тези измишльотини, че било заради хората и идвала зима. А защо не направихме дерогацията да отпадне лятото", гневен бе лидерът на ГЕРБ. 

"Когато става въпрос за "Газпром", чувахме, че свободата струва скъпо. Прекратихме договора и дадохме огромни пари. Това ни режеше от зависимостта от руски газ. Каква е разликата между газа и петрола?", попита той.

Някой има голяма облага от това, заподозря лидерът на ГЕРБ. Но призна, че предложението на Делян Добрев за отпадане на дерогацията не може да стане за 3 дни.

"А защо да не е до 31 декември? Защо не го направихме лятото, тогава бе топло", попита още той. Борисов ще изчака гласуванията в СОС, а и в НС за дерогацията, дали "има нова сглобка от проруски партии".