Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов
  • Бюджетът да се върне и преработи, постави условие Борисов и прие позицията на депутатите: няма да подкрепят финансите на държавата за догодина, ако в него не са разписани приоритетите на ГЕРБ - конкретно какви пари за кои места и кои инфраструктурни проекти ще отидат
  • Две неща могат да изкарват ГЕРБ от "сглобката" - бюджетът и корупцията
  • ГЕРБ чакат реакцията на ПП-ДБ и са "готови на всякакви варианти - да продължим или не", но няма да лъжат хората, които са гласували за тях
  • Парламентарната група оцени: неизпълнение в 90% на целите, записаните в управленската обща програма на правителството
  • Десислава Атанасова предложи "разглобка", ако приоритетите на ГЕРБ ги няма в бюджета
  • Нещата няма как да продължат като досега, отсече Томислав Дончев

"Повече не трябва да ни наричате сглобка. В тази превърнала се в цинизъм дума не виждам нищо рационално или добро за хората". Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. В Ново село лидерът на ГЕРБ си дал сметка, че "евроатлантизмът" - "също дума трудна за преглъщане", е единствената, която ги държи. "Ако днес категорично не казваме "тръгваме си", стои само това. Светът е толкова сложен, война в Украйна и Израел, напрежение по много фронтове. Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната", обясни той и посочи, че всичко останало било в противовес на идеологията на ГЕРБ".

2 неща могат да изкарат ГЕРБ и са по-важни от евроатлантизма в "някакво съвместно управление" - бюджетът и корупцията, отсече Борисов. "В сферата на производството на петролни продукти и всичко, свързано с тях, година и половина има висша степен на корупция", гневен бе той. Кой, как и защо - ГЕРБ чака разследване.

Борисов припомни, че "техен министър ходи с охрана", защото е заплашван от "депутати, бели якички", визирайки министъра на електронното управление Йоловски. "Вярно ли е? Не виждам оставки, решения. Всичко гузно мълчи. Да отшуми и мине", ядоса се той.

Лидерът на ГЕРБ напомни какво е събрало управленската коалиция - правосъдна и конституционна реформа е била идеологията, но и да се изгради инфраструктурата на България, а общините да се поддържат така, че не всички да бягат в София.

Борисов е във Велико Търново за среща на актива, като предварително бе анонсирано, че днес партията ще реши дали и как ще продължи колаборацията си с ПП-ДБ за съществуването на кабинета "Денков-Габриел". Проведе се заседание на Изпълнителната комисия, след което и среща в разширен състав - с кметове, общински съветници и областни координатори на партията.

Този път ПП-ДБ ще срещнат сериозен отпор в цифрите на бюджета, закани се по-рано към партньорите си в (не)коалицията Борисов.

"Сега Асен Василев е длъжен вместо да раздува, да слага несъбираеми неща, да си го направи (бюджета - бел ред.) реален. Кметските избори минаха. Да кажем: "3-те години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи. Няма да се вдигат пенсии, ще се замразят на това ниво. Ще се дадат пари на общините, за да се раздвижи инфраструктурата. Това е честният разговор с българите", отсече по-рано днес лидерът на ГЕРБ.

Своеобразен домакин на срещата е кметът на Велико Търново Даниел Панов. "Повече не може да работим по този начин. Нас ни избра народът и трябва да се борим за добра изпълнителна власт, с която има добра комуникация и ще работи за развитие на градовете. Нямаме време за нови нулеви мандати", обърна се той към колегите си, възмущавайки се от отношението на настоящите управляващи към местната власт. "Въпреки че сме победители, продължават да ни мачкат и с бюджета", каза Панов. Той се надява в новите разчети на държавата да имат подкрепа от депутатите и да се борят за всичко, което не можаха да изпълнят. Нужда е коренна промяна и работеща държава, най-вече за хората, които питат кога тя ще започне да работи", каза Панов.

На заседанието бе отчетено, че кметове на ГЕРБ управляват в 133 общини с близо 50% от населението на страната, а общинските съветници от листите на партията са 1499, т.е. най-много от всички останали партии и коалиции. Съотношението на гласовете спрямо ПП-ДБ е 2:1 в полза на ГЕРБ. Кметовете на кметства пък са се увеличили от 699 на 1095.

Депутатът Делян Добрев отбеляза, че в Хасково ПП-ДБ имат само трима съветници, предният мандат само ДБ имали 4. "Сега като се събраха, от 4 станаха 3. И това им е много", каза той. Добрев напомни, че тезите му за "Лукойл" са се доказали. Той нарече ПП-ДБ "мними евроатлантици" и напомни предложението си за отпадане на дерогацията в срок от 3 дни. "Настана вой, плашат с какво ли не. А как 2021 г., когато се работеше с неруски петрол, цените бяха по-ниски?", попита бившият министърът. Мнимите евроталнтици ги видяха и в Европа, добави той.

Потвърдили се очакванията му кабинетът да завиши нереалистично приходите в бюджета. "Има неизпълнение на приходната част с 2 млрд. и към момента. За догодина залагат 40 млрд. Над 20% на реално събраните тази година. Откъде ще дойдат тия 7 млрд. тях не ги интересува. Те ще карат до март и после не се знае накъде ще отпрашат", прогнозира той какво ще се случи след ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Според него финансовата рамка е правена отзад-напред. Правели го "да са хубавите". "Трябва да приканим настоятелно финансовият министър да не внася този нереалистичен бюджет, да си коригира приходната част, а не да си измива ръцете с НС", настоя депутатът.

Николай Нанков призна, че са загубили областния град Ловеч, но кандидатката за кмет загубила не от местната коалиция, а от "новата сглобка по места - ПП-ДБ, Възраждане, БСП, Левицата и т.н.".

Нанков се ядоса, че обещаният от Асен Василев милиард, който би трябвало да е заделен за общините, е "имагинерен и не почива на реална база, както бе разписано в нашата спогодба с ПП-ДБ". А би трябвало да има целево финансиране за общински проекти по линия на нарочен фонд. До края на септември трябваше да има методика, разписана в регионалната комисия, за инфраструктурни проекти по 3 направления. Ще настояваме този милиард да се разходва с целеви проекти за конкретни общини. 2,5 г. имало приказки "под шипковия храст" и нищо налице. Той прогнозира забавяне на магистрала "Хемус". Ядоса се от липсата на 50% разходване на средства в Северна България и толкова в Южна - продължавал старият подход за ресурс само към Южна България. За северната част на страната само обещания, гневен бе той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отбеляза, че е трябвало да се работи за синхрон с ПП-ДБ за управленска и законодателна програма. "Тя е факт, няколко месеца по-късно, след като е преполовен мандатът на настоящото ротационно управление, с премиер акад. Денков и министри единствено и само от ПП-ДБ, с изключение на МВнР. Оценката на нашата ПГ е - неизпълнение в 90% от записаните в управленската обща програма на правителството цели", каза тя.

Депутатите не само, че не дават добра оценка, а според Атанасова трябва да са по-критични. "Пълно неизпълнение на някои секторни политики. Плюс очертаващ се сериозен дефицит", изреди тя. Според нея има и странни мерки за вдигане на събираемостта, които не са обсъдени с ГЕРБ и експерти. "Не заслужават подкрепа и моля националното събрание да даде мандат на нашата ПГ не само да е критична, а и да не подкрепя нито една от тези мерки, които наш бивш финансов министър нарече "полицейщина в публичните финанси", настоя Атанасова. Тя имаше предвид облагането на билкари, бонус-донос и отнемането на автомобили и жилища. Може да въведат и софийско жителство, вметна Атанасова. "Очертава се най-лошото финансово управление от 25 г. насам - дълг, дефицит, липса на инвестиции и нови данъчни тежести. Голям шлем от провали ни очаква", смята тя.

Затова депутатите не искат да приемат мерките, които не одобряват в предложения бюджет. "Да не приемаме законодателна инициатива, която не е съгласувана с парламентарната група, да не участваме, включително и в пленарни заседания, в които министри на ПП-ДБ предлагат законопроекти, които не са съгласувани предварително. Това е предупреждение към нашите колеги. Внимателно да прочетат този документ, да го анализират. И ако това, което заявяваме като приоритети, не се случи и не се реализира в държавния бюджет, г-н Борисов, аз предлагам "разглобка", каза Атанасова, а залата започна да ръкопляска.

Според Томислав Дончев правителството е направило много малко. Единственото, което е заслуга, по-скоро на НС, е съхраняването на геополитическата ориентация на страната. "Изправени сме пред избор. Не е оперативен, спонтанен или лек. На кръстопът. Уж низ от възможности, но във всички средновековни текстове "Дяволът те чака на пътя", каза той. Според него има 3 възможности. Първата - разваляне на сглобката, с риск "този спазъм на демокрацията да не роди нищо". Вторият - нещата да продължат като досега. "Тоя вариант го няма, това е сигурно. Няма да продължим както до сега. Влизаме в по-сложната дискусия за третия вариант", каза зам.-шефът на партията. Според него управляващите трябва да скъсат с рефлекса за провеждане на политически репресии, който не бил изчезнал. Към правителството може да има дълъг списък с изисквания, сред които и реалистичен бюджет. "Крайно време е да напуснат тия светове, дето обитават - дигитални или фантазни, и да дойдат при нас. Човек не може да си играе с числата така, особено ако става дума за бюджет. Време е да се върши нещо. И да се държат възпитано", каза Дончев.

"Няма да позволим да ви превърнат в декоративни кметове. Това е кмет, който е хубав, радват му се и не може да свърши нищо. 3 г. българските общини нямат никакво допълнително финансиране", гневен бе той.

Бойко Борисов не си спести и критиките по бюджета, предлаган от финансовия министър Асен Василев. Проблемът на ГЕРБ била идеологията. "Ние сме консервативна дясна партия. На глас сме изричали - преди избори "няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък". Това се казва физиономия, идеология на хора, които искат правилно управление на публичните финанси. Затова слагахме такива като Дянков и Горанов, които казваха на всички кметове - не може, няма пари за толкова много", обясни бившият премиер.

"3% дефицит са точно 3 магистрали. 7 млрд. ги няма в бюджета днес. Взети и махнати. Няма ги, но вие си мълчите", гневен бе той.

Според него заради сглобките по места било станало ясно, че бюджетът в НС може да се приеме и без ГЕРБ. "Така са се сглобили. Такива като Борис Бонев в София ми дават основания да им кажа - там, където се молите, в тая църка, там си направете и бюджет. Ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани - за Монтана това, за Плевен, за Търговище, Търново - това... Аз знам парламентарната група какво ми казва с тази заплаха, но ще се присъединя към нея. Няма ли написано, гарантирано, няма да се поддадем повече - иди при Цеков, а той при Василев, айде обратно и т.н.", прие той думите на Десислава Атанасова.

"Ние нито имаме заместници във финансите, нито в икономиката, здравеопазването и т.н. Затова няма да носим повече отговорност за безобразията, които правят (б.р. ПП-ДБ)", поясни Борисов.

"Няма ли я "Хемус", Русе-Търново записани - няма какво да си говорим. Ако искат с решение на парламента може да го направим", каза лидерът на ГЕРБ. И настоя, че бюджетът трябва да се върне, "не да ги унижаваме", а финансовият министър да каже откъде да се отреже. "Ако колегите го направят, ще имат година бонус от нас. Разбирам - като има дефицити, трябва да има време да се изчистят. Но те не се чистят, като наливаш в социалните системи милиарди и лишаваш общините от инфраструктурни проекти само за да издържиш още година. Догодина това ще се мултиплицира, нито инвестициите ще станат повече. А с тия 15% данък за големите инвеститори не само няма да дойдат нови, а ще почнат да бягат и тези", смята лидерът на ГЕРБ. И призова кметовете си да не се връзват да вдигат данък сгради, защото ще излязат лоши.

Борисов даде зелена светлина на преговорния екип да съобщи решението им на ПП-ДБ. "Според тяхната реакция сме готови на всякакъв вариант. Може да продължим, или не. Но не може да излъжем хората. Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас. Ако не може да управляваме поради недостига на депутати в НС, не означава, че трябва да предаваме хората, които са гласували за нас", отсече Бойко Борисов.

Десислава Атанасова предложи "разглобка", ако приоритетите на ГЕРБ липсват от бюджета за 2024 г.
Десислава Атанасова предложи "разглобка", ако приоритетите на ГЕРБ липсват от бюджета за 2024 г.

Posted by Boyko Borissov on Saturday, November 11, 2023