Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев

Случайно погледнах телефона си преди малко и видях датата на голямото поражение.

"Битката на народите" се случва край Варна на 10-ти ноември 1444, в нея загива 20-годишния крал-войн Владислав III Ягело, според османски източници пред очите на самия султан Мурад II, който също участва в битката. Сам по себе си този факт е важен -- тогава главнокомандващи на армиите са самите държавни глави. В случая, Полско-Унгарското кралство буквално губи своята, защото Владислав е обезглавен.

100 000 османци, сериозно подпомогнати от корабите на християни-генуезци се изправят срещу по-малко от 20 000 кръстоносци. Било е сеч и ужас.

Израстнал съм на километри от това бойно поле и с историята за този Втори кръстоносен поход(първият е година преди това и е почти успешен), в който Владислав, заедно с Ян Хунияди повеждат християнско рицарство срещу османските войски. Въображението ми е било винаги провокирано от "спомена" за тази битка, която с годините става все по-многопластова, по-разнолика, все по-интересна.

Та, добре е да се помни, че на днешна дата, 10-ти ноември в България пада не само Тодор Живков, а и един истински крал. Буквално.

*От фейсбук