Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Архивни документи доказват, че са го
финансирали с 3 млн. марки, за да извади с
революцията Русия от Първата световна война

В наши дни историците почти единодушно признават, че в основата на всички събития, свързани с Октомврийската революция, е Първата световна война. Царска Русия участва активно в нея и до 1917 г. тя е загубила повече от три милиона души на фронта. Февруарската революция в Русия вдъхновява германците, които са се оказали в безнадеждна ситуация в продължителна война на два фронта. Благодарение на нея за тях възниква реална възможност да извадят Руската империя от войната.

Не друг, а Уинстън Чърчил в своята драматична проза по-късно обобщава решението на германците: "Те обърнаха срещу Русия най-зловещото оръжие - транспортираха Ленин в запечатан камион като чумен бацил от Швейцария."

В същото време на Ленин му се струва, че е пропуснал целта на живота си, но през април 1917 г. с помощта на германските власти той и още 35 негови съратници

напускат Швейцария

през Германия

и се отправят с влак за Русия. След това преминава последователно през Швеция и Финландия. А пристигането му на гарата в Петроград е превърнато в паметно събитие, което е вдъхновило много творби на социалистическия реализъм. Между тях са и картини от съветски художници, които години след това, напълно в духа на времето, добавят и Сталин на платната си, който в действителност не е присъствал на събитието.

В същото време дори на Запад за дълги години връзката на Ленин с германското военно командване се смята за не много достоверна легенда. Сериозните историци предпочитали да говорят по-скоро за "съвпадение на интереси" и

"липса на преки

доказателства,

че Ленин е финансиран от германците".

Тази неяснота по въпроса, провокирана донякъде и от изчезването на автентична документация в пожара на Втората световна война, доминира до 1964 г.