Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виолета Донева
Виолета Донева
  • 19-годишното момиче, което е в  затвора от година, плачейки, разказа пред СГС, че от 13-годишна се дрогира
  • Употребявала почти всичко - от пико и кристали до амфетамин и кокаин

Не издържах и взех всичко, което имах - три- четири “картончета” ЛСД, гъби и трева. Мисля, че имах скандал с баба, помня шептене, а после, че бях в лудницата и ме връзваха. Така 19-годишната Ивет Стайкова, внучка на актрисата Виолета Донева и режисьора Людмил Стайков, описа 19 октомври 2022 г. - деня, в който е убита нейната баба, и дните след това.

Плачейки, момичето даде обяснения в Софийския градски съд. То предварително беше написало на тетрадка какво ще каже, но и отговаряше на въпросите на прокурора и адвокатите.

Според обвинението с особена жестокост и гняв Ивет е

наръгала 54 пъти

с кухненски нож

баба си

в тоалетната в жилището на актрисата в столичния кв. “Изток”.

Престъплението е извършено в интервала между 19,30 ч на 19-и и 5,30 часа на 20 октомври 2022 г. Тялото на Виолета Донева е открито на 22 октомври, след като нейните приятелки се притеснили, че не им вдига телефона.

Ивет пристигнала да живее при баба си на 18 октомври, защото напуснала апартамента на гаджето си Виктор Лозанов. Той и майка му я докарали до жилището на Виолета Донева. Младежът предупредил актрисата да прибере всички ножове и остри предмети. Ивет се скрила в една стая и не се показала повече. В този момент тя била само на марихуана.

“Накрая не издържах и взех всичко, което имах - 3-4 картончета ЛСД, гъби и марихуана”, разказа Ивет. По думите ѝ помнела само гласове и шептене. Следващият ѝ спомен е как я връзват в лудницата. Момичето се отзовава в психиатрията в Пазарджик, защото буйствало във влака за Пловдив. Качва се в него, след като напуска дома на баба си.

Ридаейки, Ивет описа живота си, а съдът ѝ даваше почивки, за да се успокои. Момичето, което е дъщеря на режисьора Иво Стайков, започнало с трева и хапчета на 13-годишна възраст. На 14 г. вече два-три пъти месечно взимало и ЛСД.

“На 15 г. ме

арестуваха.

Нашите се

разделиха,

с майка ми се изнесохме при баба ми и дядо ми. През повечето време бях на амфетамини. Не спях, не ядях”, разказа тя. После се изнесла на квартира и започнала да взима тежки наркотици - пико, амфетамини, метамфетамини, ЛСД, кристали, дизайнерска дрога, кокаин. И така 3 години. На 17 г. започнала да халюцинира. “Виждах и чувах ужасяващи неща”, призна Ивет. Мъже с маски я преследвали, чувала гласове, изпадала в паника. Веднъж толкова се уплашила, че повикала полиция, защото си помислила, че “преследвачите” ѝ ще я убият. Наркотиците я правели агресивна към другите, но и към нея самата. Ивет искала да се самоубие, изпращала на баща си съобщения, че ще го направи. Майка ѝ я завела на психиатър, който ѝ поставил диагноза - метамфетаминова психоза. Разбрали се, когато стане пълнолетна, да постъпи в комуна, после спряла да ходи при доктора.

“Когато се приберях, трябваше веднага да изляза. Баща ми ме вкара в лудница”, каза Ивет.

През юли м. г. тя напуснала квартирата и се прибрала да живее при родителите на майка си в кв. “Овча купел”. В изблик на гняв потрошила стъкло на врата, нарязала се, скарала се с тях и те я изгонили, “почувствала се като куче”. Тогава отишла да живее при гаджето си Виктор на бул. “Черни връх”. През септември искала да скочи от 23-ия етаж на строеж на бул. “Христо Ботев”, но полетяла от 4-ия. Прибрала се на собствен ход в дома на Виктор, макар че била с пукнат таз.

Той също беше разпитан от съда. Според него Ивет изглеждала като газена с кола. До този извод стигнал, защото се занимавал с изкуство и познавал човешкото тяло. В “Пирогов” установили наркотиците в тялото на момичето. Тогава и майката на Виктор разбрала, че се дрогира. Ивет обаче си тръгнала и от болницата.

На 15 октомври 2022-а, докато спял, тя го събудила с викове, че кърви. Според прокуратурата го е наранила с нож в гърба. Виктор, който в съда я бранеше и ѝ пращаше въздушни целувки, не разбрал да го е порязала. Ивет обаче станала агресивна, опитвала се да му удря шамари и на 18 октомври пожелала да се махне от дома на гаджето си. Виктор и майка му потърсили родителите ѝ, но те не се отзовали, затова се свързали с баба ѝ.

“С баба ѝ

най-добре се

разбираха

Тя беше единственият ѝ родител. Беше от малкото хора, които видимо се притесняваха за нея”, каза Виктор. Приятелки на актрисата, които бяха разпитани в съда, обясниха, че баба ѝ и пращала пари. Според Виктор пари давал и дядо ѝ Людмил Стайков.

По време на убийството Ивет е в началото на 12-и клас, не е работела.

Прокурорът Камен Господинов я попита откъде е намирала средства за дрогата.

“Набавях си по всякакъв начин, назаем, теглих бързи кредити”, обясни момичето.

“Вземах наркотици, защото не знаех как ще изкарам деня. Имах само една мисъл, че трябва да го направя. Ако не вземех, започвах да треперя, чувствах напрежение”, добави тя.

Ивет имала дневник. Бежова тетрадка, в която си записвала разни неща, повечето неясни, но също, че

искала “да стане

бог, защото

хората са

човешки

отпадък”

В тази тетрадка определяла хората като емоции. Виктор например като страх, а баба си Виолета като тъга. Написала, че животът е игра, говорила за човешките нищожества.

“Но в градинките по центъра всеки си говори, че е божество”, обясни Виктор.

На 19 октомври м.г. той и майка му на два пъти се обаждали на Виолета Донева, за да проверят какво става. Но не се чули с Ивет, защото била в банята. На 20 октомври вече никой не вдигал телефона. Приятелка на актрисата също трябвало да се чуе с нея в този ден. Въпреки че много пъти звъняла, никой не се обадил. Тогава тя и още една тяхна приятелка се свързали с домоуправителката на входа. Потърсили сина на актрисата - Иво Стайков, който пристигнал на следващата сутрин. Повикали ключар, който отворил вратата. Стайков-син влязъл, веднага излязъл и казал, че около майка му има много кръв. Дошли полиция и медици. По това време Ивет е вече в психиатрията в Пазарджик.

Ивет Стайкова в съда
Ивет Стайкова в съда
Ивет
Ивет