Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

Не очаквам изненади на балотажа, казва той

- Г-н Стойчев, помогна ли им на Ваня Григорова и Васил Терзиев, че до момента не са били политически ангажирани?

- Това винаги е било плюс в българския контекст, всички обичат да изтъкват, че са нови, че не са участвали в досегашния корупционен модел, но Терзиев и Григорова определено

не са хора без

публичен опит

Единият е мениджър на голяма фирма, а Григорова е синдикалист и общественик, освен това тя не слизаше от тв екраните. Тоест и двамата имат голям опит в своята сфера и са доста сходни. Терзиев ще акцентира върху опита си в управлението на хора и ресурси, а Григорова - на този във всички области на социалната политика. Ако трябва да се обобщи - двамата се представят доста адекватно и не са хора, дошли от нищото.

- На какви избиратели разчитат оттук нататък?

- Терзиев ще търси изключително и само пълната мобилизация на електората на ПП-ДБ и “Спаси София”, въпросът е те да отидат да гласуват, още повече когато залогът е такъв -

отдавна

чакана победа

Мисля, че Терзиев няма интерес от голяма избирателна активност, защото неговият електорат е достатъчно мотивиран. При Григорова е обратно - голямата активност ще работи за нея, защото предполагам, че тя ще отправи послания към най-широк кръг хора с леви, десни убеждения, ще говори против “сглобката” и т.н.

- Има ли вариант факторът “ДС” да сработи на балотажа?

- Видяхме хората, за които това има значение, колко са - това бяха гласоподавателите на Вили Лилков. София чисто поколенчески се промени,

за младите ДС е

овехтяла тема,

звучи направо архаично за родените след 1980 г.

Други очакваха, че на Терзиев негативно ще се отрази коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ, но нищо подобно не се случи. Електоратът я разбра, преглътна я и сега се работи за разширяване на влиянието.

- Ученическата ваканция между двата избора повлия ли на резултатите - факт е, че мнозина заминаха още миналата седмица на почивка?

- Това винаги е проблем, но тя е пресметната като фактор. Младите, които някога гласуваха за ГЕРБ, обичаха да пътуват, но те нямаха такъв силен ангажимент към партията, какъвто сега имат избирателите на ПП-ДБ. Това са хора, които живеят в София, те ходят на море през лятото, но през останалото време обичат да прекарват времето си в столицата, не мисля, че са почитатели на вили, паланки и т.н. Това е специфичен електорат.

- Очаквате ли някакви изненади на балотажа?

- Не, никакви. Вероятно ще има машинно гласуване, никой не оспорва резултатите. Интересно е да видим дали ще има институционални последствия и дали ще има последствия за това едно към едно повторение на “Костинбродската афера” - преди бе дело на прокуратурата, сега - на ДАНС. Ясно е кой е силният човек там.

- Кой е?

- Шефът на агенцията се назначава от Румен Радев. Известно е, че

той мрази да греши,

и предполагам, че по пет пъти е пресмятал всеки ход, за да не се провали отново, както стана с лансирането на “Продължаваме промяната”. Може да се каже, че след това се обгражда изключително и само с хора, които познава от години много добре. Затова допускам, че сегашният шеф на ДАНС се ползва с голямо доверие от страна на президента. Както се казва на шега - вероятно и едно кафе няма да изпие, ако не го съгласува с него.

- Какво ги очаква двамата кандидати при евентуална загуба?

- И двамата са хора с активни кариери. Той вероятно ще се върне към частния си бизнес и едва ли някога ще се занимава отново с политика, но ако спечели - това може да е старт в кариерата му. След кметуването може да погледне към премиерския или президентския пост, кой знае? Това изцяло зависи от ПП-ДБ, ако решат да го развиват.

Докато Григорова без проблем може да се отдаде на своята синдикална дейност.