Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЗО прогнозира драматично увеличение на нуждата от грижи за очите в близко бъдеще, след като проучвания показаха, че до 2050 г. почти половината от световното население ще има проблем със зрението.

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СЗО прогнозира драматично увеличение на нуждата от грижи за очите в близко бъдеще, след като проучвания показаха, че до 2050 г. почти половината от световното население ще има проблем със зрението. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

2,2 млрд. по света имат проблеми със зрението

Информационните технологии облекчиха живота ни в много отношения, но ни изправиха и пред неподозирани предизвикателства като проблеми с психичното здраве и застоялия начин на живот. Пандемията ускори щетите, които сме смятали, че ще понесем след десетилетия. Заради прекаленото взиране в светещи екрани те буквално ни връхлитат за месеци.

Преди половин година близко детенце бе диагностицирано с късогледство, след като за много кратко време изведнъж започна да не вижда какво учителят пише на дъската. Мина преглед, сложиха му очила и му забраниха да прекарва повече от два часа на ден пред компютъра. И макар да спазваше дадените указания от офталмолог, след по-малко от година се оказа, че очилата му трябва да бъдат увеличени с още половин диоптър.

Естествено тази новина предизвика смут у неговите родители. Започнаха да търсят допълнителни консултации и съвети. Да четат онлайн коментари на майки и бащи, изпаднали в сходна ситуация. Така се оказаха в милионната армия на тези, които

са приемали зрителните

затруднения за проблем

само на възрастните хора

и са останали неприятно изненадани от факта, че вече не е точно така.

Световната здравна организация прогнозира драматично увеличение на нуждата от грижи за очите в близко бъдеще, след като някои проучвания показаха, че до 2050-а година почти половината от световното население ще има проблем с тях. Смята се, че към момента най-малко 2,2 млрд. души изпитват зрителни затруднения, като при половината от тях е можело да се предотвратят, ако е била потърсена рано специализирана помощ.

“Някои хора не обръщат внимание на очите си, което те заслужават. Понякога пропускат годишни очни тестове, които играят решаваща роля при откриването на състояния като катаракта, глаукома и свързаната с възрастта макулна дегенерация. А всички те, когато бъдат идентифицирани рано, могат да бъдат управлявани ефективно”, казва офталмологът Йорн Слот Йоргенсен пред “Индипендънт”. По думите му

пандемията влошила

проблемите - особено

за увеличаване

на късогледството

Заради преминаването към дистанционна работа хората са станали по-склонни да прекарват дълги часове пред екрани дори в свободното си време. А това често води до цифрово напрежение на очите, характеризиращо се със симптоми като сухота в тях, главоболие и замъглено зрение. Затова офталмолози препоръчнат да се следва правилото 20:20:20 - на всеки двайсет минути да отделяте поглед от екрана и да гледате нещо, което е на поне 6 метра за най-малко 20 секунди. Ако е природа, още по-добре. Освен това да не забравяте да мигате, когато сте пред компютър или телевизор, защото така се предотвратява изсушаване на очите.

“Лошата диета, в която липсват основни неща като витамини А, С и Е, и минерали като цинк, също може да навреди, тъй като тези хранителни вещества са жизненоважни за зрението и цялостната функция на очите. За да ги поддържате здрави, от съществено значение е да се храните балансирано с много листни зеленчуци, разноцветни плодове и зеленчуци, както и източници на омега-3 мастни киселини”, посочва Йорн Слот Йоргенсен.

Друг скрит унищожител на очите са цигарите. Проучвания са показали, че във всяка възраст пушенето увеличава риска от развитие на катаракта и на макулна дегенерация, а пушещите диабетици са застрашени от диабетна ретинопатия. Също така тютюневият дим влошава сухотата в очите.

Заради финансовата криза напоследък специалистите се сблъскват и

с проблема на

неподходящите очила

За да избегнат по-големи разходи за преглед и купуване от оптика, някои хора отиват в смесени магазини с евтини стоки и просто си купуват очила, с които смятат, че виждат по-добре. Само че често това означава засилване на проблема, а не намиране на решение. По същия начин стоят нещата и със слънчевите очила. Когато избираме сами такива и от неизвестни производители, рискуваме да се натъкнем на продукт, който не е с достатъчна ултравиолетова защита. И ако го използваме прекалено дълго и гледаме с него пряко към слънцено, да увредим зрението си.

Специалисти предупреждават, че съществува и широко разпространено погрешно схващане, че използването на предписани очила влошава положението. В резултат много хора спират да ги носят или пък ги сменят с “по-удобни”, с което отново задълбочават проблема.

“Недостатъчното осветление по време на работа или четене също може да накара очите ви да работят по-трудно, което води до напрежение в тях, дискомфорт и по-лошо зрение”, казва доктор Йоргенсен. Това е често срещан проблем при хора, на които се налага да работят през нощта или пък просто си играят на компютъра, докато останалите у дома спят. Обикновено те използват насочени лампи, което обаче отново води до напрежение в очите. Причината е, че в недостатъчно осветено помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре. И колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома. При включена лампа човек седи в светло петно, но при преместване на погледа от монитора или телевизора очите отново трябва да се настроят да гледат в тъмното. Точно тази бърза смяна ги уморява по-бързо и води до късогледство. Затова е необходимо помещенията да са добре осветени и то с различни източници на светлина.