Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бела Лугоши в ролята на граф Дракула. СНИМКА: УИКИМЕДИЯ
Бела Лугоши в ролята на граф Дракула. СНИМКА: УИКИМЕДИЯ

Филмите на ужасите имат и друга, още по-мрачна страна – те са способни да създават легенди, които влияят на действителни човешки съдби и събития. Макар и да не са между най-награждаваните, някои от най-известните творби от този спектър доказано са променили живота на много хора, между които най-често са актьорите, които са участвали в тях.

Така още първите

най-известни

представители на жанра

са свързвани с най-невероятни истории. В тази връзка изумителен е случаят с Бела Ференц Дежо Бласко, известен с артистичния си псевдоним Бела Лугоши. Беден емигрант, който бяга от родината си Унгария в САЩ заради присъда, той се сраства с ролята на Дракула от романа на Брам Стоукър. Първоначално играл ролята на емблематичния вампир на „Бродуей“, а след това я претворява по неповторим начин и в киното. Интересното е, че той самият е родом точно откъдето е и героят му - от Трансилвания (гр. Лугож в днешна Румъния).

Започнал да играе ролята дори без да знае английски, като просто заучавал репликите наизуст по звученето им. А когато през 1931 г. излязъл филмът “Дракула”, той имал небивал успех.

Благодарение на него получил още няколко главни роли, в които си партнирал с друга емблема на страшното кино от онези години – британския актьор Уйлям Хенри Прат, известен с ролята си на Франкенщайн под псевдонима Борис Карлоф. Сред по-известните им съвместни участия са “Черната котка” (1934), “Гарванът” (1935) и “Синът на Франкенщайн” (1935), където Лугоши играе главни роли, но заради тщеславието на своя колега винаги го принуждавали името му да излиза на второ място в надписите към филмите – съответно и срещу по-скромен хонорар. А постепенно иначе култовата роля на вампира

се превърнала и

в проклятие за него

Каквато и друга работа да търсел в киното, всички го свързвали само с прочутия кръвопиец и много трудно можел да се реализира. Допълнителна пречка се явявал и силният му акцент.

На всичкото отгоре заради силна ишиасна болка актьорът се пристрастил и към предписания му от лекарите морфин, което

допълнително

отблъсквало

режисьорите

и продуцентите от него. В тази ситуация, дали заради упойващите вещества, или от отчаяние, но бившата звезда започнала да проявява някои странни наклонности.

Според някои той така се слял с най-известния си изигран персонаж, че започнал да се появява на обществени места с неговата пелерина. Други пък казвали, че спял в ковчег, и се кълнели, че са го виждали нощем да минава с призрачна карета край тях.

Борейки се за оцеляване, през 50-те години той се опитва да излезе от света на филмите на ужасите и се появява в две комедии, но и двата филма се провалят гръмко.

През последните три години от живота си има нещастието да се снима в три филма на Едуард Д. Ууд-младши, който по-късно е обявен за “най-лошия режисьор на всички времена”, сред които е и “План 9 от Космоса”, класиран официално като “най-лошата продукция на всички времена”. Личният му живот също страда от загадъчната прокоба. Един източник през 1932 г. твърди, че Лугоши е водил седемнадесет дуела с „ревниви съпрузи“.

Явно наистина е бил много привлекателен за жените, тъй като след четири брака, през 1955 г. той се жени за дългогодишната си фенка Хоуп Линингер, която е

с цели 37 години

по-млада от него

Бела Лугоши умира на 16 август 1956 г. от инфаркт. Според волята на семейството му той е погребан облечен в един от семейните театрални костюми на Дракула. Вероятно заради това на погребението му известният актьор Питър Лори се обърнал шеговито към колегата си Винсънт Прайс: “Не мислиш ли, че трябва

да забием кол

в гърдите му

за всеки случай?”

Актьорът, вживял се в ролята на вампира от Трансилвания, има четирима внуци и шестима правнуци, но не доживява да се запознае с нито един от тях.