Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кулите близнаци в Ню Йорк са атакувани още през 1993 г., като основният обвиняем се е виждал с основателя на "Ислямски джихад".
Кулите близнаци в Ню Йорк са атакувани още през 1993 г., като основният обвиняем се е виждал с основателя на "Ислямски джихад".

Заедно със свой приятел от студентските години стартира радикалната групировка. Другият е убит от Мосад 14 години по-късно на връщане от среща с Кадафи

Обучават младежи между 14 и 16 години да се бият срещу Израел, инструкторите им са с маски Съоснователят на “Ислямски джихад” Фатхи Шикаки

Обвинен за съучастие в атентат с 606-килограмова бомба през 1993 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк е един от двамата основатели на екстремистката групировка “Ислямски джихад”. Наричана още “Палестински ислямски джихад” (ПИД), според израелското разузнаване тя е изстреляла по погрешка ракетата, която уби стотици в болница в Газа.

Говорителят на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари официално заяви, че това го знаят и “Хамас”.

“Според нашето разузнаване “Хамас” е проверил информацията. Разбрал е, че става дума за ракета на “Ислямски джихад”, изстреляна погрешно, и е решил да започне глобална медийна кампания, за да скрие какво се е случило в действителност”, заяви Хагари.

Терористът, помагал за взрива в САЩ преди 30 г., е Абд ал-Азиз Ауда, известен още като шейх Ауда. Пътувал е многократно до Чикаго на конференции и

се е срещал с главния

заподозрян за ударите

Омар Абдел Рахман.

Ауда

Абд ал-Азис Ауда е съосновател на "Ислямски джихад".
Абд ал-Азис Ауда е съосновател на "Ислямски джихад".
се е радикализирал като студент в Египет, където следва заедно с другия съосновател – Фатхи Шикаки.
Съоснователят на "Ислямски джихад" Фатхи Шикаки
Съоснователят на "Ислямски джихад" Фатхи Шикаки
Двамата не одобряват съществуващите палестински организации – Организацията за освобождение на Палестина и “Мюсюлмански братя”. Смятат ги за пасивни и светски по характер. Когато се дипломира, шейх Ауда се връща в Газа и става имам. Добива популярност с петъчните си проповеди за “исляма, джихада и Палестина”. Израелските власти научават какво говори в джамията, и го арестуват през 1984 г. Депортират го в Бейрут, Ливан. 4 години по-късно в същия град попада и неговият приятел – лекарят Шикаки.

Според някои източници отношенията между двамата се влошават и Ауда е изключен от ПИД след убийството на Шикаки от Мосад в Малта (1995 г.). Твърди се, че причината е противопоставянето му срещу включването на палестинци християни в групировката. Тази информация обаче не е потвърдена от ФБР, което казва, че основателят ѝ все още работи за терористичната група.

Малко се знае за него – дори не е ясно кога точно е роден. Според ФБР – през 1950 г., а според Министерството на финансите на САЩ – 4 години по-рано. Той е магистър по правото на шериата. Огромно влияние върху него оказва Иранската революция и тя го подтиква към идеята, че само насилието може да помогне на народа му.

Джамията, в която проповядва, когато се връща в Газа, става джихадистки център и място за вербуване на членове на ПИД. В същото време “Мюсюлмански братя” не са доволни от неговите радикални сказки и започват въоръжена битка, в резултат на което шейх Ауда е ранен и трябва да бъде лекуван в болница.

Другият съосновател

на групировката – д-р

Шикаки, е марксист

и е написал книга за уроците на иранската революция. Той е застрелян от агенти на Мосад, когато спира в Малта и се регистрира под името д-р Ибрахим Али Шауеш. Връща се от среща с либийския лидер Муамар Кадафи, който му обещава финансова помощ за “Палестински ислямски джихад”. След смъртта му групировката запада, но отново засилва атентатите след Арабската пролет. Настоящият генерален секретар е Зиад ал-Нахала.

Днешният лидер на "Ислямски джихад" е Зиад ал-Нахала, на когото навремето е възложено да сформира първите военизирани бригади.
Днешният лидер на "Ислямски джихад" е Зиад ал-Нахала, на когото навремето е възложено да сформира първите военизирани бригади.

ПИД признава само въоръжената борба, като целта ѝ е да унищожи Израел. Ръководителят й Ал-Нахала живее ту в Сирия, ту в Ливан. Бил е на 3 г., когато убиват баща му Рушди по време на Суецката криза през 1956 г. Израел, Великобритания и Франция атакуват заедно ивицата Газа (тогава под контрола на Египет) заради решението на президента Джамал Абдел Насър да национализира Суецкия канал.

Няма информация кой е обучил и образовал Зиад ал-Нахала, когато остава само с майка си, но той има диплома за учител. Вместо да преподава, е избран за генерален секретар на “Ислямски джихад” през 2018 г., когато предшественикът му Рамадан Абдула Шалах изпада в двугодишна кома и умира.

Рамадан Шалах умира през 2020 г. след 2-годишна кома, без да бъде хванат от Израел.
Рамадан Шалах умира през 2020 г. след 2-годишна кома, без да бъде хванат от Израел.
Въпреки че нарежда атентати за ликвидиране на еврейската държава, 70-годишният днес лидер владее свободно иврит. Научава го в затвора, след като е осъден до живот през 1971 г. за членство в Арабските освободителни сили. Прекарва там 14 г. и през 1985 г. е пуснат като много други екстремисти при размяна на затворници.

Понякога се появява в специално записани видеа, за да надъха последователите си. В едно от тях, посветено на годишнина от убийството на съоснователя на ПИД Фатхи Шикаки, Нахала заявява, че групировката е отдадена на исляма, духа на джихада и “съпротивата”. Допълва, че ще продължи да се бори, докато победи. Накрая дрон издига снимка на Нахала, а зад кадър той казва: “Никога няма да се предадем на Съединените щати и Израел.

Ще продължим да

се съпротивляваме,

докато не унищожим Израел.”

Оръжията, с които си служи “Ислямски джихад”, са ирански, пише в доклад на Информационния център за разузнаване и тероризъм “Меир Амит”. Според данните им ПИД поддържа тесни връзки с Иран. Смята се, че настоящият генерален секретар е бил близък с командира на иранските сили “Ал Кудс” Солеймани, който бе ликвидиран от САЩ преди 2 г. В някои доклади се твърди, че именно

Солеймани е отговарял

за иранската финансова

и военна помощ

за “Хамас” и “Ислямски джихад”. През 90-те години ПИД разви партньорството си с “Хизбула”, от които също получава подкрепа с оръжие и обучение. През 2000 г. върховният ирански лидер Али Хаменей се среща официално с генералния секретар на групировката Рамадан Шалах и му предлага да увеличи финансирането със 70%, за да покрие разходите за набиране на палестинци за самоубийствени атентати. Иран е плащал и бонуси за успешни атаки. Създава и тренировъчни лагери за “Хамас”, ПИД и други терористи.

След 2015 г. Хаменей намалява парите, защото е недоволен от нежеланието на ПИД да подкрепи хусите в Йемен. Така бюджетът вече е 10% от това, което е бил преди. На следващата година делегация на джихадистите отива на посещение в Иран и получава обещание за 70 млн. долара годишно. Но последните данни – за 2018 г., показват, че са получили само 30 млн. долара. Заради подкрепата от страна на Иран палестински анализатори сравняват Ал-Нахала с лидера на “Хизбула” Хасан Насрала.

В същото време обявеният за терорист поддържа комуникация и с Египет, макар да вярва само във въоръжената битка. Вероятно затова веднага след излизането си от затвора през 1985 г. тогавашният генерален секретар на “Палестинския ислямски джихад” Фатхи

Шикаки му възлага

създаването на първото

военизирано крило

на бригадите “Ал Кудс” (по арабското име на Източен Йерусалим).

Дейността му не остава тайна за Израел и той отново е арестуван през април 1988 г. при избухването на първата интифада (въстание на палестинците срещу израелската власт). Депортиран е в Ливан и групировката го провъзгласява за неофициален посланик в Бейрут.

През 1995 г. е убит тогавашният лидер Фатхи Шикаки и Нахала става заместник генерален секретар, а топкомандир е Рамадан Абдала Шалах.

Имало е нападение и срещу днешния лидер - Нахала. По време на бойните действия израелски военни атакуват и разрушават къщата му в Газа, като при удара са загинали жената на брат му - Ум Нидал, и синът им Махмуд.

Нахала оцелява, но не остава незабелязан зад океана.

САЩ го обявяват за

глобален терорист

и замразяват активите му в свои банки. Предлагат награда от $5 млн. за информация къде се крие.

Няколко години по-късно - през 2018 г., Нахала оглавява групировката, след като предишният лидер Рамадан Шалах получава няколко инсулта, в резултат на които изпада в 2-годишна кома и умира.

Него САЩ и Израел така и не успяват да ликвидират, въпреки че е включен в списъка на най-издирваните терористи. Той ръководи ПИД цели 23 години. Издал е заповеди за много атаки срещу израелци, включително самоубийствени атентати.

Шалах е добре

образован, завършил е

банково дело и икономика,

има докторска степен от университета в Дърам, Великобритания. Дисертацията му е на тема “Ислямско банкиране в икономика, основана на лихви: казус от Йордания”. Качествата на Шалах са оценени от друг палестинец - Сами ал-Ариан, който го кани да преподава в университета на Южна Флорида в Тампа. Там прекарва 6 години и през 1995 г. се връща в Газа, за да оглави “Палестински ислямски джихад”. Изоставя научната кариера и живота в САЩ, за да командва военизираните бригади срещу Израел.

Срещу ментора му Ал-Ариан е заведено дело и е признат за виновен, че е помагал на ПИД, и е осъден на 57 месеца затвор. В съдебната зала той казва, че не е очаквал Шалах да е нещо повече от добър учен. Заминалият за Газа е обвинен за предполагаемо участие в рекетиране от името на Палестинския ислямски джихад. Издирван е за заговор за извършване на бомбени атентати, убийства, изнудване и пране на пари.

Друг от групировката - Мохамед ал-Хинди, е заместник на Нахала. Второ, а не първо място в йерархията му е отредено по съвет на Иран, показват данните на САЩ. Техеран смятал, че терористът можел да отклони “Палестински ислямски джихад” от връзките ѝ с аятолаха и да даде предимство на отношенията с “Хамас”. Информацията за него е оскъдна. Освен че е живял от 2016 до 2018 г. в Турция и че има предпочитания към “Хамас” и “Мюсюлмански братя”, а не към Иран, няма никакви други данни.

През май Израел съобщи, че е

ликвидирал шестима

ключови фигури на

“Ислямски джихад”.

В същото време групировката започна набиране на 14 - 16-годишни юноши за бойци, наричайки акцията “лагерите на операция отмъщението на свободните мъже”. Инструкторите са с маски на лицата, за да не бъдат разпознати. В продължение на 2 седмици момчетата са обучавани не само как да се бият, но и идеологически. По информация на говорителя на “Ислямски джихад” Ахмед ал-Рауи, известен и като Абу Ислам, записалите се са над 1000. Завършването на “курса” е отбелязано с военен парад в град Хан Юнис. На церемонията са показани и снимки на убити от израелските сили джихадисти.

Групировката е по-малочислена от “Хамас” и признава само екстремистките методи, няма политическо ръководство, но също влиза в списъка с терористичните организации.