Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че досега няма конкретни доказателства, които да показват, че Русия пряко е участвала в нападението на “Хамас” срещу Израел, ролята на Кремъл в конфликта е сложна и не може да се изключи намесата на Москва.
Снимка: Архив
Въпреки че досега няма конкретни доказателства, които да показват, че Русия пряко е участвала в нападението на “Хамас” срещу Израел, ролята на Кремъл в конфликта е сложна и не може да се изключи намесата на Москва. Снимка: Архив

Aтаката на “Хамас” срещу Израел е част от акция за “дестабилизиране на света” и има връзка с войната на Русия срещу Украйна”. Това заяви на 10 октомври българският министър-председател Николай Денков.

И наистина, въпреки че досега няма конкретни доказателства, които да показват, че Русия пряко е участвала в нападението на “Хамас” срещу Израел, ролята на Кремъл в конфликта е сложна и не може да се изключи намесата на Москва.

Какви са уликите

за подобно участие?

Още в началото на кървавия сблъсък, при който до момента са убити близо 4000 души от двете страни, “Хамас” публикува кадри от овладяването на контролно-пропускателния пункт “Ерез” на границата на Израел и ивицата Газа и вземането на заложници, в които ясно се чува речта на рускоезични инструктори. Те дават заповеди и координират действията на бойци и наемници и във въпросното видео, наред с възгласа “Аллаху Акбар!” се чуват и команди на руски: “Прикрывайте! Прикрывайте!” (Прикривай! Прикривай!).

Нещо повече – лидерите на радикалното движение открито говорят за тази подкрепа. Ръководителят на комисията по външни отношения на “Хамас” Али Барака още на 8 октомври каза в телевизионно интервю, че ислямската групировка има много поддръжници, включително Иран и руските власти.

“Нашите съюзници са тези, които ни подкрепят – заяви Барака. - На първо място, това е Иран, който ни дава пари и оръжия. Също и “Хизбула”, арабските и ислямските народи. Има

държави, които ни

подкрепят политически

Русия също ни симпатизира. Руснаците ни изпратиха съобщение вчера сутринта. Русия се радва, че Америка се намесва в палестинската война, това облекчава натиска върху руснаците в Украйна”, каза Барака.

Според него Кремъл е предложил идеята за създаване на производство на автомати “Калашников” с официален руски лиценз в Палестина.

Освен това израелските военни показаха запаси от високоточни бомби, използвани от палестинските бойци, чиято траектория се коригира с помощта на GPS технология, която изисква сателитна поддръжка, която не е по техните сили и предполага помощ отвън.

Появиха се съобщения и за парична помощ за осъществяване на изненадващата атака срещу Израел, свързана с Русия. Така например, според публикация в The Wall Street Journal, въоръжената групировка е събрала повече от 93 милиона долара чрез цифрови портфейли. Позовавайки се на данни на аналитичната компания Elliptic, от изданието отбелязват, че атаката срещу Израел е била частично

финансирана чрез

популярната криптоборса Garantex, регистрирана в Москва.

Че “Хамас” е събирал дарения чрез социалните мрежи в криптовалута, съобщи и CNN. Освен Иран - един от най-щедрите финансови поддръжници на “Хамас”, осигурил му ресурси, необходими за извършването на терористични атаки, друг източник на доходи за групировката са били онлайн дарителите, предлагащи подкрепа в криптовалута. По този начин

радикалната групировка е

набирала средства,

като същевременно е избягвала санкциите. В социалните мрежи терористите са публикували адресите на своите криптопортфейли и са призовавали последователите им да даряват.

В тази връзка се предполага, че режимът в Кремъл може да е подпомогнал “Хамас” по още няколко начина. На първо място, Русия е основен доставчик на оръжия и военна помощ за палестинските джихадисти. Това означава, че “Хамас” може да има достъп до по-модерни, по-точни и по-мощни ракети като “Искандер”, които да изстреля срещу Израел.

Русия е позволила на “Хамас” да използва контролираните от нея пристанища в Сирия за контрабанда на оръжия и боеприпаси. И не на последно място е политическата подкрепа от страна на Москва. Тя намали натиска върху „Хамас“, като премахна организацията от списъка си с терористични организации.

До голяма степен руската страна успя да блокира в Съвета за сигурност резолюция, осъждаща престъпните действия на “Хамас”, и на свой ред предложи свой проект за гласуване, в който изобщо липсва името на терористите. Каква е

целта на възможното

насърчаване на “Хамас”

от руска страна?

Тя може да бъде част от опита на Русия да дестабилизира региона и да отслаби Израел, а от друга страна, чрез този натиск да принуди Тел Авив да се съгласи на отстъпки по различни важни въпроси, като например агресивната война в Украйна.

Един от най-очевидните начини, по които войната между Израел и “Хамас” помага на Русия, е, че тя разсейва и размива фокуса на Запада върху Украйна. Моментът, в известен смисъл, не може да бъде по-добър за Русия, поради пълзящото усещане, че обществената подкрепа за продължаване на финансирането за Украйна и търпението към 19-месечната война намаляват. Анализаторите също смятат, че Русия ще използва войната в Израел и Газа, за да посее дезинформация за конфликта в Украйна и разногласия сред нейните съюзници. Войната в Близкия изток “отвлича вниманието на ключовите партньори на Украйна от инвазията на Русия в момент, когато умората от войната вече се усеща на Запад и продължаващата подкрепа на САЩ за Киев е погълната от несигурност”, казва Андриус Турса, съветник за Централна и Източна Европа в Teneo risk consultancy, цитиран от британския Globe echo.

Големият производител на енергоносители Русия може да се възползва и от покачването на цените на суровия петрол на фона на нестабилността в Близкия изток, като се има предвид, че конфликтът има потенциал да въвлече съседни територии.

И най-после логиката, че Русия стои зад

неимоверното нарастване

на напрежението

в Близкия изток, намира солидна основа в самата идеология на режима в Москва. Потвърждава го не друг, а “мозъкът на Путин” - Александър Дугин. Едва ли случайно на 16 октомври той излезе в “Х” (ребрандираното име на Туитър) с апокалиптичен сценарий за развитието на конфликта. В него накратко главният идеолог на Кремъл обрисува в най-мрачни краски възможното ескалиране на ситуацията.

То включва извършване на геноцид от страна на Израел в ивицата Газа и в резултат тотален бунт на палестинците, намесата на “Хизбула” и нахлуване на арабски сили от Йордания. От своя страна, това ще доведе до нарастване на протестите срещу западните проамерикански либерални елити по света, единодушно подкрепящи Израел. По този пъклен план ще се стигне до Трета световна война, защото САЩ ще ударят превантивно Иран, Техеран ще отвърне с нападение над Израел, а Сирия ще атакува Голанските възвишения. В крайна сметка дори проамериканските арабски държави като Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и др., заедно с Пакистан, Турция и Индонезия ще се намесят с военни средства на страната на палестинците.

“Черните знамена на Хорасан се развяват над света (бел.ред. - Според устните предания за пророка Мохамед, той обявил, че черни знамена от Хорасан ще ознаменуват пришествието на последния негов приемник). Проблемите между салафитите и традиционалистите, включително шиитите, остават на заден план.

Започва големият джихад

на ислямския свят

срещу Запада и Израел”, пише още Дугин.

И тук ключова роля в предсказанията на руския философ е отредена на джамията “Ал-Акса” на Храмовия хълм в Йерусалим, в която според него ще се барикадират палестинците и това ще принуди Израел да я унищожи. Това няма как да не напомни отново за руска следа в сегашната криза, тъй като именно ислямският храм присъства и в нападението на “Хамас”, тръгнало от ивицата Газа, което беше наречено операцията “Потопът Ал-Акса”.

Накрая в мрачната фантазия на Дугин Третата световна война избухва с използването на тактически ядрени оръжия. Русия застава на страната на мюсюлманите.

САЩ използват тактически ядрени оръжия срещу Иран. Русия нанася тактически ядрен удар срещу Украйна, която се стреми да се вкопчи в Запада на всяка цена и провокира Москва по всякакъв възможен начин. В нея на Запада е отредено по принуда да воюва срещу всички “в името на някаква цел, която вече не може да артикулира - старите тези за “правата на човека”, “гражданското общество” и други заклинания са изчезнали в суровата реалност на предстоящата тотална смърт.”

Но подобни апокалиптични предвиждания не са нищо ново за Дугин. По този повод още през 2006 г. в своя статия в “Руская газета” той пише: “Сега е необходимо да се вземат предвид съществуващите реалности: „Хамас“ спечели изборите, той представлява легитимната власт на Палестина - и Америка, разбира се, ще трябва да има преки дипломатически отношения с него. В крайна сметка за Америка разрешаването на палестинско-израелския конфликт е въпрос на престиж, проява на тяхната планетарна мощ.

Но тук, в желанието си да демонстрира на света новата роля на възродена Русия, Путин изпреварва САЩ. Ние се оказахме по-подготвени за тази ситуация от тези, които я провокираха.”

За главния идеолог на Кремъл след разтърсващите събития, които сега прогнозира, би трябвало да настъпи мир, а позициите на световните лидери да се смекчат. В същото време за всички трезвомислещи хора е ясно, че ядрената война не може да бъде решение, тъй като означава всеобщо унищожение на живота на Земята.