Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирина Асиова-Диамант
Ирина Асиова-Диамант

Онзи ден най-после успяхме да евакуираме дъщерята на съпруга ми, (израелец), от университета в Сде Бокер, лобното място на Бен Гурион.

Елинор Диамант е на 30 години, доктор по еволюционна биология от Колумбийския университет, преподава и провежда научно изследване върху птици в естествения им хабитат - пустинята Негев в Израел. На 9 октомври трябваше да летим за там и да й гостуваме за октомврийската ваканция на Леа. На 7 избухна войната.

Цяла седмица Ели не можеше да се придвижи от бункера в пустинята до летището в Тел Авив. На края с три полета я прибрахме от Солун. Останалата израелска рода - братът на мъжа ми, трите му деца и деветте му внуци са живи и здрави. Живеят в мошав на час път от столицата. От къщата им се чува тътенът от бомбардировките в Газа. Една част притичват до близкия бункер, друга е вече мобилизирана и е на фронтовата линия. Фамилията Диамант е пръсната по целия свят. България, Америка, Италия, Англия и Израел.

Поддържаме връзка ежечасно в чат в WhatsApp, от който разбираме какво се случва в реално време. С всеки изминал ден се избистря все по-ужасяваща картина. Ужасът, разбира се, е и от двете страни на барикадата. В този пост няма да обсъждам генезиса на конфликта. Виждам, че Facebook е пълен с разбирачи.

С друга цел пиша. За нас българите е много трудно да разберем какво е война. Не сме имали отдавна. С това си обяснявам нахилените емотикончета. Много българи не са общували с двама евреи на куп през живота си. И така си обяснявам пещерния антисемитизъм, който виждам се заформя, както в малки сайтове от хора, които се наричат журналисти, така и под Facebook профила на големи медии като БТВ. И като казвам антисемитизъм… омраза се лее и към двата семитски народа. В България от десетилетия има само една война и тя е с корупцията и тихото, скотско примирение. И двете убиват. Много бавно и мъчително. Но без героизъм. И никой песни за тях няма да пее. От там иде тая мъка голяма.

С прискърбие установих, че и сред приятелите ми тук има антисемити. За вас е този пост. Недейте да бродите из нета да търсите семити. Ето ви две. Едната изследва птици, но не ги коли. Пуска ги обратно в пустинята.

От фейсбук