Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ива Митева Кадър: bTV
Ива Митева Кадър: bTV

Юристи от структурата се издигат - конституционен съдия и секретар на президента става проф. Емилия Друмева, Красимир Ципов - зам.-министър на МВР

Бившата депутатка от ИТН назначена на мястото на царски депутат

Веднага след 1990 г. Великото народно събрание иска да започне начисто и назначава нови хора в парламента. Привлича по-млади юристи, за да промени постулатите и да напишат новата конституция.

Впоследствие законодателната дирекция става само началото за издигането им в политиката и правото. Структурата е съставена от юристи, които трябва да проверят всеки текст, преди да влезе в пленарната зала за обсъждане. А след това да го огледат и преди публикуването му в "Държавен вестник".

Самата Митева бе шефка на отдела, преди "Има такъв народ" да я покани в редиците си и да я издигне за председател на Народното събрание през 2021 г. Преди това е била в Министерството на правосъдието. Назначена е като правист в парламента през 2001 г. на мястото на колега, който тогава е избран за депутат от партията на Симеон Сакскобургготски - НДСВ.

Д-р Борислав Цеков
Д-р Борислав Цеков

Царистът Борислав Цеков, впоследствие един от "Новото време", също е бивш служител на законодателната дирекция, която много пъти е сменяла името си през годините. Малко след като той става народен представител, е обявен конкурс за мястото му като юридически експерт. Печели го Ива Митева. Тя изнася основната работа, когато парламентът за първи път променя конституцията през 2003 г., за да я синхронизира с европейските закони.

Тогава са гласували, че магистратите стават несменяеми след 5-годишен стаж, а имунитетът им става функционален - само за служебната им дейност. Носят отговорност при престъпления от общ характер.

Митева оглавява дирекцията на мястото на най-дълго заемалата шефския пост проф. Емилия Друмева, съпругата на покойния бивш шеф на НДК Христо Друмев.

Проф. Емилия Друмева КАДЪР: БНТ
Проф. Емилия Друмева КАДЪР: БНТ
Именитата юристка е начело на законодателната дирекция от Великото народно събрание през 1990 г. до 2003 г. По-късно тя става конституционен съдия, а след това - секретар на президента по юридическите въпроси. Като такъв тя му помага с експертизата на кои закони да наложи вето и с какви мотиви. Нейната дума се чува и по промените в конституцията. Съвсем наскоро проф. Друмева представи пред депутатите станвището на президента по подготвяните изменения, които засягат и неговите правомощия.

Според нея предложенията за ограничаване на възможността на държавния глава да назначава когото пожелае в служебния кабинет изисква Велико народно събрание. Тоест обикновеното 49-о НС не може да решава подобни казуси. "Досега никой не е оспорил избори, проведени от служебно правителство", мотивира се тя.

Проф. Друмева е била член на първата Централна избирателна комисия за вота за ВНС през 1990 г. А преди това е експерт по време на Националната кръгла маса. В новосформираната законодателна дирекция в Народното събрание отива по покана на Гиньо Ганев, който е председател на комисията по конституцията.

"При приемането на конституцията ползвахме правилници от времето на Търновската конституция, както и от други държави, като ги адаптирахме към нашите условия - разказа проф. Друмева. - Живеехме в Народното събрание. То започваше работа следобед и продължаваше до късно. Беше много интересно. Имахме съзнанието, че изграждаме." Започнала в отдела с двама докторанти и още една млада жена - дъщеря на професор от Софийския университет, а впоследствие дирекцията се разраства, като се увеличава и законодателството.

След нея в същия отдел на парламента попада Красимир Ципов, който впоследствие стана депутат от ГЕРБ и два пъти заместник-министър на вътрешните работи. Там ресорът му беше същият - законодателна дейност, подзаконови нормативни актове и връзка с парламента, както и координация във връзка с миграционната политика.

КРАСИМИР ЦИПОВ
КРАСИМИР ЦИПОВ

ГЕРБ разчитаха на неговата експертиза и през 2019 г. му се наложи да напусне МВР, за да се върне в парламентарната група. Днес обаче той вече не е депутат, но биографията му стои в сайта на партията като част от екипа й.

Не е ясно какво ще е бъдещето на Ива Митева и как ще се преименува или създаде отново законодателната дирекция. Но там пак ще работят добри юристи, които може да влязат и в политиката, и в средите на изпълнителната власт.