Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ива Митева КАДЪР: NOVA NEWS
Ива Митева КАДЪР: NOVA NEWS

Преди 1990 г. проф. Борис Спасов - един от авторите на Живковската конституция, е помагал на депутатите със законите

Той бил дясна ръка на Ярослав Радев, научен ръководител на дисертацията на сина на Тодор Живков - Владимир Живков

Законодателната дирекция в Народното събрание, от която уволниха бившата шефка на парламента Ива Митева, е създадена през 1990 г., но преди това има предшестващ отдел, помогнал при писането на чл. 1 на Живковската конституция.

Проф. Борис Спасов е бил консултант по законите на депутатите, работили под ръководството на Станко Тодоров. Той е създателят на Съюза на юристите и дясна ръка на вездесъщия по онова време Ярослав Радев. Спасов е бил главен секретар на Министерския съвет веднага след 9 септември 1944 г. Работил е с Георги Димитров и Васил Коларов, както впоследствие и с номенклатурата на Тодор Живков. Участвал е в писането на конституциите и през 1947 г., и през 1971 г. Вероятно има пръст и в прословутия чл. 1 за ръководната роля на БКП, предполагат юристи.

Малко преди да почине през 2002 г., е награден от президента Георги Първанов с орден "Стара планина". По соца пък е получавал званието "Герой на социалистическия труд", както и орден "Народно република България".

Въпреки всичко това в края на живота си проф. Спасов става жертва на имотна измама. Прехвърля апартамент в топцентъра на София - точно срещу МВР, на името на дъщеря си. С фалшиви документи измамници "го продават" от нейно име. В съда доказват, че подписите не са истински, но жилището междувременно е препродадено на трети човек.

Ярослав Радев, без чиято дума според юристи не са пускани комунистическите закони, е бил командир на боен отряд и взема участие в Деветосептемврийския преврат през 1944 г. След това е бил член на ЦК на БКП, а така също и председател на Съвета по законодателство към Държавния съвет. После се издига до заместник на Тодор Живков в Държавния съвет. Той е и ръководител на дисертацията на сина на Тодор Живков - Владимир Живков. Темата е "Правна оценка на Нюрнбергския процес".