Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев Кадър: NOVA NEWS
Огнян Минчев Кадър: NOVA NEWS

Строителството в София е хаотичен и оварварен процес. Неговият основен смисъл е да носи свръхпечалби на групировката на строителните предприемачи и - предполагам - на анонимните общинари, които им сътрудничат в това антиобществено дело. Ако вие сте си купили жилище в относително добър софийски квартал, вие - разбира се - сте платили цената за това.

В по-добрите квартали цените са по-високи, включително и заради това, че качеството на живота би следвало да бъде по-високо. Но скоро след вашата покупка в квартала се настанява строителна фирма, получила "нов парцел" за "уплътняване на градското пространство", и на броени метри от вашите прозорци се издига нова сграда. В продължение на години се наслаждавате на бетонобъркачки, дрелки, псувни и мръсотия, а след като се отървете от тях, се оказвате в заобикаляща среда, в която не бихте си купили жилище. Разбити улици, свръхнатоварена инфраструктура, унищожени зелени площи, шум, трафик и свръхконцентрация на обитатели, дефицит на детски градини, училища, места за отдих.

Строителната мафия не се интересува от вашите проблеми. Те са се "отчели" на когото трябва и са запретнали ръкави да оцапат ежедневието ви по начин, който те си знаят. В нормалните страни има професия real estate developer - това означава човек, който е специалист по развитие на нови площи, върху които ще се разраства града. Той купува - или наема - големи парцели, прави инфраструктурата им (процес, непознат за българския строителен предприемач), разделя ги на малки парцели и ги продава - предоставя на нови собственици или предприемачи за строителство.

В София има множество подобни възможности, които пустеят. Пустеят териториите в североизточната част на града, които са облагодетелствани от близостта си със Стара планина. В периферията на града растат бизнес паркове, което е хубаво, но отсъстват каквито и да е предприемачески усилия за развитие на жилищни квартали - както за средната класа, така и за обществени групи с по-малки възможности. Вместо това се "уплътняват" пространствата на Люлин, Младост и всички вече населени терени в града. Защо? Ползват "готова" инфраструктура - т.е. изнасилват заварена инфраструктура от 60-те години и създават квартали, наблъскани с апартаменти - спални за софиянци и множеството приходящи в София хора, търсещи препитание.

Живея в Изток, който беше един кротък и приветлив квартал. Но затвориха ж.п. линията и една привилегирована строителна фирма с име на съветски пионерски лагер запретна ръкави. Между гара Пионер и Цариградско шосе бяха нацвъкани десетки многоетажни сгради. Последният небостъргач се извисява на мястото на бившия сервиз Изток - строи го друга фирма със съветски произход - и тази сграда предстои да превърне движението между квартала и комуникациите на града - преди всичко Цариградско шосе - в кошмар за обитатателите му. Малките улички, заварената инфраструктура, "уплътненото" пространство бързо превръщат Изток в квартал-двойник на вече "уплътнения" Лозенец. Кметът ми ме агитира за втори мандат, но ако попитам защо кварталът ми е на този хал - ще ме препрати къде ли не, разбира се - на Московска, при "големите началници". Затова и не питам. Вече само гледам. Гледам как жилища, построени в наблъскано със сгради пространство, без каквито и да е удобства за обитаване и цивилизована градска среда, вече се продават на цени, на които може да завиди централна Виена и Палма де Майорка. Строителните предприемачи са много доволни. Уважаеми кметове, мераклии за пореден мандат - обърнете се към строителните фирми да ви изберат и преизберат! Аз нямам основания да го направя.

От фейсбук